Reel sektörün satışlarında 2017 yılında görülen yüksek artış kârlılığa da yansıdı. Borsa şirketleri 2017 yılsonu bilançolarını açıkladı. Veriler son 10 yılın en yüksek kâr artışının yaşandığını gösteriyor. Borsada işlem gören 163 imalat sanayi şirketi 20 milyar TL net kâr açıkladı.
Firmaların net satış gelirleri de 287 milyar TL’yi buldu. Satış gelirleri yüzde 35 artan borsa şirketlerinin net kârları yüzde 61 yükseldi. İmalat sanayi şirketlerinin faaliyet kârlılıklarındaki artış da yüzde 58 oldu. Şirketlerin faaliyet giderlerine bakıldığında ise imalat sanayinde faaliyet gider artışının sadece yüzde 16,87 oranında kaldığı görüldü.
2016 yılının üçüncü çeyreğinde 15 Temmuz darbe girişiminin yarattığı olumsuzlukların etkisiyle ekonomide küçülmeye yol açmıştı. Bu durum baz etkisi nedeniyle 2017’nin üçüncü çeyreğinin çok daha olumlu bir tablo sergilemesine yol açsa da yıl genelinde şirketlerin kârlılığının olumlu bir seyir izlediği de bir gerçeklik.
Ekonomi, darbe girişiminin hemen akabinde devreye alınan canlandırıcı nitelikteki tedbirler ve uygulanan teşviklerle hızla toparlandı. Söz konusu durum firmaların esas faaliyet kârlılıklarını artırdı. Bu yıla baktığımızda da ekonomideki canlanmanın devam etmesi için siyasi iradenin yeni teşvikler getirmeye hazırlandığını görmekteyiz. Yatırım, üretim ve istihdamın, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinin teşvik edilmesi, ekonomik canlılığın ve tasarrufların artırılması, enerji verimliliğinin ve enerjide tasarruf sağlayıcı yatırımların teşviki 2018 yılında sanayideki canlılığın sürmesine olanak tanıyacaktır. Mart ayının sonunda toplam 100 milyar lira tutarında proje bazlı yeni teşviklerin açıklanması bekleniyor. Bakan Zeybekçi’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre söz konusu projelerin hepsinin yabancı ortaklığı bulunuyor. Ağırlıklı olarak da Körfez ülkelerinden olduğu belirtilmekte. Sektör bazında ise ağırlıklı olarak enerji, petro kimya ve metalürjiye yönelimin olduğu dile getirildi.
Zarardan kâra geçtiler
Maden, ulaştırma ve enerji sektöründeki şirketler zarardan kara geçti. Enerji ve ulaştırma sektöründeki kâr artışları hizmet sektörünün kârlılık artışında öne geçmesini sağladı. Hizmet sektöründe kârlılık yüzde 453 arttı.
Ticarette süper kâr
Ticaret sektörü şirketleri atılıma geçti. Yaptıkları yatırımların sonuçlarını alan ticaret şirketleri satış gelirlerini yüzde 18,96 oranında artırmalarına rağmen kârları yüzde 748 artış kaydetti. Sektördeki kârlılığın bu denli yüksek çıkmasında yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelirden kaynaklanmakta. Migros’un yatırım atağı sektörün kârlılığının artmasını da sağladı. Sektördeki 1 milyar 625 milyon TL tutarındaki net kârın 512 milyon TL’sini Migros tek başına gerçekleştirdi. Şirketin yatırım faaliyetlerinden gelirleri ise 1 milyar 251 milyon TL oldu.
Makro ve Uyum’u aldı
Kipa’yı bünyesine katan Migros şimdilerde Makro ve Uyum’un mağazalarını kiralama veya devralma suretiyle genişleme yolunda. Firma tarafından kamuya yapılan açıklamada Makro ile sözleşme imzalandığı ve anlaşma ile bu firmaya ait 17 mağaza ile 56 Uyum mağazasının kiralama ya da devri yoluyla bünyesine dahil edileceğini bildirdi. Söz konusu anlaşmanın toplam tutarının ise 105 milyon TL olduğu belirtildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.