Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü (MGIMO) Askeri ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Müdürü Aleksey Podberozkin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri almasının NATO'da ciddi bir endişe yarattığını ve bu anlaşmanın NATO için risk oluşturduğunu ifade eden NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel'in sözlerini yorumladı.
Russia Today'e konuşan Podberozkin, "S-400'lerin herhangi bir ulusal askeri organizasyona entegre edilmesi bazı problemler oluşturabilir. Böyle bir entegrasyon için bir çok alan üzerinde çalışmak gerekir. Ancak bu zorlukların aşılamaz olduğunu söyleyemeyiz" diye ifade etti.
Rus uzmana göre NATO'nun S-400 konusundaki ana isteksizlik sebebi, Türkiye'nin Rusya'ya 'bağlanma' tehlikesi.
"NATO'da araç ve kaynakların bir araya getirilmesi için 30 yıldır çalışılıyor. Tabii S-400'ün bakımı da belirli bir kadro ve yedek parça gerektiriyor. Bu da satın alan ülkeyi, kendisine bağlar. İşte NATO'nun hoşnutsuzluğunun asıl sebebi budur" diyen uzman, Amerikalıların Türkiye ve belki diğer NATO ülkelerinin Rus savunma sistemlerine odaklanmasından çok korktuklarını söyledi.
Podberozkin ayrıca, Türkiye'nin NATO ve ABD ile ilişkilerinin çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle her geçen gün daha da zayıfladığını vurguladı. Rus uzmana göre bu anlaşmazlıkların temelinde, Ankara'nın Orta Doğu'da daha büyük bir rol oynama arzusu ve Türkiye'yi üyelik için oyalayan Avrupa Birliği'nden duyduğu memnuniyetsizlik yatıyor.
Rus uzman son olarak Türkiye'nin çok güçlü bir askeri potansiyele sahip olduğunu ve kendi politik arzusu ile müttefiklerinden uzaklaşmaya başladığını ifade etti.