Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürdü, görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi.
Fitch'den yapılan açıklamada, komitenin kredi notu ve görüme dair karar alırken, "Türkiye yönetimin seçim sonrası ekonomi politikaları gündeminin, enflasyon ve mali politikaların, yapısal reformlara bakış açısının ve merkez bankası bağımsızlığının" tartışıldığı belirtildi.
Türkiye'deki yüksek cari açığa vurgu yapılan Fitch açıklamasında, özel sektörün yüklü borcunun yönetiminin dikkat çekici olduğu vurgulanırken ülkede enflasyonun yüksek olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, enflasyondaki sıçrama ve cari açıktaki artış nedeniyle makro ekonomik istikrar üzerindeki aşağı yönlü risklerin kuvvetlendiği ifade edildi.
Ekonomi politikalarının kredibilitesinin son aylarda kötüleştiğinin aktarıldığı açıklamada, seçimler sonrasındaki ilk politika aksiyonlarının belirsizliğinin arttığı kaydedildi.
Yüksek yakıt fiyatları ve hane halkı harcamaları nedeniyle cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranının bu sene yüzde 6,1'e yükselmesinin beklendiğine yer verilen açıklamada, liradaki düşüş ve turizmdeki toparlanmayla bu oranın gelecek sene yüzde 4,1 oranına düşmesinin öngörüldüğü bilgisi paylaşıldı.
Fitch'in 2018 yılının ilk değerlendirmesi 19 Ocak 2018 tarihinde yapılmış, 'BB+' notu ve 'Duragan' görünüm korunmuştu.
Piyasada bazı ekonomistler not indirimini beklerken, bazı ekonomistler sadece not görünümünde güncelleme olabileceğini belirtiyordu.
BİR SONRAKİ DEĞERLENDİRME ARALIKTA
Fitch'in bir sonraki değerlendirmesini 14 Aralık'ta yapması bekleniyor. Fitch, Moody's ve S&P, Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notluyor.
Doların Fitch kararına ilk tepkisi