Yerel seçimlere henüz 8 ay var ama seçim ortamı ısınmaya başladı
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “cumhur ittifakı”nın yerel seçimlerde de sürmesi yönündeki teklifine Cumhurbaşkanı Erdoğan güçlü bir şekilde karşılık verdi.
Bahçeli, yaptığı müdahalelerle siyasetin yönünü değiştirebilen bir lider. Bunun için sadece 3 Kasım 2002 seçimlerine Bahçeli sayesinde gittiğimizi, başkanlık sistemine onun önerisi üzerine geçtiğimizi, 24 Haziran’da erken seçim kararının Bahçeli’nin çağrısı üzerine alındığını hatırlatmak yeter.
Yerel seçimlerde ittifak yapılıp yapılmayacağı gizemini koruyordu. Ta ki MHP Lideri’nin 31 Ağustos’ta yaptığı açıklamaya kadar. Bahçeli, “Türkiye’nin beka mücadelesi verdiği dönemde MHP yine uzlaşmalı, sağduyulu duruşunu devam ettirecektir. 24 Haziran’da elde edilen kazanımların 31 Mart’ta yok olmasını arzu etmiyoruz” dedi. Böylece yerel seçimlerde ittifak kapısını aralamış oldu.
MHP ile ittifakı 2023 seçimlerinde de sürdürmekte kararlı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’nin uzattığı eli geri çevirmedi. Erdoğan, “Doğrusu Sayın Bahçeli’nin bu konudaki yaklaşımı tam nedir bilemiyorum. Biz böyle bir noktada bu işe olumlu yaklaşabiliriz. Milletvekili seçiminde attığımız bir adım var. Böyle bir durumda yerel seçimlerde de böyle bir adımı müşterek olarak atabiliriz. Bunun için arkadaşlarımızın, başta liderler olarak bizlerin oturup konuşmalarında fayda var. Taraflar olumlu bakarsa böyle bir adım niye olmasın, olabilir” diyerek ittifak önerisine destek verdi.
AK PARTİ-MHP İTTİFAKINA YEŞİL IŞIK
Erdoğan’ın olumlu karşılık vermesiyle birlikte yeni bir durum oluştu. İlerleyen süreçte iki liderin belirlediği isimler bir araya gelip ittifakın koşullarını belirleyecekler. Siyaseten önemli olan liderlerin iradesiydi. Erdoğan ve Bahçeli ittifaka olumlu yaklaştığı için iş artık ittifakın şekline kaldı. Bu da iki parti heyetleri arasında yapılacak görüşmelerde şekillendirilecek. MHP’nin bugün yapılacak olan MYK toplantısında Bahçeli’nin önerisi biraz daha ete kemiğe bürünmüş olacak.
AK Parti, İstanbul ve Ankara’da MHP’nin desteğini önemli buluyor. Her defasında ifade ediyorum. Bu seçimler İstanbul savaşına sahne olacak. AK Parti İstanbul seçimlerini kazanmak için MHP’nin desteğini, muhafazakâr Kürtlerin ise oyunu istiyor. MHP’nin ise yönettiği belediyeleri tekrar kazanabilmek için AK Parti’nin desteğine ihtiyacı var. Bahçeli’nin bu illeri kazanmak için yerel seçimlerde AK Parti ile ittifakı istediğini düşünmüyorum. İçine girdiğimiz beka süreci ve karşı karşıya olduğumuz ekonomik saldırı nedeniyle siyasi istikrarın ne denli önemli olduğunu bildiği için bu adımı attığından kuşku yok.
CHP’NİN SEÇİM ÇALIŞMASI
AK Parti ile MHP arasındaki seçim ittifakına muhalefetin nereye kadar ilgisiz kalacağı ise belli değil. CHP’de yarın yapılacak MYK toplantısında yerel seçim hazırlıkları ele alınacak. Yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun kapsamlı bir sunum yapacak. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın “Gündemimizde kesinlikle ittifak yok” diye açıklama yapmasına rağmen Seyit Torun, ittifaksız ve ittifaklı seçim senaryolarını içine alan bir çalışma yaptı.
Seyit Torun’la konuştum. “Yerel seçimde ittifak tavanda değil, tabanda olur” diyor ama “AK Parti ve MHP ittifak olarak, biz ayrı girersek ne olur? İYİ Parti destek verirse ne olur. İttifaksız girilirse seçim sonuçları ne olur” şeklinde bir çalışma yapmış. CHP’nin yüksek bir oy oranı ile kazandığı yerler, yüksek bir oy oranı ile kaybettiği yerler ile kıl payı kazanılan ya da kaybedilen yerler olmak üzere ayrıntılı bir sunum hazırlamış.
CHP, ekim ortası kasım başı itibariyle adaylarını açıklamayı planlıyor. Önseçim, temayül yoklaması, merkez yoklaması yapmak suretiyle adaylarını belirleyecek. Benden söylemesi, CHP İstanbul için özel bir çalışma yapıyor.