BloombergHT'de Barış Esen'in Küresel Piyasalar programına konuk olan TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, ticaret savaşının gelişen piyasalara ve Türkiye'ye nasıl bir etkisi olabileceğini değerlendirdi.
İmamoğlu, dünya ekonomileri üzerinde etkisi olurken Türkiye'nin durumdan etkilenmemesinin olanaksız olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
"Çin ve Dünya'nın en büyük iki ekonomisi. Onlar birbiriyle kavga ederse, bütün dünya etkileniyor. Dolayısıyla bizim etkilenmeme durumumuz yok"
Türkiye büyümesinin hangi yollarla etkilenebileceğini ise şöyle aktardı:
"Çok basit, krizden öncesi ve sonrasına bir bakalım. Bizim çok hızlı giden bir ihracatımız vardı. Çünkü küreselleşme çok hızlıydı. Ticaret hacmi çok hızlıydı. Çünkü dünya çok hızlı büyüyordu, yüzde 5'lerde falan. Şu anda dünya 4'e çıkabilmiş değil. Hala o hıza uaşmış değiliz. Dolayısıyla dış talebin desteğini bulamadığınızda iç talebe yöneliyorsunuz"
İç taleple gerçekleşen büyüme kırılganlık yaratıyor
"İç talebe yöneldiğinizde ise bir takım kırılganlıklar baş göstermeye başlıyor. İhracat yapmıyorsunuz, hükümet harcamalarını artmak zorunda kalıyorsunuz, enflasyon ve cari açığa etkisi oluyor. Halbuki ihracat hızlı arttığında, büyümeye bir destek geliyor ve Türkiye daha dengeli büyüyebiliyor. O yüzden dünyanın canlanması, büyümenin geri gelmesi çok önemli. Tam o gelirken, iki büyük ekonominin birbiriyle dalaşması bizim için de hiç iyi olmadı."