“Başıma Ticat Çıkar” kitabının yazarı Prof. Dr. Ali Beba, “keyifli okumalar dileğiyle” diyor, devam ediyor…
Bilgi çağını yaşıyoruz. Bu çağda, "Beyin Gücü", "Makine Gücü"nün; "Akıl Teri" de "Alın Teri"nin yerini almış durumda. Bunun çok somut bir nedeni var. Bu da alın teri ile akıl teri arasındaki katma değer farkı. Ve bu farkın her geçen gün akıl teri lehine artıyor olması.
Örneğin, dünyanın en büyük üç şirketi olarak bilinen -ve alın terinin yoğun kullanıldığı- Exxon Mobil, General Electric ve Gazprom şirketlerinin 2006 yılında pazar değerleri yaklaşık olarak 400, 350 ve 240 milyar dolardı. 2016 yılında bu sıralama değişti. Bunların yerine, çok daha yoğun akıl teri kullanan, Apple 600 milyar dolar, Alphabet 550 milyar dolar ve Microsoft 420 milyar dolar ile dünyanın en yüksek pazar değeri olan şirketleri haline geldiler.
Ülkemizin halen içinde bulunduğu bu çalkantılı döneminde düzlüğe çıkabilmek için akıl terine çok daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Çin dilinde kriz hem 'problem', hem de 'çözüm' ya da 'fırsat' karakterleri ile ifade edilir. Bu kitabı aklımızı çok daha fazla terleterek inovasyona dayalı girişimciliği öne çıkarmamız gerektiğine ve mevcut problemlerimizi bu sayede fırsatlara dönüştürebileceğimize inandığım için yazdım.
Dilimizde icat, buluş, yenilik ve bunların ticari ürün veya hizmetlere dönüşme süreci için çoğunlukla "inovasyon" sözcüğü kullanılmaktadır, içinde yenilik olan her türlü ürün ve hizmet için bu sözcük yeterli olamıyor. Çünkü sadece icat ya da buluş yapmak veya yeni bir fikir ortaya koymak her zaman ticari bir değer yaratmak anlamına gelmiyor.
Türkçe'ye inovasyon yerine yerleştirmeye çalıştığım "ticat" sözcüğü ise icat ve ticarileşmeyi içinde barındıran yani fikir aşamasından ticarileşme aşamasına kadar geçen süreci ifade eden bir sözcüktür. 'Başıma Ticat Çıkar' ifadesi de 'başıma icat çıkarma' ifadesine duyduğum tepkiye karşı kendiliğinden ortaya çıkmıştır! Yedi bölümden oluşan bu kitapta halen işlerini başarı ile yürüten ve Endeavor tarafından destekler almış girişimcilik öykülerine ve ülkemizde bu alanda söz sahibi girişimcilerin görüşlerine yer veriliyor.
Halen Mütevelli Heyeti Üyesi olduğum İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından bastırılan bu kitap bir roman değildir. Bu nedenle baştan sona bir kerede ve hızla okumaya çalışmayın.
Türkiye'de başlayan, Çin'e ve Orta Doğu ile Amerika'ya uzanan tecrübelerimin bir ürünü olan bu kitabın hitap etmek istediği okuyucular yeniliğe açık, yeni ürün ve farklı hizmet geliştirme hayali olan ancak bunları gerçekleştirme cesareti bulamamış 18 - 70 yaş arasındaki herkestir. Yüksek katma değer üretmek üzere yola çıkan gençlerimizin ticat sayesinde başarılı olmuş etkin girişimci örneklerinden olumlu katkılar alacağına eminim.