Kamu kurumlarının yılın ilk 6 ayında Kamu İhale Yasası’na göre yaptığı ihalelerin toplamı 100 milyar TL’ye ulaşırken, bu ihalelerin 18.8 milyar TL’lik kısmı pazarlıkla yapıldı.
Pazarlık yöntemiyle yapılan ihalelerin büyük bir bölümü de “afet” maddesine dayanılarak yapıldı. Pazarlık usulüyle ihale yapıldığında, belirli istekliler ihaleye davet ediliyor ve her durumda ilana çıkılması zorunluluğu bulunmuyor.
Kamu İhale Kurumu’nun açıkladığı 2018 ilk yarı istatistiklere göre, 6 ayda 55 bin 810 ihale yapıldı. İhalelerin toplamı 98 milyar 867 milyon 840 bin TL oldu. Pazarlık yöntemi de bu ihaleler içinde önemli bir yer tuttu. Kamu İhale Yasası’na göre, ihalelerde pazarlık usulünün kullanılabilmesi için savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması, açık ihaleye teklif gelmemesi, işin karmaşık olması veya ihalenin toplam büyüklüğünün belli bir tutarın altında olması gerekiyor.
YİNE AFET MADDESİ
Pazarlık yöntemiyle yapılan ihalelerin büyük bölümünde ise ilgili kanunun 21. maddesinin b bendi öne çıktı. Söz konusu bende göre kurumlar, “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” durumunda pazarlık yöntemiyle ihale yapabiliyor. İşte bu maddeye göre yapılan ihalelerin büyüklüğü 6 ayda 14 milyar 428 milyon 416 bin TL olurken, bu kapsamda yapılan ihale sayısı da 2 bin 515 oldu. (Hürriyet / Hacer Boyacıoğlu)