.Ekonomi Bakanlığının 'Ekonomi Blog'unda yer alan habere göre, 27 Mart 2018 tarihinde inşaat sektörü çalışma grubu (RAKSU grubu) tarafından hazırlanarak yayımlanan raporda, bu yıl inşaat girdisinin %2- %4 arasında gerçekleşmesinin beklendiği ve ülkedeki yeni konut inşaatlarının 42.000 ile 44.000 adet arasında gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.
Gelecek yıl ise yeni inşaat binası proje sayısında binlerce azalma yaşanacağı tahmini yapıldı.
Raporda, 2018 yılında diğer inşaat faaliyetlerinin azalması beklenirken diğer yandan birçok konut inşaatı yapılması da bekleniyor.Birkaç büyük inşaat projesinin dikkat çekici olduğunden söz eden raporda önümüzdeki birkaç yıl için inşaat sektörü beklentilerinin halen oldukça iyi durumda olduğu da belirtiliyor.
Bina yenileme inşaatlarının döngüsel eğilimce desteklenmesi sebebiyle bu sektörde %2 oranında hızlanma bekleniyor. Arazi ve su inşaatları büyümesinde %1 ile %2 oranlarında yavaşlama öngörülüyor.
Helsinki bölgesinde gelecek yıl başlayacak olan başlıca altyapı inşaat projeleri arasında West Metro'nun ikinci aşaması ile Raide-Jokeri hafif raylı tren bağlantısı yer alıyor.
Döngüsel koşullara rağmen, Finlandiya Konut Finansmanı ve Kalkınma Merkezi (ARA) tarafından yapımı gerçekleştirilen inşaatların, geçen yılki seviyesinde kalması bekleniyor.
Raporda, büyüme merkezlerinde tüm inşaat kapasitesinin kullanıldığı belirtiliyor.İnşaatta gerileme belirtinin olduğuna dikkat çeken raporda söz konusu yavaşlamamının henüz başlamadığı
belirtiliyor.
Konut yatırımcılarının giderek daha temkinli olmaları beklendiği belirtilen raporda, tüketiciler arasında geleceğe olan güçlü inancın devam ettiği belirtiliyor.
Ülkenin 2018 yılı bütçe fonunda, Finlandiya Konut Finansmanı ve Kalkınma Merkezi (ARA) tarafından yaklaşık 9.000 kiralık konut inşaatının ve devlet garantili krediler ile inşa edilecek yaklaşık
2.000 konut için finansman tahsis edilmiş bulunuyor.
Raporda, ülkede enflasyonun ılımlı seviyede kalmasına rağmen, inşaat kontratları fiyatlarında yükselme görüldüğüne dikkat çekiliyor..
inşaat sektörü istihdamında 2015-2018 yılları arasında yaklaşık 20,000 adet iş gücü artışı yaşandı.Sektördeki işsizlik oranı genel işsizlik oranının altında gerçekleşti. İş gücüne olan talebin
halen büyümesi bekleniyor."