Fransız Ticaret Müşavirliği (Business France) tarafından açıklanan Türkiye ‘Fransız Ekonomisinin Uluslararası Gelişimi 2017’ başlıklı rapor, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı çalışma Fransa’ya yapılan yatırımlara ilişkin önemli bulgular içeriyor. 2017’de Fransa’ya gerçekleşen 1300 yabancı yatırım işlemi ile yaklaşık 33 bin 500 kişiye iş imkanı sağlandı. Her hafta 25 şirketin yatırım kararı aldığı Fransa, yabancı yatırım rakamlarını yüzde 16 oranında artırdı. Fransa’ya yapılan yatırımlarda yüzde 18 ile ABD ilk sırayı alırken, onu yüzde 16 ile Almanya, yüzde 7 ile İtalya ve İngiltere takip etti. Gerçekleşen yatırım miktarının yanı sıra, bu yatırımın yarattığı istihdam oranlarına bakıldığında Fransa yüzde 19 ile ilk sırayı aldı. Onu İngiltere (%16) ve Almanya (%13) izledi. Fransa 2017 yılında Türk yatırımcıların en çok tercih ettiği 2. Avrupa ülkesi olurken, bir önceki yıla göre yarattığı istihdam oranını ikiye katladı. Gerçekleşen 241 milyon avroluk yatırımın yaklaşık yarısı şirketlerin stratejik karar alma merkezlerine yapılırken, sektör bazında lojistik ve depolama en çok yatırım alan sektörler oldu. Kozmetik sektörü, Fransa’ya yatırım yapan Türk yatırımcının merceğine girerken, altyapı, inşaat ve enerji konusundaki yetkinlikleri nedeniyle Türk şirketlerine duyulan güven artmaya başladı.
Raporla ilgili bir açıklama yapan Business France Türkiye Ülke Müdürü Pascal Lecamp, “Fransa bugün yatırım yapılmak istenen en cazip ülkelerin başında geliyor. Fransa’daki yeni çalışma yasası uluslararası yatırımcıya daha esnek, işçi ve işveren hakları konusunda daha sade ve anlaşılır bir çerçeve sunuyor. İnovasyon, iş geliştirme, Ar-Ge ve mühendislik yatırımlarını teşvik eden devlet politikalarının bu sıçramada payı büyük. Gerek yatırım gerekse ihracat rakamları açısından Türkiye de bir önceki yıla göre artış gösterdi. Bugün, Fransa Türk yatırımcıların en çok tercih ettiği 2. Avrupa ülkesi konumunda” dedi.
Son zamanlarda Türkiye-Fransa arasındaki artan ticari diyaloğun olumlu sonuçlarını görmeye başladıklarını dile getiren Pascal Lecamp, “Ayrıca, Fransa, Türk yatırımcılarının Afrika’ya açılırken kendisine ortak olarak alabileceği bir ülke konumunda. Bu bölge de Türk yatırımcılar için önemli ticari fırsatlar barındırıyor. Business France ekibi olarak burada sadece yatırım öncesinde değil, tüm süreç boyunca Türk şirketlerine gereken desteği veriyor, onların iş ortakları gibi çalışıyoruz.
Daha fazla Türk yatırımcısını ülkemizde görmek istiyoruz. Bu ticari pastadan daha büyük pay almaları için onları Fransa’ya davet ediyoruz” dedi.
Brexit Fransa’ya yaradı
Fransa, özellikle inovasyon ve Ar-Ge yatırımları için gerek kalifiye insan kaynağı, gerekse akademik çevrelerle olan güçlü işbirlikleri nedeniyle yabancı yatırımcıların ilk sırada tercih ettiği Avrupa ülkesi oldu. Fransız hükümetinin yabancı yatırımcılara sağladığı vergi avantajları, kolaylığı esas alan yatırım süreçleri ve inovasyonu destekleyen devlet politikaları Fransa’nın tercihinde öne çıkan unsurlardan.
Kantar Public tarafından 2017 Kasım ve Aralık aylarında yabancı üst düzey yöneticileri ile yapılan bir araştırmaya göre son iki yıldır Fransa’nın yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek üzere önemli ticari reformları hayata geçirdiğini gösteriyor. Araştırmaya göre, Brexit nedeniyle bekle-gör stratejisini benimseyen yatırımcıların İngiltere’den uzaklaştığını, bunun da Fransa’ya yaradığına işaret ediyor. Araştırmada ayrıca, dünyadaki diğer ülkelerine kıyasla daha fazla uluslararası kuruluşun Fransa’ya yatırım kararı almış olması ve Fransız devletinin sahip olduğu geniş diplomatik ağ bu kararı etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Yabancı yatırımcılar bu kararı yatırım yapacakları ülkenin ticaret politikaları, ülke kültürü, ülkenin eğitim seviyesi, ülkenin ticaretteki istikrarı ve ülkenin dijital politikaları yatırım kararı gibi kriterlere bakarak veriyorlar.
Türkler Fransa’ya 241 milyon avro yatırım yaptı
2017’de Fransa’ya gerçekleşen 1300 yabancı yatırım işlemi sonunda yaklaşık 33 bin 500 kişiye iş imkanı sağlandı. Her hafta 25 şirketin yatırım kararı aldığı Fransa, yabancı yatırım rakamlarını yüzde 16 oranında artırdı. Fransa’ya yapılan yatırımların yarısından çoğu Avrupa ülkelerinden gelirken, yüzde 18 ile ABD ilk sırayı aldı. Onu yüzde 16 ile Almanya, yüzde 7 ile İtalya ve İngiltere takip ediyor.
Türkiye’den gerçekleşen 241 milyon avroluk yatırımın yaklaşık yarısı şirketlerin karar alma merkezlerine yapılırken, sektör bazında lojistik ve depolama en çok yatırım alan sektörler oldu. Bir önceki yıla göre Türk yatırımlarının yarattığı istihdam iki kat arttı. Lojistik, gıda, beyaz eşya, hazır giyim ve inşaat sektörü, Türk yatırımcıların ilgi gösterdiği sektörlerin başında yer alırken, sayıları 100 civarında olan Türk şirketleri 1.500 kişiye istihdam sağlıyor.
Arkas, Beko, Doğuş, Eczacıbaşı, Ekol Lojistik, Orhan Holding, Otokar, Yıldız Holding ve Yıldırım Holding gibi önde gelen Türk şirketlerinin Fransa’da lojistik, gıda, otomotiv yan sanayi, ev elektroniği, beyaz eşya ve hava taşımacılığı alanında yatırımları bulunuyor.