Yazdır

Cep telefonuyla para transferi dönemi

Tarih: 06 Şubat 2018 - 09:43

Rusya’da ödeme sistemlerinde devrim gerçekleşti. Çok yakında cep telefonuyla havale yapılabilecek

Avrupa'da ödeme sistemlerinde devrim yapan uygulama genişliyor. Ülkede Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (PSD-2) gelecek yıl yürürlüğe girecek. İzvestiya gazetesinin haberine göre, banka kartları olmaksızın cep telefonu numarasıyla havale yapılacak olmasının, Rusya’da nakit dışı para trafiğini artırması bekleniyor. 
Avrupa Birliği’nde bu sistem geçen aydan bu yana yürürlükte. Rusya Merkez Bankası'nın bu uygulamayı ülkeye aktarmak için özel komisyon kurduğu bildirildi.

Rusya’da karttan karta havalelerin yıllık hacmi 100 milyar rubleye ulaştı. Yeni uygulamanın, nakit dışı para havalelerinin hacminde yüzde 30 artış sağlayabileceği öngörülüyor.

Rusya’da bugün karttan karta havalelede ortalama komisyon oranı yüzde 1,5.

PSD-2 uygulaması Avrupa'da büyük yamkı yaratmıştı. Yılbaşında son gelişmeler medyaya şöyle yansımıştı:

"AB genelinde tüketici kartları ile kredi kartı ile gerçekleştirilen ödemelerden ek ücret alınması yasaklandı. Uygulamanın tüketicilere yılda toplam 550 milyon avrodan fazla tasarruf imkanı sağlayacağı hesaplanıyor.

AB Komisyonu tarafından Temmuz 2013’te önerilen ve 2015 yılında Avrupa Parlamentosu ile AB Konseyi tarafından kabul edilen Ödeme Hizmetleri Yönergesi (PSD2) güncellenmiş haliyle, 13 Ocak 2018 tarihi itibariyle AB genelinde yürürlüğe girdi.

Ödeme Hizmetleri Yönergesi (PSD2) ile Avrupa’da yürürlükte olan ödeme hizmetlerinin çağdaş koşullara uyumunu ve elektronik ödemelerin daha kolay ve güvenli olmasını sağlamak amaçlanıyor.

Ekonomi ve büyümeye fayda sağlaması beklenen, internet tabanlı ve mobil ödeme sistemlerinin geliştirilmesini teşvik edecek olan yeni yönergenin uygulanmaya başlanması ile birlikte, tüketici kartları ve kredi kartı ile gerçekleştirilen ödemelerden ek ücret alınması da yasaklanıyor. Bu sayede tüketicilere yılda toplam 550 milyon avrodan fazla tasarruf imkanı sağlanacağı belirtiliyor.

Tüketicilerin ödeme işlemlerinde daha iyi korunmasını sağlamayı hedefleyen yeni yönergenin getirdiği diğer yenilikler de şöyle:

“Ödeme maliyetine dayalı ödeme hizmetleri sağlanmasına olanak sunulacak.

AB pazarı, ödeme hizmetleri sunan şirketlere açılmış olacak.

Elektronik ödemeler ve tüketicilerin mali verilerinin korunması için sıkı güvenlik önlemlerinin uygulamaya konulması gerekecek.

Tüketici hakları birçok alanda daha da geliştirilecek. Bu kapsamda, tüketicilerin izni dışında gerçekleştirilmiş olan ödemeler ve tüketicilere herhangi bir gerekçe sorulmaksızın iade hakkı sağlanması da güçlendirilecek yeni tüketici hakları arasında yer alıyor.”

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cep-telefonuyla-para-transferi-donemi/1274965