Türk üreticilerin 1 Mayıs'tan itiibaren "firma sınırlaması olmaksızın" Rusya'ya domates ihracatına izin verilmesinin yankıları sürüyor. Türkiye'de bazı basın organları konuyu "tüm sınırlamalar kaldırıldı" diye yansıtmasına rağmen, uzmanlar sadece "firma sınırlaması"nın kalktığını, yıllık 50 bin ton domates kotasının ise halen geçerli olduğunu vurguladılar.
Uzmanlara göre Türkiye krizden önce Rusya'ya yıllık yaklaşık 360 bin tom domates satıyordu. Şu an yıllık kota, Rusya'nın yeri üreticilerin, koruyabilmek için 50 bin tonla sınırlı tutuluyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, "Rusya'ya domates ihracatında hem firma sınırlamasının hem de 50 bin ton kotasının kalkmasını istiyoruz" demişti.
Uçak krizinin ardından Rusya'ya domates ihracatı 1 Kasım 2017'de resmen başlamıştı. O tarihten beri, izin verilen az sayıda Türk şirketinin kotayı dolduracak kadar domates getiremedikleri belli oldu.
.
Konu Rusya basınında da geniş yankı buldu. İş çevrelerinin saygın radyou Business FM'de, "Şirket sınırlaması kalktı ama Türkiye'den domates ithali yine eskisi gibi kotaya tabi. Buna göre, Türkiye Rusya'ya yılda en fazla 50 bin ton domates satabilecek" vurgusu yapıldı.
Rusya Ulusal Sebze Üreticileri Birliği yetkilileri ise haberi soğuk karşıladı.
Birlik Başkanı Sergey Korolyov, Türk domatesinin yasak olduğu dört yıllık dönemde yerli üretimin yüzde 70 arttığını hatırlatıyor. Korolyov sera domatesi üretimine 200 milyar ruble para yatırıldığını söyleyerek kararı eleştirdi.
Korolyov, "Şirket sınırlamasının kaldırılması haberini mutlulukla karşıladığımızı söyleyemeyiz. Yerli üretim sayesinde ithalatı iki kat düşümüşük. Sera sektöründe byüme yıllık yüzde 15'i buldu. Yine de Türkiye'ye 50 bin ton kotasının sürmesi önemli. Şu ana kadar 5 bin tona yakın domates ghetirebildiler. 45 bin ton kaldı. Zaten gelecek üç yıl içinde zaten Rusya'nın domates ihtiyacının yüzde 90'ını karşılar duruma geleceğiz. Büyük miktarda ithalata gerek kalmayacak" dedi.
Sektörü takip eden Fruitnews ajansından İrina Koziy ise Türk domatesinin girişiyle birlikte perakende fiyatların düşeceğine dikkat çekti ve bunun yerli teüketcinin lehine bir durum olduğunu vurguladı.