Yazdır

Penta Teknoloji’den yüzde 50 temettü sözü

Tarih: 10 Mayıs 2018 - 12:06

40’ın üzerinde küresel teknoloji markasının ürünlerini Türkiye’ye dağıtan, sektörünün lideri Penta halka arz oluyor. Talep toplama tarihi 10-11 Mayıs. Genel Müdür Mürsel Özçelik şirketini anlatıyor

ONUR TOPKAN – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Resmi internet sitesine giriyorsunuz. Fonda bir ses:

“Dünyanın teknolojisini Türkiye ile buluşturan Penta Teknoloji halka arz ediliyor...
28 yıllık sektör deneyimiyle 40’ın üzerinde küresel teknoloji markasını 4300’ü aşkın aktif bayisiyle tüm Türkiye’ye dağıtan Penta Teknoloji’de siz de pay sahibi olun. Talep toplama tarihleri 10-11 Mayıs...”

17 Mayıs’ta Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayacak olan Penta Teknoloji sizi böyle karşılıyor, bu sözlerle sizi ‘ortak’lığa davet ediyor. Malum adettir, davete icabet gerekir. Biz de yatırımcılar adına talep toplama başlamadan önce güçlü pençeleriyle sektörü kavrayan Şirketin sır kapısını aralamaya gidiyoruz.

Kurucu Genel Müdür, 28 yıllık tecrübe, ‘bir bilen’, Penta Teknoloji’yi A’dan Z’ye en iyi tanıyan isim Mürsel Özçelik karşımızda.

Akıl-yetenek-strateji

Biz soruyoruz, Özçelik, sektöründe lider dediği şirketini anlatıyor. Yanıtlarından, yetenek- akıl – strateji üçlüsünün zirveye çıkardığı Penta’da çalışanların gururla taşıdığı ‘lider’ unvanının, sadece bir kartvizit olmadığı gün yüzüne çıkıyor.

Neden mi? Çünkü…

Dünya teknoloji devlerinin ürünlerini 784 bin kilometre karede dağıtmak beceri, uzmanlık, operasyonel verimlilik ister. Finansal çözüm ister. Kentten kente ağ ister. Ekip ister. Bir de hız, güven ve kusursuzluk. Marka ve müşteri hassasiyetini her cümlesinde hissettiren Özçelik’in sözlerinden anlaşılan o ki, Penta’da hepsi var. Üstelik fazlasıyla...

Büyük Pazar payı

Kendinize fırtına havası vermek kolay da zor olan sürekli estirmek! Dün küçük bir ofiste temelleri atılan, bugün ise teknoloji dağıtımında yurt çapında bir organizasyonun, gücün sahibi olan Penta Teknoloji’nin başarı hanesi kabarık. Neye dayanarak? Tabi ki rakamlara...

2017’de 2.5 milyar TL’yi aşan bir ciro kayıtlara geçmiş. Dolar bazında Pazar payı yüzde 20’nin üstünde. Son iki yılda yakalanan büyüme ise yüzde 28.

Burada kur derdi yok!

Sohbete devam. Şimdi ekonomik gelişmeler ve kur var masada. Dövizdeki oynaklık ve yükseliş karşısında izledikleri stratejiyi merak ediyoruz? Soruyoruz.

Özçelik şöyle bir gerilere, yıllar öncesine gidiyor önce. “Biz şirketi kurduğumuzda döviz kuru ortalaması 4 bin TL civarındaydı. 10 yıl sonra 2001'e geldiğimizde 1 milyon 200 bin TL olmuştu yani 300 kat artmıştı. 10 yılda 300 kat artan dönemde de biz ticaret yaptık” diyor. Bugüne dönüyor: “Şu an döviz kurunun yüzde 3-5 oynaması bizim için herhangi bir sorun teşkil etmiyor.”

“Biz ticaretimize bakarız”

Peki, siz dövizle satmıyor musunuz?

“Tabi ki dövizle sattığımız için önemli ama biz işimize bakıyoruz ve ihtiyaç satıyoruz. İhtiyaç gerekli olduğunda alınmak zorunda olduğu için döviz kurunun bir önemi yok. Günün sonunda doların ne olacağıyla ilgilenmiyoruz.”

İşte o an bir yönetici gözü, bir işadamı gömleğiyle konuşuyor Mürsel Bey. Ve cümleyi bağlıyor. “Biz ticaretimize bakıyoruz…”

“Borsanın iyi temettü veren şirketi olacağız”

Ürün politikalarına gelince; her önüne gelen marka Penta’dan içeri giremiyor. Patron öyle söylüyor! “Aman bunu biz alalım, dağıtalım” yaklaşımı burada işlemiyor. Kuralları var. Şirkete, bayiye bir katma değer yaratması esas alınıyor. Ve bir eksikliği gidermesi konusu çok önemseniyor. Penta’ya ters düşecek ürün ise en kralı bile olsa vize alamıyor. Veto devreye giriyor.

Halka arz gelirlerinin çok büyük bir kısmını sermaye artışında kullanacaklarını dile getiren Özçelik, yeni yatırımların da sinyalini veriyor. Şirketin daha güçleneceğini, çok daha yüksek bir noktaya geleceklerini ifade ediyor. ‘Müjde’ tadında...

Ürün yelpazesini oluştururken kriterler açısından eli ne kadar sıkıysa, temettü konusunda bonkör bir genel müdür Mürsel Özçelik. 17 kelimeyle özetliyor:

“Politikamızı izahnamede yüzde 50 temettü dağıtacağız diye açıkladık. Borsanın iyi temettü veren şirketleri arasına girmeyi umuyoruz.”

Türkiye’nin 3. büyük IT ve 9. büyük ICT şirketi Penta Teknoloji’nin doğumundan bugüne içinde olan Mürsel Özçelik, şirketin stratejisini, halk arz sonrası planlarını borsagundem.com’a anlatıyor.

“BİZ PERAKENDE İŞİNE GİRMEYECEĞİZ”

-Kurucusu olduğunuz Penta, 1990'dan bu yana sizin ve ekibinizin öncülüğünde nasıl bir yol katetti? Teknoloji perakendesine girmeyi düşünüyor musunuz?

Mürsel Özçelik: Teknoloji perakendesine girmeyi düşünmüyoruz çünkü biz distribitör şirketiyiz. Müşterimize rakip olmamak gibi bir ilkemiz var. Biz perakendecilerin en büyük sağlayıcısıyız ve ürünlerimiz zaten perakende raflarında satılmakta. Dolayısıyla perakende işine girmeyeceğimiz nettir. Bizim böyle bir birikimimiz de yok tecrübemiz de…

Kurulduğumuz günden bugüne bazı aşamalardan geçtik. İlk kurulduğumuzda zaten son kullanıcıya satış yapıyorduk. 3 sene sonra geldiğimiz noktada hem bayilerimiz hem son kullanıcılarımız olduğu için, birimden birime satış yapmayı doğru düşündüğümüz için, sadece bayilere satış yapan bir şirket konumuna 1993'ten beri geldik. Biz son kullanıcıya herhangi bir şekilde satış yapan bir şirket değiliz.

-Türkiye'nin önde gelen teknoloji dağıtıcı şirketlerinden biri olarak 2017'yi hangi rakamlarla geride bıraktınız?

Mürsel Özçelik: 2017 yılında 2.5 milyar ciroyu aştık. Son iki yılda yüzde 28 gibi bileşik bir büyüme kaydettik. Sonraki yıllarda da benzer büyüme rakamlarını yakalamak için çalışıyor olacağız.

“ÇOK GÜÇLÜ BİR PAZAR PAYINA SAHİBİZ”

-28 yıllık tecrübeyi borsaya taşıyorsunuz, Pazar payınız nedir ?

Mürsel Özçelik: Burada pazar payını direkt rakam olarak vermektense söyle bir yaklaşım tercih edeceğim. Bizim yaklaşık adreslediğimiz pazarın Türkiye'deki büyüklüğü 3.7 milyar dolar, geçen yıl dolar bazında baktığımızda 686 milyon dolar ciro yaptık. Böyle baktığımız zaman çok güçlü bir pazar payına sahip olduğumuzu görüyoruz.

-2018'e yönelik büyüme planınız hakkında bilgi verir misiniz?.

Mürsel Özçelik: Büyüme heyecanımız ve gayretimiz devam ediyor. Yeni markalarla yeni iş kollarıyla sürekli görüşmeler oluyor. Bu görüşmeler neticelendiği zaman ancak açıklanabiliyor. Ama biz sürekli yeni iş kollarıyla ilgili olarak görüşmeler yaparız ve bize uygun olanlar arasından seçeriz. Her markaya da ‘biz bunu alacağız, dağıtımını yapacağız’ gibi bir yaklaşım yürütmüyoruz. Önemli olan bize bir katma değer yaratması veya eksikliğimizi gidermesi. Öyle bakıyoruz. Kendi içinde sattığımız ürünlerde de bazen bize ters düşecek ürünlere de girmiyoruz. Önemli olan eksik kaldığımız yerleri tamamlamak.

“TERCİH EDİLEN DİSTRİBİTÖR OLMAMIZ KARLILIĞIMIZA YANSIYOR”

Rekabette nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Mürsel Özçelik: Rekabette her şeyden önce açıkçası katma değerli hizmetler, müşteri dokunuşumuz, müşteri deneyimimizle, müşterilerimize yaşattığımız pozitif deneyimlerle fiyattan çok hizmet rekabetiyle öne çıkmaya çalışıyoruz. Bu da bizi zaten en kötü eşit şartlarda tercih edilen bir distribitör olmamızı sağlıyor, karlılıklarımızı da pozitif hale getiriyor. Amacımız hizmet kalitemizi yukarı çekmek en önemli odaklandığımız nokta budur.

-Penta Teknoloji'nin halka arz edilmesine yönelik düşünceniz nedir?

Mürsel Özçelik: Şimdi halka arz süreci iki aylık bir süreç; bölgesel veya lokal olaylar, küresel olaylar anlık da gelişebiliyor. Biz kendi işimize, teknolojinin girişine, teknolojinin Türkiye'deki ihtiyacının artmasına bakarak piyasayı izliyoruz. Aslında bu kararı 2017 sonunda aldık. Doğru bir karar verdiğimizi düşünüyoruz. İnşallah başarıyla neticeleneceğine inanıyoruz.

“HALKA ARZ GELİRİNİN ÇOK BÜYÜK KISMI SERMAYE ARTIŞINDA KULLANILACAK”

-Halka arz gelirini nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?

Mürsel Özçelik: Halka arz gelirlerinin çok büyük bir kısmını sermaye artışında kullanacağız. Şirketin öz kaynaklarını çok daha güçlü hale getireceğiz. Bunun kaldıraç etkisiylede çok daha yeni yatırımlara, organik ve inorganik büyümelerde kullanmayı düşünüyoruz. Sermaye artışından gelen paranın yüzde 80'ini işletmenin sermayesinin içine koyacağız. Banka borçlarını kapatıp şirket gelirlerini çok daha yüksek noktaya getirmeyi düşünüyoruz.

-Temettü politikanız nasıl olacak?

Mürsel Özçelik: Temettü politikasını izahnamede “Yüzde 50 temettü dağıtacağız” diye açıkladık. Borsanın iyi temettü veren şirketleri arasına girmeyi umuyoruz…

-Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Döviz kuruyla ilgili nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Mürsel Özçelik: Biz şirketi kurduğumuzda döviz kuru ortalaması 4 bin TL civarındaydı. 10 yıl sonra 2001'e geldiğimizde 1 milyon 200 bin TL olmuştu yani 300 kat artmıştı. 10 yılda 300 kat artan dönemde de biz ticaret yaptık. Şu an döviz kurunun yüzde 3-5 oynaması bizim için herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Tabi ki dövizle sattığımız için önemli ama biz işimize bakıyoruz ve ihtiyaç satıyoruz. İhtiyaç gerekli olduğunda alınmak zorunda olduğu için döviz kurunun bir önemi yok! Biz ticaret yapmaya bakıyoruz. Günün sonunda doların ne olacağıyla ilgilenmiyoruz, bizi ilgilendiren bugün ne iş yapacağımız…

-Yatırımcılar vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Mürsel Özçelik: 10-11 Mayıs'ta şirketimiz talep topluyor. Şirketin kurucusu olduğum için, şirketin içini bildiğim için, hisse satmadığım için gönül rahatlığıyla onları ortak olmaya davet ediyorum. Şirketime güveniyorum…

Penta Teknoloji halka arzla birlikte yatırımlarını artıracak

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/penta-teknolojiden-yuzde-50-temettu-sozu/1304683