Sabah düzenlenen toplantıda Yeni Ekonomi Programı'nı tanıtan ve detaylarını anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, programa ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.
Albayrak CNN Türk'te yaptığı açıklamada esas hedeflerinin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi.
Bakan Albayrak, Kalkınma Bankası'nın güçlenmesini risk olarak gören büyük bir özel bankayı ise eleştirdi.
İşte Albayrak'ın açıklamaları:
Güçlü bir programı dünyaya lanse etti. Sac ayağı enflasyonla mücadeleydi. Enflasyonun kronikleşmiş bir probleme dönüşmesi çok tehlikeli. Küresel ve bölgesel sıkıntıların yaşandığı iklimde enflasyonu gündemimizden çıkararak, aşağı yönlü patikaya taşımamız lazım. Konsolide bazda baktığımızda güçlü ve koordineli enflasyon sürecini başlatıyoruz. Enflasyon Ekim ayından itibaren düşecek. Yaklaşık 1,5-2 aydır yaşananlara baktığımızda özellikle özel sektöre tahribat. Son 1,5-2 yıldır yaşananlar bankacılık sektörüne de etkisi oldu, oluyor, olabilir. Bu çerçevede sağlıklı ekonomi için sağlıklı bankacılık ve reel sektör önemli. Karşı karşıya kalabileceğimiz sorunlarla etkin mücadele için bugün açıkladığım mali durum tespit çalışması başlatacağız. Pazartesi günü mali durum tespitine başlayacağız. algıyı değil gerçekliği sahaya koyalım. Enflasyonda ekim'den itibaren tepe noktayı gördüğümüz, yıl sonuna kadar aşağı yolun başladığı, 2019'da düştüğünü görmeye başladığımız bir çerçeve olacak. Türkiye'nin temelleri sağlam. Türkiye toplam borçlulukta iyi durumda. Güçlü ve cesur adımlar korkusuzca atılacak. eylem planları bu yıl bitmeden açıklanacak, açıklanacak planların 3 yıl boyunca zaman, hedef ve atılması gereken adımlar 3 ayda bir periyodik olarak somut noktaya erişecek.
ÖZEL SEKTÖR BORCU
Özel sektörün borcunu zamana göre değerlendirmek lazım. Kısa, orta ve uzun vadeli borçlara bakmak lazım. 220 milyar dolarlık borç var. Likidite ve ihtiyaç konusuna bakmak lazım. Kamunun sorunu yok, kamu bankalarının sıkıntısı yok. Özel bankaların sendikasyonlarına bakıyoruz, kalan tutar 7-8 milyar dolar civarında. Aldığımız sinyaller olumlu. Uluslararası piyasalarda oluşan süreç, kredibilite açısından bakıldığında mali politikalarla atılan adımlar, TCMB'nin bu ayki adımları ve OVP ile bu sürecin ekonomi açısından sağlam bir şekilde devam edeceği görülüyor. Türkiye'nin bilanço düzeyi çok güçlü. En kötü senaryoda bile Türkiye'nin toplam ülke borçluluğu gelişmekte olan piyasadaki ülkelerin ortalamasının yarısı kadar, bunu doğru okumamız lazım.
TASARRUFLAR
Bakanlıklar, teşvikler gibi alanlarda tasarruflarda bulunulacak. Gelir-gider anlamında marjlar koyduk. Sıkı para politikası yeni dönemde iyi bir bilanço yönetimi ortaya koyacağımız bir husus. Değişim ve Dönüşüm Ofisi kurduk. Koordineli şekilde işleyiş olacak. 2019 bütçesi atılacak adımlarla birlikte takip eden yıllarda çok daha etkin, çok daha verimli bir süreci beraberinde getirecek. Türkiye ekonomisinin temelleri, bilançoları, üretime dayalı ekonomisinin daha iyi bir istikamete gideceğine yönelik inancım tam.
BANKA BORÇLARI
BDDK'nın aldığı karar var. BDDK'nın prensipleri çerçevesinde fahiş fiyatlamalar kenara konularak, firmalarla masaya oturulup, tahrip edici etkiler minimuma indirilip yeniden yapılandırma süreci başladı. Bu süreçte en önemli noktalar banka ve bilançoların sürdürülebilir olması. Reel sektör de aynı gemide. Firma bazında tüm bankalarımız teker teker masaya oturup yeni mimari oluşturacak. Devlet olarak piyasayı, bankacılığı ve özel sektörü yakından izlemek zorundayız. En güçlü reflekslerle süreci yönetmemiz gerekiyor.
YEP'TEKİ HEDEF RAKAMLAR
Türkiye'nin temel dinamikleri büyümeye meyilli. Kaliteli ve sürdürülebilir büyüme. Nüfus ve üretim! İkisi de var Türkiye'de. Bölge coğrafyasında avantaja sahip olan tek ülke Türkiye. Türkiye üretim anlamında da avantajlı ülke. Cari denge kurdaki avantajla dengelenmeye başladı. Yerli ürün tüketimini destekleyecek hareketlere başladık. Dünyada üretilen herşey Türkiye'de de üretiliyor. En kalitelisi de var. Türkiye'de cari dengeyi olumsuz etkileyecek ve bu kur seviyeleri bir fırsat noktası. Turizm rakamları çok ümit verici. Turizmde 50 milyar dolarlık seviyelerden bahsediyoruz. Büyüyen ekonomi stratejik aklıyla Türkiye kararlılığa sahip. Türkiye'nin elinde çok güçlü 5 yıllık siyasi iktidar var. Vatandaş çok rahat olsun. Küresel ve bölgesel sınamalardan geçiyoruz.
YABANCI YATIRIMCILAR
Küresel anlamda tüm resme baktığımızda, ekonomi, ekonomik trendler, dünyada son 10 yıldır gelişmekte olan piyasalarda çok farklı dönem yaşandı. Türkiye son 10 yıldaki küresel gelişmelerden güçlenerek çıkan ülkelerden bir tanesi. Türkiye hiçbir zaman bu kadar cazip olmayacak. Türkiye haketmediği bir operasyona maruz kaldı. Dünyanın merkezi bir coğrafyadayız. Türkiye bu alanda rekabet avantajına sahip. Türkiye'de yetişmiş iş gücü var. Türkiye'nin kararlılığını görenlerle birlikte varız diyoruz.
KALKINMA BANKASI VE EMLAK BANKASI GELİŞMESİ
Stratejik alanda iki bankayı konumlandıracağız. Emlak Bankası küllerinden doğacak. Liyakatli ve kaliteli insan kaynağı olacak. ABD'nin konut piyasasındaki pozisyonuna baktığımızda Emlak Bankası konut piyasasına heyecan getirecek. Bakanlık olarak sonuna kadar destek olacağız. Kalkınma Bankası'nı duyunca mutlu olanlar varken, bazıları da risk olarak görüyor. Türkiye'nin büyük bankalarından biri Kalkınma Bankası'nı risk olarak görüyor. Bu banka niye sıkıntı oluştursun. Güçlü kaldıraç oluşturacak, uzun vadeli ucuz finansman yaratacak. Eximbank'ın büyük bilançoya ulaşması için destek vereceğiz. Türkiye güçlü bir kurumsal altyapıya sahip olması lazım. Sigortacılık anlamında da güçlü bir ekosistem oluşturmamız lazım. Adım adım nakış gibi işleyeceğiz hedefleri YEP'e koydum.
Albayrak YEP'i açıkladı! İşte tüm detaylar