Yazdır

Şahdeniz: Dünyanın müzik enerjisi

Tarih: 04 Nisan 2018 - 14:08

Şahdeniz sahne projesi ile birlikte Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan müzikleri seslendirilecek

Şahdeniz; Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan’ın müzik kültürlerini aynı sahnede buluşturan, Kültürlerarası geçişte, Anadolu’nun kadim mirasını hatırlatan sahne projesi olarak karşımıza çıkıyor. 
Dünyaca ünlü kadın vokaller Fargana Qasımova, Sofia Papazoglou ve Mehtap Demir kendi kültürlerinin yanı sıra ortak müzik enerjisini sunan özel bir repertuvarla aynı sahnede buluşacak.

Ondört müzisyenden oluşan Şahdeniz orkestrasının yönetmeni Selçuk Murat Kızılateş, Azerbaycan’ın tar virtüözü Zaki Valiyev, Yunanistan’ın buzuki sanatçısı Nikos Tatasapoulos ve Türkiye’nin dünyaca ünlü Kanun sanatçısı Göksel Baktagir’de bu özel projede yer alıyor.

Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan müziklerinin aynı sahnede buluştuğu konser, farklı diller ile ortak ahengi buluşturan müzik enerjisi yayacak.
Şahdeniz, dünya prömiyeri İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Cemal Reşit Rey Konser salonunda yapılacak.

MEHTAP DEMİR ( Türkiye )
FARGANA QASIMOVA ( Azerbaycan )
SOFIA PAPAZOGLOU ( Yunanistan )

Proje, Yrd. Doç. Dr. Mehtap Demir tarafından hazırlanmıştır.

MEHTAP DEMİR
Etnomüzikolog - Halk Müziği Yorumcusu ve Kemane İcracısı Yrd. Doç. Dr. Mehtap Demir İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Etnomüzikoloji ve Folklor Anabilim Dalı kurucusu ve başkanıdır.

Doktora çalışmasını (2011) Kültürel Etkileşim ve Göç Bağlamında Türk Müziği İcraları konu başlığında Müzik Antropolojisi alanında tamamlamıştır. Alan Çalışması sürecinde iki yıl süreyle İsrail’de yaşamıştır. Sosyal Etkileşim ve Müzik konu başlığındaki master tezini Müzikoloji bölümünde tamamlamıştır. 11 yaşında başladığı müzik eğitiminin temelini ortaöğretim ve üniversiteyi okuduğu İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarında tamamlamıştır.

On yıllık eğitim sürecinde Türk Halk Müziği Tür ve Biçimleri, Yöresel özellikleri, Anadolu Halk müziği ritim karakterleri konularında ayrıntılı dersler almıştır. Makam Müziği’nde teori- usül ve repertuvar eğitimini aynı süreçte tamamlamıştır. Uzman olduğu halk çalgısı ‘kemane’ konusunda alanda aktif icracı olan tek kadın sanatçıdır.

“My Sweet Canary” isimli uzun metrajlı müzik belgeselinde Doğu Akdeniz müzik kültürü ve Rebetiko ekseninde Osmanlı Yahudisi şarkıcı Roza Eskenazi’nin yaşamını anlatmış şarkılarını ve gazellerini söylemiştir. Uluslararası müzik fuarları WOMEX- SXSW- BABEL- MED sahnelerinde açılış konserlerinde yer almıştır. Türkiye’de yayımlanmış 4 solo özgün albüm çalışması vardır.

Son çalışması Perfume of Asia Minor albümünde 1910-1936 yılları arasındaki taş plak kayıtlarından derlediği 19 halk şarkısını yeniden yorumlamıştır.

Yedi Cihan Kadınları Projesinin Solisti ve Genel Sanat Yönetmenidir. Türk Makam Müziği- Anadolu Yöresel Halk Müzikleri konusunda uzman olan Mehtap Demir’in Etnomüzikoloji branş dersleri dışında eğitim verdiği uygulamalı dersler; Anadolu Türk Halk Müziği solfej ve repertuvarı, Darül Elhan Derleme Defterleri repertuvarı, Halk Müziğinde vokal icrası ve Kemane öğretimidir.

FERGANA QASIMOVA

Ünlü mugamcı, Alim Kasımov’un kızı Fergana Qasımova, 1979 yılında Bakü’de doğdu. İlk tahsilini S. Azizov umumtahsil mektebinde yaptı. Reşit Behbudov Müzik Mektebi’nde Fortepiano sınıfını bitirdi. 1996 yılında Bakü Müzik Akademisi’nin Hanendelik sınıfına kabul edildi ve 2002 yılında Yüksek Lisans derecesini bitirdi. Şu anda aspirant statüsünde hanendeliği sürdürmektedir.

16 yaşından itibaren dünyanın birçok ülkesinde; ABD, İngiltere, Hindistan, Japonya, Mısır, Türkiye ve birçok farklı Avrupa ülkesinde konserler vermektedir.
2004 yılında Kadın Ses Festivali’nin jürisi oldu. Ve her yıl bu festivalden davet almaktadır.
2006 yılında Belçikalı yönetmen Chris Delvil tarafından Fergana Qasımova’yı anlatan film çekilmiştir.

2008 yılında Başkanlık ödülüne layık görüldü ve aynı sene Azerbaycan Devleti’nin Emektar Sanatçısı unvanına layık görüldü.

SOFIA PAPAZOGLOU

Sofia Papazoglou Brüksel'de doğmuş, 6 yaşında ailesiyle birlikte Selanik’e yerleşmiş Yunan sanatçıdır. Selanik müzik kültürüne hâkim olan sanatçı Aristoteleio Üniversitesinde Pedagoji eğitimi almış, ardından Konservatuvar eğitimini tamamlamıştır.

Sofia’nın; Eleftheria Arvanitaki, George Dalaras, Glykeria, Alkinoos Loannidis, Giannis Markopoulos, Dionisis Savvopoulos, Eleni Vitali, Hristos Nikolopoulos, Pantelis Thalassinos, Orfeas Peridis, Alkinoos Ioannidis gibi şarkıcılarla ortak projeleri vardır.
Türkiye’den Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan ve Melihat Gülses'le ortak projelere imza atmıştır.
Kıbrıs, Amerika, Kanada, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika, Avustralya, İspanya, Avusturya, İsrail ve Filistin gibi ülkelerde sahne almış ve Acropolis Tiyatrosu, Atina Konser Salonu, Barbican Merkezi (Londra), Konzerthaus (Viyana), Town Hall ve Central Park Yaz Sahnesi (New York) gibi yerlerde konserler vermiştir. 2004 Atina Olimpik Konser Serisinde sahne almıştır. 2005’te Londra’da yapılmış olan Bizans Festivali’nde misafir eğitmen görevi almıştır.

Smyrna Trio'nun kurucusu, Mikis Theodorakis Orkestrası’nın da solistidir. Ayrıca Camerata String Orchestra, National Symphony Orchestra, Estudiantina, Amerika’lı klezmer grubu Brave Old World ve flemenko gitaristi Gerardo Nunez ile işbirliği yapmıştır.

Yedi solo albüm çalışması vardır. “World Music Charts Europe” listesinde olan şarkıcının albümleri Universal Music, EMI, Sony, Putumayo, CCl n’C, Lyra, Eros, Cantini gibi büyük şirketler tarafından tüm dünya ülkelerinde yayınlanmaktadır.

ŞAHDENİZ: 18 Nisan 2018 Saat: 20.00 / Cemal Reşit Rey konser Salonu
Biletler, Biletix ve CRR gişesinden temin edilebilir.
Bilet fiyatları: 45, 85 ve 115 TL

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sahdeniz-dunyanin-muzik-enerjisi/1293437