Bank of America'nın piyasalarda yankı yaratan son raporunda Rusya ekonomisi için "default" (borçları ödeyememe) tahmininde bulunması Rusya'da nasıl karşılandı? ABD Bankası, Rusya'nın 1998 yılındakine benzer derin bir ekonomik krizin içerisine gireceğini öngördü.
Rublenin sert devalüasyona uğrayacağını ve ülkenin mali sisteminin felç olacağını tahmin eden şirket, sermaye kaçışını, hisse senetlerinin fiyatlarında spekülatif artışı ve ABD ekonomisindeki istikrarlı büyümeyi bu tahminin gerekçeleri olarak gösterdi.
Moskovski Komsomolets gazetesinde konuyla ilgili çıkan analizde ise özetle şu görüşlere yer verildi:
"1990'larda Rusya ekonomisi düşük petrol fiytalarının baskısı altındaydı. Bugün ise petrol fiyatları yüksek ve istikrarlı. Bu, ABD'li ekonomistlerin en karamsar tahminlerinin abartılı olduğu gösteriyor.
Rusya'da 1998 yılındaki 'dafault', Asya ekonomilerinde, güçlü dolar nedeniyle yaşanan çöküşün, fiyatlardaki düşüşün ve petrol talebinin azalmasının sonucunda oldu.
1990'lı yıllarda Rusya ekonomisi GSYH'nin yüzde 8'ini bulan ciddi bütçe açığı ile karşı karşıyaydı. Bugün ise yüzde 0,5 bütçe fazlası bekleniyor.
20 yıl önce Rusya'nın dış borcu GSYH'nin yüzde 150'si, iç borcu yüzde 200'ü iken, bugün kamu borcu yüzde 40'ı geçmiyor.
Asya'daki ekonomik kriz nedeniyle 1990'larda petrol talebi azalırken, bugün petrol varil fiyatının yakın vadede 77 dolardan 85 dolara yükselebileceği tahmin ediliyor."