Kolombiya ile Venezuela iki komşu ülke. İki ülkenin arasında da, kuzeyde Simon Bolivar adlı bir köprü var. Her sabah köprünün önünde Venezuela vatandaşları bekliyorlar ki, köprü insanlara açılınca, Kolombiya’ya geçiversinler. Geçmişte insanların çoğu Venezuela’da çok pahalı olan ve pek de bulunamayan temel gıda maddelerini Kolombiya’dan, hem de ucuz fiyata almak için köprüyü geçiyorlardı.
Ancak son dönemde insanlar ucuz gıda maddesi almak için değil, yani alışveriş yapmak için değil, Venezuela’daki siyasi ve ekonomik kriz ortadan kalkıncaya kadar normal bir hayat yaşamak için, Kolombiya’ya geçiyor oldular.
2017 yılında geçmişte 30 milyonun biraz altında nüfusu olan Venezuela’nın vatandaşlarının 550 bin kadarı Kolombiya’ya göç etmişler. Son altı ayda da göç eden sayısı 220 bin imiş.
Ancak 2018 Şubat ayının sekizinde ise Venezuellalıların yaşamı iyice zorlaşmış. Çünkü 2018 Şubat ayında Kolombiya Başkanı Juan Manuel Santos huduttaki şehir olan Cucuta’ya geçerek durumu incelemiş. Durumun detaylarını gördükten sonra da Venezuelalılara bir günlük hudut geçme kartı artık verilmeyeceğini ve hudutta 3000 kadar ilave Kolombiyalı memur çalıştırarak durumu ve hudutu tamamen kontrol altına alacağını ilan etmiş. Hudutun bütünü ise 2200 kilometre imiş. Ama kontrol iyice zorlaşınca da Kolombiya uluslararası yardım talebinde bulunmaya başlamış.
Ancak diğer bazı ülkeler de Venezuela’dan göç sorunu yaşamaktalar. Brezilya Başkanı Temer 12 Şubat tarihinde Amazon'daki 330 bin nüfuslu kentte 40 bin kadar Venezuelalının yaşadığını görmüş. Breziya'ya göç daha zor, çünkü hudut sonrası tamamen “jungle “, yani yaşanamayacak vahşi ormanmış. Ama Brezilya da hudut görevlilerinin adedini iki misline çıkarmış. Diğer taraftan da 2016-2017 yıllarının toplamında 200 bin Venezuela’lı Ekvador'a geçmiş! Çoğu da, oradan Peru ve Şili’ye geçmişler. Ayrıca 27 bin kişi kişi Arjantine, 40 bin kişi kadar da Trinidad ve Tobago’ya göç etmiş. Ama esas sorun yaşayan Kolombiya tabii. Venezuela’da iyi işleri olanlar bile göç sonrası iş bulamayınca işsizlik kurbanı oluyorlar ve aileleriyle beraber Kolombiya sokaklarında yaşıyorlar.
Kolombiya Başkanı Santos ve diğer bakanlar, kendi vatandaşları durumdan şikâyetçi olunca da, 2000’li yılların başında kendi ülkeleri benzer sorun yaşarken, bir milyon kadar Kolombiyalının Venezuela'ya göç ettiklerini hatırlatıyorlar.
Tabii uzun bir hudud olması Kolombiya’nın kontrol işini bugün çok zorlaştırıyor.
Venezuela Başkanı Maduro 22 Nisan tarihinde Başkanlık seçimi yapacağını açıklamış. Karşısına da etkili biri çıkamayacak. Ama Maduro iş başında iken de göç devam edecek! Yani Venezuela’da hayat oldukça zorlaştı.