Yazdır

MB’ye verilen dövizde belge-bilgi isteme yetkisi yürürlükte

Tarih: 03 Temmuz 2018 - 10:41

Merkez Bankası’na döviz pozisyonlarını etkileyen işlemlerde gerçek ve tüzel kişilerden belge-bilgi isteme yetkisi Resmi Gazete’de yayınlandı

FINANSGUNDEM.COM

Aralık 2017’de TBMM’de kabul edilen ‘torba yasa’yla, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na döviz pozisyonlarını etkileyen işlemleri izlemek amacıyla tanınan gerçek ve tüzel kişilerden bilgi isteme yetkisi konusunda yeni ve önemli gelişme...

Merkez Bankası’na kur riskini tam tespit etme imkanını hazırlayan hakla ilgili olarak verilen yetkinin, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği ortaya çıktı. Kurum’dan düzenleme için çalışma yapmasının beklendiği de belirtildi.

BAKANLAR KURULU KARARIYLA

Denge İstanbul Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş tarafından yapılan duyuruda,

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na gerçek ve tüzel kişilerden döviz pozisyonları hakkında her türlü bilgi ve belge isteme yetkisi verilmiştir. Yetki, 23.06.2018 tarih ve 30457 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2018/11894 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Anonim Şirketi Esas Mukavelesi’ne işlenmiştir” denildi.

İŞTE 44. MADDE

Kritik gelişme şu ifadelerle yer aldı:

“Gerçek ve tüzel kişilerden bilgi isteme yetkisi

Madde 44 – Banka, gerçek ve tüzel kişilerin döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla belirleyeceği gerçek ve tüzel kişilerden her türlü bilgi ve belgeyi istemeye yetkilidir. İstenilecek bilgi ve belgelerin kapsamı, toplanma ve izlenme yöntemi, doğruluğunun denetimi, paylaşımı, destek hizmeti temini de dahil olmak üzere usul ve esaslar Bankaca belirlenir.

Bu maddenin uygulanmasında destek hizmeti kuruluşu çalışanları hakkında da Banka Kanunu’nun 35’inci maddesi ve 68’inci maddesinin (II) numaralı fıkrasının (a) bendi hükümleri tatbik olunur.”

MERKEZ’DEN DÜZENLEME ÇALIŞMASI

Denge İstanbul Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş tarafından yapılan duyuruda ayrıca,

“Söz konusu değişiklik kapsamında istenecek bilgi ve belgelerin kapsamı ve izlenme yöntemi, doğruluğunun denetimi, paylaşımı, destek hizmeti konusunda Merkez Bankası tarafından düzenleme yapılması beklenmektedir” denildi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/mbye-verilen-dovizde-belge-bilgi-isteme-yetkisi-yururlukte/1321564