Yazdır

Ankara'nın Menbiç ve Afrin için öncelikleri neler

Tarih: 21 Mart 2018 - 04:22

YPG'lilerden temizlenen Afrin'de altyapı ve sağlık hizmetleri yapılırken Menbiç için de ABD ile görüşmeler sürüyor. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bu süreçte Ankara'nın Afrin ve Menbiç planlarını köşesine taşıdı. İşte Selvi'nin o yazısı:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis’e adımını attığında ilk soru ABD’yle ilgili oldu.

Çavuşoğlu, “ABD ile görüşmeler kesilmedi” dedi. ABD’nin rahatsızlığı sorulunca, “ABD rahatsız, çünkü YPG’den medet umuyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grubunda kürsüye çıktı. İlk sözü, “Afrin’de kaygılıyız” diyen ABD’ye yönelikti, “Biz kaygılarımızı size ilettiğimizde neredeydiniz?” diye sordu. PKK-YPG’ye verilen silahları hatırlatıp, “Bu nasıl ortaklık?” diye tepki gösterdi.

Afrin harekâtı Amerika’ya rağmen yapıldığı için Washington’dan yükselen seslere prim verilmiyor. Ankara’da daha çok Afrin’de bir yönetim boşluğu oluşmaması için çalışılıyor. Birinci öncelik güvenlik. Afrin’in giriş-çıkışları kontrol altına alınmış durumda. Tel Rıfat bölgesi ve Halep’e açılan yolların giriş çıkışına kontrol noktaları kuruldu. PYD’li Salih Müslim, “Vur-kaç taktiği ile saldırılar yapılacağını” açıklamıştı. Halep’te rejimin kontrolündeki bölgeye çekilen PKK’lıların buradan saldırı yapma tehlikesine karşılık önlemler alınıyor. Şehrin içinde ise uyuyan hücrelerin eylemlerine karşı hızla geçici karakollar kuruluyor. Sivil kayıpların yaşanmaması için şehir merkezindeki tuzaklamalar imha ediliyor. PKK; siyasi merkezlere, devlet dairelerine, stratejik noktalardaki binalara, bilgisayarlara, laptop’lara, resmi evraklara EYP’lilerle tuzaklamalar yapmış. Bunların ABD, Rus ve DAEŞ tarzı tuzaklamalar olduğunu belirtmiştim. Yapılan incelemelerde PKK’nın ağırlıklı olarak Rakka’da, DAEŞ’ten öğrendiği tuzaklamaları yaptığı ortaya çıktı. Onlar imha ediliyor. Afrin’in terörden arındırılmasının 10 gün sürmesi bekleniyor.

ALTYAPI HİZMETLERİ

Afrin’de bir yönetim boşluğu yaşanmaması için kollar sıvanmış durumda. Afrin’in ele geçirildiği gün Gaziantep’te Kent Konseyi’nin seçimi vardı.

1- Afrin’in demografik yapısı dikkate alınarak, “Temsil gücü yüksek” idare meclislerinin kurulmasına çalışılıyor. İdare meclisinin içinden şehrin yönetimini üstlenecek, ‘yürütme organı’ seçilecek.

2- Ankara’da Afrin’in elektrik, su gibi ihtiyaçları ve altyapı çalışmalarını yürütecek kurumlarla toplantılar yapılıyor.

3- Öncelik yerel idare meclislerine bağlı olarak polis ve askerlerden oluşacak, ‘kolluk güçleri’ kurulacak. Yerel asker ve polisler ÖSO ile halen Afrin’de yaşayan yerel unsurlar arasından seçilecek. Askerlerin eğitimini Özel Kuvvetler ve JÖH’ler, polislerin eğitimini ise PÖH’ler verecek.

4- Afrin’de 7 nahiye, 292 köy ve 372 mezra var. Buralarda da nahiyelerin merkez alındığı yerel yönetim birimleri oluşturulacak.

5- Afrin’de 25 kilometre bölünmüş, 300 kilometre ise stabilize yolun yapılması gerekiyor.

6- Afrin’le Hatay ya da Kilis arasına yeni bir hudut kapısının açılması planlanıyor.

7- Afrin’de elektrik ve içme suyu bir problem. Elektrik ihtiyacı barajlardan ve jeneratörle sağlanıyor. Barajlar, elektrik ihtiyacının ancak üçte birine yetiyor. Türkiye’den, Afrin’e elektrik sağlanması söz konusu.

8- Afrin’e hizmet veren 370 yatak kapasiteli 5 hastane var. Ancak birinde ameliyat yapılabiliyor. Hastaneler sağlık görevlileri ve ekipmanla takviye edilmeli.

MENBİÇ ABD İLE MÜZAKERE EDİLECEK

Şubat ayından bu yana 4 ayrı noktada 300 bin kap yemek dağıtılmış durumda. 2 ay bodrumlarda saklanan aç insanlar, şehirden kaçan yoksullar var.

Cerablus’ta olduğu gibi Türkiye’den gidecek yardımların koordinasyonunu sağlayacak bir vali yardımcısı öncelikli olarak atanacak. Bu arada yağma görüntülerinin Ankara’yı çok rahatsız ettiği ve süratle önlem alındığını kayda geçirmek isterim.

Son olarak Menbiç’le ilgili bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Menbiç’te 1500 PKK’lının olduğu tahmin ediliyor. Başlarında ABD’lilerin general dediği Şahin Cilo var. Afrin’den kaçanlarla birlikte bu sayının 6-7 bine ulaştığı söyleniyor. Türkiye ile ABD arasında Tillerson döneminde çerçevesi belirlenmiş bir anlaşma var. Dışişleri Bakanı Pompeo’nun kongredeki onay süreci tamamlandıktan sonra anlaşmanın sağlanacağı düşünülüyor. Menbiç’te öncelik diplomaside.

Ankara’nın yol haritası Menbiç’te diplomasi, Afrin’de ise şehrin yeniden inşası.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ankaranin-menbic-ve-afrin-icin-oncelikleri-neler/1288561