Haziran ayı toplantısında politika değişikliğine gitmeyen BoJ, enflasyon beklentisini de aşağı çekti. Buna göre çekirdek enflasyonun yüzde 0,5 ile 1 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu oran, ocak ayında yükseltilmişti. Beklenti ise yüzde 1 seviyesinde.
Banka, son toplantıdaki "Enflasyonun Nisan 2019'da başlayan mali yılda yüzde 2 hedefine ulaşması bekleniyor " ifadesini çıkardı. BoJ ayrıca getiri eğrisi kontrol programı ile varlık alımlarında da değişiklik yapmadı.
Bloomberg anketine katılan 45 ekonomistin tamamı, para politikasının sabit bırakılmasını bekliyordu.
"AGRESİF GENİŞLEME SÜRECEK"
BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, kararın ardından yaptığı basın toplantısında ekonomi ve enflasyon üzerine daha fazla analiz yapacaklarının sinyalini vererek agresif parasal genişleme politikasına devam edeceklerini söyledi.
Hükümetin Japon finans piyasasına güvenini sürdürmesinin önemli olduğunu söyleyen Kuroda, politikadan çıkmak için faiz oranları ve bilançoların anahtar gösterge olacağını açıkladı. Genişlemeden çıkmayı konuşmak için çok erken olduğuna vurgu yapan BoJ Başkanı, "Çıkış hakkındaki bu çok erken seviyedeki tartışmalar piyasanın kafasını karıştıracaktır" dedi.
BOJ'DAN SÖZLÜ YÖNLENDİRME
"Enflasyonda hedef fiyatı tutturmak için elimizden geleni yapmanın tam vakti" diyen Kuroda, uzun dönem fiyat beklentilerindeki gelişmelerin yavaşladığını, BoJ ekibinin farklı yollarda araştırmalarını sürdürdüğünü ve faizlerin uzun süre düşük kalmasının bankalar için risk oluşturduğunun farkında olduklarını ifade etti.
Bu durumun bankaların kârına etkisinin takip edileceğini söyleyen Kuroda, merkez bankasının diğer bankalardan ayrışmasının yeni zayıflatıp zayıflatmayacağı ile ilgili bir yorum yapmak için erken olduğunu vurguladı.
"SORUN PARA POLİTİKASI DEĞİL"
Fransız banka Credit Agricol'un Japonya uzmanı Baş Ekonomisti Kyohei Morita, Bloomberg News'a yaptığı açıklamada BoJ'un diğer merkez bankalarından ayrıştığını hatırlatarak "İlginç olan Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla teşvik uygulaması için bir çağrı olmaması. BOJ elinden geleni yaptı. Sorunun para politikası ile ilgili değil daha çok ekonomik yapı ve büyüme stratejisiyle ilgili olduğu görüşü giderek güçleniyor" dedi. (BusinessHT)