“Rusya’da ekonomideki gerileme öylesine derin ki, 10-15 yıl boyunca krizden çıkamayız.” Bu tahmin Novosibirsk Ekonomi Devlet Üniversitesi'nden geldi. Nezavisimaya Gazeta’nın haberine göre, Rusya Bilimler Akdemisi Ekonomi Enstitüsü internet sitesinde, Rusya’da 1991-2015 yılları arasında üretim hacimleride yaşanan düşüşle ilgili değerlendirmelere yer verildi.
Novosibirsk Ekonomi Devlet Üniversitesi’nden Dmitri Fomin ise, Rusya’nın bu dönemde, II. Dünya Savaşı’dakiyle eşit (yaklaşık yüzde 33) ekonomik kayba uğradığına, 1990 yılının başından itibaren ülke fonlarının kaybının 422 trilyon rublenin üzerinde olduğuna dikkati çekti.
Ekonomide yeni bir atılım için, öncelikle toplumun en varlıklı kesiminin gelirlerinin azaltılması gerektiğini belirten Fomin, “En zengin 400 bin kişinin gelirleri yüzde 85, 15 milyon kişilik ikinci grubun gelirleri yüzde 75, 100 milyon kişilk üçüncü varlıklı grubun gelirleri yüzde 30 azaltılmalı. 7,5 milyon ve 22 milyon kişiden oluşan en yoksul kesimlerin gelirleri aynı kalmalı ya da 1,5 kat artırılmalı” dedi.
Böylece toplumun gelirlerinde toplamda yüzde 50’den fazla düşüş olacağını savunan akademisyen, “Ortaya çıkan 22 trilyon ruble ile ise ekonominin farklı alanlarına yatırım yapılmalı” önerisinde bulundu.
Fomin, bu modelin hemen uygulanmaya başlanması halinde bile Rusya’nın ekonomik krizden çıkması için 10-15 yıl süreye ihtiyaç olduğunu savundu.