Dünyanın en büyük merkez bankalarından yetkililer, uluslararası ticaret gerilimindeki artışın, şirketler arasındaki güvene zarar vererek küresel ekonomik büyümeyi tehdit etmeye başladığı konusunda uyarıda bulundu.
Fed Başkanı Jerome Powell, Avrupa Merkez Bankası'nın Portekiz'de düzenlenen panelinde yaptığı konuşmada, "Ticaret politikasındaki değişiklikler, görünümü sorgulamak zorunda kalmamıza yol açabilir" dedi ve "Yatırımları ve işe alımları erteleme yönündeki kararları ilk kez duyuyoruz" diye konuştu.
Powell'ın duyarlılığı, aynı etkinlikte, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi ve Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe tarafından yankılandı.
Ticaret savaşının tüketici fiyatlarını yükseltip talebi aşağı çekerek ekonomiler üzerinde stagflasyonel etkiler yaratma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, merkez bankalarının başı ağrıyacak gibi görünüyor. Politika yapıcıları, büyümeyi destekleyici veya enflasyonu sınırlayıcı politikalar arasında seçim yapmak zorunda kalacak.
AMB Başkanı Draghi, ticaret savaşının ekonomik etkisini ölçmek için hala çok erken olduğunu, ancak hem işletmeler hem de tüketiciler arasında güvenin aşınmakta olduğu konusunda endişe duymaya başladığını belirtti ve "Tüm bunların para politikası üzerindeki etkisini görme zamanı henüz gelmedi. Bu konuda iyimser olmak için bir sebep yok" şeklinde görüş belirtti.
Trump yönetimi, ticaret savaşında Japonya'yı henüz hedef almış olmasa da, BOJ Başkanı Kuroda, sürtüşmenin dolaylı bir etkisinin, Çin endüstrisine tedarik sağlayan Doğu Asya ağını altüst etmek olabileceğini dile getirdi.