Yazdır

Banka mevduatları vadesinden önce kapatılmayacak

Tarih: 27 Şubat 2018 - 08:40

Rusya'da banka mevduatlarını vadesinden önce kapatmaya engel yasası gündemde

Rusya'da konut kredisi faizlerinindaha da düşürülmesine katkısı olacağı düşüncesiyle, bankalardaki vadeli mevduatların sürsesi dolmadan çekilmesinin önünü kesecek yeni bir yasal düzenleme gündemde. Duma'ya gelecek ay gelmesi beklenen tasarı ile, hesap sahibinin, sadece hesap açılırken banka ile varılan anlaşmada kararlaştırılan vadenin sona erdiği tarihte mevduatını çekebilmesi teklif ediliyor.

Moskovski Komsomolets gazetesinin haberine göre, vadeli mevduatların süre bitene kadar çekilememesi şartı, vatandaşların ipotekli kredi almasını kolaylaştıracağı savunuluyor. Hatta bazı uzmanar bu uygulama yaygınlaşırsa, mevduatları kredi olarak dağıtan bankaların işinin kolaylaşıp maliyetlerinin düşeceğini, bunun da konut kredilerinde "birkaç puanlık düşüş" sağlayabileceğini düşünüyor.

Yasa tasarısının önümüzdeki mart-nisan döneminde görüşülmeye başlanması bekleniyor.

Tasarının hazırlayıcıları, "Mevduatı vade bitmeden geri alamama uygulaması Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde var. Vadeli mevduat sahipleri, konut satın almak isterken bu yolla ön peşinat için para biriktiriyor, sonra aynı bankada uygun şartlarda ipotek kredisi alıyor" açıklamasını yaptı.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/banka-mevduatlari-vadesinden-once-kapatilmayacak/1281147