Washington Post gazetesinde yer alan haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın konuyu dile getirmesi üzerine ABD Savunma Bakanlığı Almanya'da konuşlanmış Amerikan askerlerinin çekilmesi yönündeki seçenekleri değerlendirmeye başladı.
Gazete adını açıklamadığı ancak konu hakkında bilgisi olduğunu belirttiği kaynaklara dayandırdığı haberinde, yetkililerin 35.000 kadar askerin ABD ya da Polonya'ya taşınmasının masraflarını ve olası sonuçlarını değerlendirdiğini kaydetti.
Trump'ın, yıl başında Beyaz Saray'da düzenlenen bir toplantıda, Almanya'da bulunan ABD askerlerinin sayısı karşısında şaşkınlığını dile getirerek, ABD güçlerinin yer değiştirmesi gerektiğini söylediği belirtiliyor.
PAHON: GERİ ÇEKME NİYETİMİZ YOK
Gazete ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsünün yaptığı açıklamada, Konsey'in, Savunma Bakanlığı'ndan Almanya'daki askerlerin pozisyonunun değişmesi konusunda bir analiz talep etmediğini söylediğini belirtti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Eric Pahon da 'ABD'nin Almanya'daki askerlerini geri çekme gibi bir niyeti olmadığını' söylediği aktarıldı.
Ancak hem Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi hem de Savunma Bakanlığı sözcüsü, Savunma Bakanlığı'nın ABD askerlerinin konuşlanması konusunu düzenli olarak incelediğini bildirdi.
Pahon " Bu yeni bir şey değil. Almanya Avrupa'daki en büyük ABD gücünü barındırıyor. Ülkelerimiz arasındaki köklü ortak değerlere ve güçlü ilişkiye bağlı olmayı sürdürüyoruz. NATO müttefikimize ve NATO ittifakına tamamen bağlıyız" dedi.
CİDDİ BİR KARAR MI?
Trump: Neden içinde olduğumuzu bilmiyorum, Dünya Ticaret Örgütü ABD'ye kazık atmak için tasarlandı
Habere göre, bu analizi duyan Avrupalı yetkililer ise fikrin Trump'ın gerçek niyetini mi yansıttığını yoksa 11-12 Temmuz'da Brüksel'de düzenlenecek NATO Zirvesi sırasında müzakere taktiğinin bir parçası mı olduğundan emin olmak istiyor.
Ne Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ne de ABD'li mevkidaşı Jim Mattis geçen haftaki görüşmeleri sırasında böyle bir konuyu dile getirdi.
ABD Başkanı Trump, sık sık Avrupalı NATO müttefiklerini özellikle de Almanya'yı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 2'sinin savunmaya harcanması yönündeki NATO hedefini gerçekleştirmemekle suçluyor.
Almanya, 2017'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın 1,24'ünü savunmaya harcadı. 2024 hedefi ise yüzde 1,5. Polonya 2017'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 1,99'unu savunma bütçesine ayırdı ve İngiltere, Estonya ve Yunanistan gibi NATO hedefini yakalayan üç ülkeye katılmak üzere.(DW)