Yazdır

Yeni ekonomi yönetiminin şifreleri

Tarih: 10 Temmuz 2018 - 00:49

Yeni sistem öncesi yayımlanan son KHK ile ekonomi ile ilgili bakanlık sayısı 3'e indirildi. Ekonomi ile ilgili bakanlıklara Mustafa Varank, Berat Albayrak ve Ruhsar Pekcan getirildi

Yeni dönemin ekonomi yönetimi belli oldu. Bugün yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile ekonomi ile ilgili bakanlık sayısı 6'dan 3'e indirilmişti. 

Milletvekili listelerinde yer almamaları nedeniyle yeni kabine için kulislerde isimleri geçen beklenen Mehmet Şimşek, Nihat Zeybekci, Naci Ağbal ve Lütfi Elvan yeni açıklanan listede yer almadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinin Hazine ve Maliye Bakanı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank olurken, son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ruhsar Pekcan Ticaret Bakanı olarak kabineye girdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına eski Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Tarım ve Orman Bakanlığına ise Albaraka Türk Katılım Bankası, BİM AŞ ve Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'de yönetim kurulu üyeliklerini sürdüren Bekir Pakdemirli getirildi.

Yeni kabine sonrası dolar ve euro yükselişte

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kimdir?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan kimdir?

Sanayi Bakanı Mustafa Varank kimdir?

Yeni kabinede Mehmet Şimşek sürprizi

SİSTEMDE OLUŞTURULACAK KURUL VE OFİSLER

Öte yandan sistemde 9 kurul olacak. Bu kurullar politika önerileri yapacak, bilimden sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek.

Kurullar arasında ekonomiye ilişkin, Ekonomi Politikaları Kurulu ile Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu yer alacak.

Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan cumhurbaşkanına bağlı 4 ofis kurulacak. Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi adlarını taşıyacak bu birimler, insan kaynağının etkin ve verimli kullanımı, dijital dönüşüm ve hizmet kalitesinin artırılması ile Türkiye'nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve yeni finansal enstrümanların geliştirilmesinde rol alacak.

Öte yandan oluşturulacak Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile bütçe planlaması ve yönetimi daha verimli hale getirilecek, bütçe performansı yakından izlenecek. 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yeni-ekonomi-yonetiminin-sifreleri/1323922