SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL HABER
Geleneksel kredilere alternatif bir model olan tedarikçi finansmanı, 2010 yılı sonunda yapılan yasal düzenlemeyle bugünkü halini aldı ve tedarikçi finansmanı işlemleri bankalara geleneksel kredi yaklaşımının yanında önemli bir alternatif yarattı.
Logo ve Foriba’nın ortaklığında kurulan “Tedarikçi Finansmanı” kavramına yeni bir boyut kazandıran Figopara da alıcı, tedarikçi, banka ve faktoring şirketlerini aynı platformda buluşturdu.
Figopara Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, dünyadaki ve Türkiye’deki trendlere bakılınca ticaretin finansmanın artık çok önemli olduğunu ve alıcıların çok yoğun bir şekilde talepte bulunduğunun altını çiziyor. Dijital çözüme ihtiyaç duyduğunu hep hissettiğini söyleyen Fidan, “Özelikle daha çok sayıda KOBİ’ye ulaşabileceğiz” diyor.
22 yıllık banka ve faktoring sektörüne hizmet vermiş olan Figopara Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, Figopara’nın tüm detaylarını Finansgundem.com’a anlattı.
“TEDARİKÇİ FİNANSMANINDA ASIL OYUNCU ALICI”
-Figo ve Figopara platformunun kuruluşu hakkında kısa bir bilgi verir misiniz?
Derya Ekemen Fidan: Figopara’nın yarı yarıya ortakları Logo ve Foriba. Foriba, SPA kullanan şirketlerin e-dönüşümde gold partner’ı diye anılıyor ve e-dönüşümde büyük kurumsal şirketlere hizmet veriyor. Şimdilerde şirket satın alımı ile büyüyüp orta ve küçük ölçekli işletmelere de benzer bir hizmeti vermeye başladı. Diğer tarafta yazılımda halka açık tek şirket olan Logo var. Logo’nun kendi içinde e-Logo (Logo Teknoloji) diye e-dönüşüme hizmet veren şirketi var. Biz de bu iki şirketin (e-Logo ve Foriba) kurduğu bir şirketiz. Her iki şirket uluslararası arenada e-fatura ile ilgili işlemlere nasıl hizmet vereceğini düşünürken inceledikleri yurtdışı uygulamalarda, uluslararası ve yerel ticaretin platformlar aracılığıyla finanse edildiğini görüyorlar. Sonrasında da Logo ve Foriba bu ortaklığı kuruyor.
Ben bu oluşuma nasıl dahil oldum derseniz; ben 22 senedir banka ve faktoring sektörüne hizmet verdim. En son 2007 yılında faktoring ekibini kurmak üzere HSBC’ye katıldım. Ayrılmadan önce HSBC’de hem faktoring hem dış ticaret ekibinden sorumluydum. Bu çalıştığım süreçte firmaların tedarikçi finansmanı ürününe ihtiyaçlarının çok fazla olduğunu bizzat kendi yapmış olduğum firma ziyaretlerinde gördüm. Bakın Türk bankacılık sistemi diğer ülkelere göre oldukça gelişmiş ve kuralları nettir. Doğal olarak bu kurallar, bütün ürünleri de pozitif etkiliyor. Tedarikçi finansmanında da var olan kurallar tedarikçinin alacağının temlikini finans kurumuna yapması ve para kullanmak istiyorum demesini gerektiriyor. Tedarikçi finansmanında asıl oyuncu alıcı. Büyük kurumsal bir alıcı, ben tedarikçime olan borcumu ödeyeceğim diye finans kurumuna taahhütte bulunuyor. Ama alıcının taahhütte bulunması tek başına yeterli değil. Satıcının mutlaka ben alacaklarımı devir ve temlik ettim demesi gerekiyor. Devir ve temlik de hukuken yazılı olmak zorunda. Tüm bunlar faturaların finans kurumuna ibrazını ve temliknamelerin hazırlanması gerektiriyor. Ayrıca alıcının da tek tek fatura bazında ödeme vadesini ve ödeme tutarını finans kurumuna teyit etmesi gerekiyor. Alıcılar aslında tedarikçilerini desteklemek için bu işi yapmak istiyorlar. Ama çok tedarikçisi olan büyük alıcalar, böyle bir operasyonel yükün altına girmek istemiyorlar. Hal böyle olunca dijital çözüm alıcı için olmazsa olmaz hale geliyor. İşte bankacılık kariyerimdeki firma ziyaretleri sırasında, alıcıların çok yoğun bir şekilde talepte bulunduğunu ancak dijital çözüme ihtiyaç duyduğunu hep hissediyordum. Çünkü dünyadaki ve Türkiye’deki trendlere bakılınca ticaretin finansmanı artık çok önemli.
“ÇOK SAYIDA KOBİ’YE ULAŞMA İMKANI OLUYOR”
-Sistemin faizden fatura tahsilatına tedarikçilere ve ticari borçlardan fatura takibine alıcılara sağladığı kolaylıklar, avantajlar neler?
Derya Ekemen Fidan: Kısaca biz alıcı ve satıcıyı dijital ortamda bir araya getiriyoruz. Özellikle alıcı için uçtan uca entegrasyon ile hiç bir elle müdahale edilen operasyonel yüke girmeden tedarikçi finansmanı işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Alıcı entegrasyonu sonrasında, alıcı ve veya satıcının çalışmakta olduğu finans kuruluşu da platforma girmektedir. Öncelikle tedarikçi finansmanının avantajlarını söyleyeyim. Alıcının bilançosu ve likiditesi ne kadar iyi olursa olsun, firmalar artık bilanço yönetimi açısından vadeli ödüyor. Büyük alıcılar tedarikçilerini desteklemek adına, ben böyle ödüyorum ama benim özelikle KOBİ ölçeğindeki tedarikçim mağdur olmasın diyor. Tedarikçi finansmanı, vadeli ödeyen ama tedarikçisinin özelikle paraya ulaşmasını sağlamak isteyen alıcılar için bir çözüm getiriyor.
Banka tarafına bakıldığında, kredibilitesi yüksek büyük bir alıcıyla ya da onun sözüyle daha çok sayıda KOBİ’ye ulaşma imkanı oluyor.
“KOBİ HİÇBİR ZORLUĞA KATLANMADAN, TEMİNAT VERMEDEN KREDİYE ULAŞABİLECEK”
-KOBİ’lerin finansman sorunları için ürettiğiniz çözümü anlatır mısınız?
Derya Ekemen Fidan: KOBİ bir kere finansman kaynağına ulaşamıyor. Oysa alıcı finansmanı sağlayacak kaynak olan finans kurumlarını Tedarikçi Finansmanı ürününde hazır ediyor. Ayrıca KOBİ, kaynağa ulaşsa bile kendisi para bulmak istediğinde, görece daha yüksek faizle karşılaşıyor. Oysa ki KOBİ’nin mal/hizmet sağladığı firma büyük kurumsal ya da uluslararası bir firma, finans kurumuna diyor ki, benim ödeme taahhüdüme istinaden KOBİ’yi finanse edeceksin o yüzden de uygun faiz uygulayacaksın. (Faizler burada değişiklik gösterebilir) Dolayısıyla KOBİ daha uygun maliyete ulaşıyor.
Başka bir önemli kıstas da teminat. KOBİ para kullanmak istediğinde ya kendi şahsi mal varlığını ya da başka bir teminat sunmak zorunda. Burada KOBİ için bilançosundaki değer ticari alacağı. Dolayısıyla KOBİ hiçbir zorluğa katlanmadan, teminat da vermeden daha uygun krediye ulaşabiliyor.
“2 DAKİKADA BÜTÜN BU İŞLEMLER TAMAM”
-Sisteme katılım nasıl oluyor? Hangi aşamalardan geçiliyor?
Derya Ekemen Fidan: Figopara, web tabanlı bir platform ve internet sitemize girip üye olabiliyorsunuz. Ayrıca alıcı ve satıcının ERP sistemleriyle entegre de olunabiliyor. Figopara, alıcının belirlediği bankaya satıcının gidip bu kadar faturaya para kullanmak istiyorum, ne kadar verirsin diye sorduğu dijital bir ortam. Eğer tedarikçi avantajlı bulursa banka da parayı hesaba aktarır. Sonuç olarak 2 dakikada bütün bu işlemler tamamlanabiliyor.
Şu anda 15 tane tedarikçiye ulaşıldı. Bilerek yavaş yavaş ilerliyoruz. Çünkü birdenbire çok yoğun tedarikçiyle çalışmak yerine sistem iyice oturduktan sonra daha yoğun çalışmak daha doğru bir strateji.
“YAKIN ZAMANDA KAMU BANKALARIYLA DA ÇALIŞACAĞIZ”
-Hangi bankalarla çalışıyorsunuz?
Derya Ekemen Fidan: Sözleşme imzaladığımız finans kuruluşları Akbank, Fibabanka, ING Bank, ING Faktoring, QNBfinans Faktoring, TEB Faktoring ve Vakıf Faktoring. Bunun dışında Türkiye’de diğer bankalarla da ya sözleşme imzalama ya da süreci değerlendirme aşamasındayız. Henüz kamu bankalarıyla çalışmıyoruz ama zaman içinde entegre olacağımızı düşünüyoruz. Bu arada katılım bankalarından da ilgi var ve platformumuzu da onların şartlarına göre düzenleyeceğiz.
“TÜRKİYE’DE TAHMİNİ 15 MİLYAR TL CİVARINDA TEDARİKÇİ FİNANSMANI HACMİ VAR”
-Türkiye’de aylık ortalama işlem hacmi 110 Milyar TL’ye varan bir işlemden bahsediliyor? Bu pazar nedir? Figopara bu pazarın neresindedir?
Derya Ekemen Fidan: Bu rakam aylık e-fatura hacmi olmalı. Figopara bunun neresinde derseniz, ortakları açısından bakıldığında e-Logo ve Foriba’nın dokunduğu e-fatura hacmi Türkiye e-fatura pazarının yüzde 70’ini oluşturuyor. Dolaylı olarak e-Logo ve Foriba’nın müşterisi bu işi yapmak isterse o müşterilere dokunmamız bizim için daha kolay.
Bu konuda resmi bir veri yok ama Türkiye’de en az 15 milyar TL civarında tedarikçi finansmanı hacmi olduğunu tahmin ediyorum. Ama birkaç yıl içinde bu rakam 3-5 katına çıkabilir. Aslında bakıldığında bu rakam çok düşük. MCKinsey’nin raporuna göre, dünyada 2 trilyon dolarlık bir hacim söz konusuyken bizde 15 milyar TL. Tabi bizim bankacılık tarafında bilmediğimiz tedarikçi finansmanı işlemleri vardır eminim ama yine de 15 milyar TL’yi 20 milyar TL’ye çıkartır mı emin değilim.
“TÜRKİYE’DE BU ŞEKİLDE ÇALIŞAN TEK ŞİRKETİZ”
-Müşterilerinizi nasıl buluyorsunuz?
Derya Ekemen Fidan: Pazarı biz oluşturduğumuz için birebir müşteri ziyareti yapıyoruz. Bu işe hangi sektörler uygunsa o sektördeki firmaları seçiyoruz. Aslında üretim yapan bütün şirketler bizim platformumuzdan yararlanabilir. Ama şu anda e-ticaret tekstil perakendecileri, otomotiv yan sanayi firmaları, gıda üreticilerinden büyük bir ilgi olduğunu söyleyebilirim.
-Figopara platformu bir ilk mi?
Derya Ekemen Fidan: Bizden önce bir şirket varmış ama bildiğim kadarıyla şuan aktif değil. Biz Türkiye’de bu şekilde çalışan tek şirketiz. Finansal Kurumlar Birliği’nin de bir platform çalışması yaptığını biliyoruz ama o bizim rakip olarak gördüğümüz bir platform değil. Çünkü onların platformunun finansal kurumların ihtiyaçlarına yönelik bir platform olduğunu, Figopara alıcı ve satıcının platformu olarak konumlandığından birbirini tamamladığını düşünüyoruz.