Birleşik Arap Emirlikleri bankası Emirates NBD, Denizbank hisseleri ile ilgili olarak Sberbank ile görüşmelere başlandığını duyurdu.
Bloomberg'te yer alan habere göre, Emirates NBD Denizbak için Sberbank ile görüşmelere başlandığını duyururken, görüşmelerin henüz 'çok erken aşamada' olduğu belirtildi.
Dün Bloomberg International'da yer alan haberde Rusya'nın en büyük bankası Sberbank PJSC'nin Türkiye'de sahibi olduğu Denizbank'ın satışı için olası yatırımcılarla görüştüğü ifade edilmişti.
Moskova merkezli Sberbank'ın görüştüğü olası alıcılar arasında Dubaili Emirates NBD ve diğer Körfez menşeli bankaların da bulunduğu iddia edilmişti.
Reuters haber ajansı ise beş kaynağa dayandırarak hazırladığı haberde Rusların Denizbank'ın satışını değerlendirdiğini belirtmiş ve Körfez ülkelerinin yanı sıra Çinli alıcıların da Sberbank'ın elinde bulundurduğu yüzde 99.85 oranındaki Denizbank hissesine talip olduğunu yazmıştı.
RUSLAR NE DİYOR
Rusya'nın en büyük devlet bankası olan Sberbank'ın 2012 yılında satın aldığı Denizbank'ı satmak için alternatifleri değerlendirdiği iddia edildi. Reuters'in ismini açıklamadığı kaynaklara dayanarak verdiği haber yankı yaratırken, Moskova'da ilk "detaylı" açıklama Kommersant gazetesine yansıdı. Gazeteye konuşan, Sberbank üst yönetimine yakın bir kaynak iddiaları doğrularken, "Görüşmeler başlangıç aşamasında. Görünüşe göre konu inceleniyor. Sberbank pazarı analiz ediyor, nabız tutuyor" dedi.
RBC ajansının görüşünü sorduğu Moskova'daki Sberbank yetkilileri ise, "Pazardaki söylentileri yorumlamıyoruz" yanıtını verdiler. TASS ajansıda konuyla ilgili olarak Denizbank'tan bir yorum yapılmadığını duyurdu.
2016'da benzer iddiaları gündem geldiğinde Sberbank CEO'su Gernan Gref "Denizbank'tan çok memnunuz. Satmayı düşünmüyoruz" diye açıklama yapmıştı.
German Gref en son ekim ayında yaptığı bir değerlendirmede Türkiye'deki bankalarının performansından dolayı çok mutlu olduklarını ve Türkiye'deki varlıklarını çok önemsediklerini vurgulamıştı.
Bu arada Kommersant gazetesi haberi internet sitesinde manşetten verirken, "Uzmanlara göre bankanın satılması için ekonomik bir sebep yok. Diğer yandan Türkiye ile bağlantılı politik risklerden kaçınmak için Sberbank'ın en karlı yabancı varlığından ayrılması ihtimali yok değil" ifadesine yer verdi.
Çin'den de ilgili bir bankanın olduğu belirtiliyor. Haberin ardından Denizbank hisselerinde yükseliş yüzde 10'un üzerine çıkarken, hisseler kapanışta 13.71 primle 4.81 liradan kapandı.
Sberbank haberin yazıldığı sırada konuyla ilgili yanıt vermezken, Denizbank bir yorum yapmadı.Konuya yakın bir bankacılık kaynağı, "Sberbank satış için alternatifleri değerlendiriyor. Körfez bölgesinden ve Çin'den bankalar satış süreci ile ilgili" dedi.
Bloomberg International'ın kaynaklardan aldığı bilgiye göre de Sberbank, Denizbank'ın satışını değerlendiriyor. Denizbank'ın satışıyla ilgilenenler arasında Emirates NBD de var. Sberbank, Denizbank ve Emirates konuya ilişkin yorum yapmadı.
Sberbank ile Denizbank'ın ana hissedarı Dexia 2012 yılında Denizbank'ın çoğunluk hisselerinin satışı için anlaşmışlardı. Bankanın satışı yaklaşık 3.5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti..
DENİZBANK DA DOĞRULADI
DenizBank, Emirates NBD ile hisse satışı konusunda görüşmelere başlandığını doğruladı.
Bankadan KAP'a yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Sberbank, Denizbank'taki hisselerinin Emirates NBD tarafından satın alınması seçeneğini de içerecek şekilde, Denizbank ile ilgili olarak Emirates NBD ile stratejik görüşmelere başladığını belirtmiştir.
Görüşmeler henüz başlangıç aşamasında olup, sürecin nasıl sonuçlanacağı belli değildir. Sberbank, farklı piyasalardaki potansiyel fırsatları düzenli bir şekilde değerlendirmekte olduğunu ve bu konuda önemli bir gelişme olmadıkça başkaca bir açıklama yapılmayacağını da ifade etmiştir"