Yazdır

Mayıs ihracatına Rusya dopingi

Tarih: 02 Haziran 2018 - 08:23

Türkiye geneli ihracat artışının (159 milyon dolar) yüzde 70'inin Rusya'ya yönelik dış satım artışından (112 milyon dolar) gelmesi yaş meyve sebze ihracatçısının yüzünü güldürdü

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre mayıs ayı ihracatı yüzde 12.2 artışla 14 milyar dolar oldu. Nisan ayında da ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 13 milyar 549 milyon dolara yükselmiş ve 4 ay üst üste rekor kırılmıştı. 


Mayıs ayı da Türkiye ihracatında rekor tazelenmesine sahne oldu ve aylık bazda tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. Miktar bazında ihracat ise mayısta yüzde 3,8 artarak 10,5 milyon ton oldu. 

İhracatta artış Kasım 2016 tarihinden itibaren, son bir buçuk yıldır kesintisiz sürerken, son 8 aydan bu yana da çift haneli olarak gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 9,3 artışla 69 milyar dolara çıkarken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artışla 161,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin mayıs ayı ihracat rakamları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Denizli’deki Menderes Tekstil tesislerinde açıklandı. İhracat rakamları basın toplantısına İhracatçı Birliklerden 30’a yakın Başkan, İnovaTİM üyeleri ve Denizli Girişim Evi girişimcileri de katıldı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zeybekci'nin açıklamaları şöyle:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Tarım ürünlerinde hasat zamanı, turizm için kazanç zamanı, memlekette de demokrasi zamanındayız. Bu tatlı telaş içerisinde ihracatçılarımız ekonomiyi sırtlamaya, Türkiye’yi büyütmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ihracat ve büyüme seferberliği başlattık, ihracat desteklerimizi 3 kat artırdık ve başarılı bir yıl geçirdik. Bu yıl da her ay rekorlar kıracağız demiştik ve ihracatçılarımız her ay rekorları yeniliyor. Tasarımı, markası başkasına ait ürünlerin üreticisi olarak buralara kadar geldik fakat artık yeni şeyler söyleme zamanı. 2018 yılı son çeyreğinde daha da güzel rakamlar açıklayacağız, ihracatçılarımıza her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz

İhracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi’yi 4 yıllık süreçte iyi bir yol arkadaşı olması ve mevzu bahis memlek olduğunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmaması sebebiyle tebrik eden Bakan Zeybekci, "TİM’de 2 dönem kuralı var ve sektörün önünü açmak, yenilenmek lazım. Mehmet Büyükekşi’ye de bu konudaki hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyor, Türkiye’de bu konuda ilk ve tek olmaları sebebiyle de tebrik ediyorum” dedi.

Mayıs ayında sektörel bazda en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2,8 milyar dolarla otomotiv sektörü yaptı. Otomotivde artış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 oldu. Bu sektörü 1,49 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon ile 1,46 milyar dolarla Kimyevi Maddeler sektörleri takip etti.

Mayıs ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler yüzde 65,8 ile Yaş Meyve ve Sebze, yüzde 44,3 ile Savunma ve Havacılık Sanayii ve yüzde 25,8 ile Demir ve Demir Dışı Metaller oldu. Genele bakıldığında tarım ihracatı yüzde 13,6 sanayi ürünleri ihracatı yüzde 12,6 artarken, madencilik ürünleri ihracatı yüzde 3,3 azaldı.

İhracat pazarlarına bakıldığında mayıs ayında 154 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya’ya yüzde 10,2, İngiltere’ye yüzde 13, İtalya’ya yüzde 23,8, İspanya’ya yüzde 51,8 ve Fransa’ya yüzde 20,3 artış kaydedildi. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ise en yüksek artış ise yüzde 56 ile Rusya’ya oldu.

Ülke grubu bazında bakıldığında mayısta AB’ye ihracat yüzde 18,8 artarken, AB’nin ihracatımızdaki payı yüzde 51,6 oldu. Afrika’ya ihracat yüzde 27,7; Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 14,1 artarken, Orta Doğu’ya yüzde 6,7, Kuzey Amerika Ülkelerine ise yüzde 9,9 azaldı.

Bu arada Türkiye'den Rusya'ya bu yılın ilk 4 ayında yapılan yaş meyve sebze ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre 202 milyon dolara, genel yaş meyve sebze ihracatı ise 794 milyon dolara çıktı.

Sputnik'in akyardığına göre, Rusya ile sorunların çözülmesi, Avrupa pazarlarında Türk ürünlerine karşı duyulan güven ve beğeninin yanı sıra ulaşılan yeni pazarlar, ülke geneli yaş meyve sebze ihracatının yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 160 milyon dolar artmasını sağladı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin 2018 ocak-nisan dönemindeki yaş meyve sebze ihracatı geçen yılın ilk 4 ayına göre yüzde 25 artışla 635 milyon dolardan 794 milyon dolara ulaştı, miktar olarak ise yüzde 17 yükselişle 1 milyon 557 bin ton oldu.
Aynı dönemde Rusya'ya yapılan dış satım, yüzde 125 artarak 90 milyon dolardan 202 milyon dolara, miktar olarak da yüzde 91 yükselerek 315 bin tona çıktı.

Türkiye geneli ihracat artışının (159 milyon dolar) yüzde 70'inin Rusya'ya yönelik dış satım artışından (112 milyon dolar) gelmesi yaş meyve sebze ihracatçısının yüzünü güldürdü.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Senih Yazgan, "Geçen yıl bu dönemde 635 milyon dolar civarında olan ihracat rakamının bu yıl itibarıyla 800 milyon dolara yaklaştığını görüyoruz. Yani yaklaşık 160 milyon dolarlık artı değer var" diye konuştu.
Yazgan, UYMSİB ihracatında da yüzde 40'lara varan bir artışın olduğunu ve 25 milyon doların geçildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu, ülkemiz adına son derece sevindirici. İhracatçı, yaşadığı Rusya sorunundan büyük bir ders çıkardı. Bu anlamda kendisini yeni pazarlara yönlendirdi. Bu yeni pazarların getirdiği bir artı değer de var. Rusya ile sorunun çözülmüş olmasının getirdiği bir artı değer var. Avrupa marketlerinde de Türk ürünlerine karşı var olan beğeni devam ediyor. Avrupa pazarları, Rusya pazarı ve yeni pazarlar, bu artışta önemli bir etki oluşturdu."

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/mayis-ihracatina-rusya-dopingi/1311788