İş Bankası'nın yıllık analist toplantısında, bankanın 2018 projeksiyonu yapılırken sorunlu OTAŞ kredi tutarı 1.9 milyar TL olarak ifade edildi.
İşte Gedik Yatırım'ın analizi:
İş Bankası önceki gün yıllık analist toplantısında 2018 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Stratejik öncelik – dijitalleşme: Yeni veri merkezi 2017 yılında devreye alındı. Bunun yanında teknoloji ve dijitalleşmeye senede 500 milyon TL harcama yapılıyor ve bu trend devam edecek. Bankanın 5 milyon kullanıcıya sahip mobil platformunun (Iş Cep), 2018’de 7 milyon kullanıcıya hizmet vermesi hedefleniyor. İşlemlerin %38’i ve komisyonların %22’si bu kanaldan sağlanıyor ve önümüzdeki dönemde bu rasyonların artmasını bekliyoruz. Dijitalleşme kullanımındaki artışa rağmen, banka maliyet gelir oranında 2019 senesine kadar anlamlı bir düşüş beklememekte.
2018 yılı projeksiyonları; Diğer bankalarla benzer strateji ile, OTAŞ kredilerinin (1.9 milyar TL) Grup 2 (yakın izleme) altında muhasebeleştirileceği belirtildi. Öte yandan, diğer bankalardan farklı olarak, bu kredinin ölçeğinin diğer bankalardan daha düşük, ve yaklaşık 2 milyar TL tutarındaki ilave karşılık stokundan dolayı, bankanın ilave karşılıkları tamamen erimeyecektir. Hatta, Banka her ne kadar 2018 beklentilerine dahil etmese de, ilave karşılıkların sene içerisinde serbest bırakılacak seviyede olduğunu belirtti (potansiyel pozitif). Yönetim, IFRS 9 geçiş için modellerin test edildiğini ve geçişe hazır olduklarını da belirtti. Temettü açısından, 2017’de dağıtılabilir net karın %25’i kadar ödenenen temettü tutarının, 2018 için de ödeneceği açıklandı. Beklentilerimiz ile karşılaştırdığımızda, takipteki kredi oranı rasyosu ve maliyetlerinde sapma olmasına karşın, diğer çoğu operasyonel hedefler beklentilerimizle uyumlu olup, büyüme hedefleri ise beklendilerimizin biraz üzerindedir.
2018 yılı beklentileri:
• %4.5 GSYH büyümesi ve %9 TÜFE (Gedik büyüme: %4.0, Gedik TÜFE: % 9.0)
• %13-14 Kredi Büyümesi, TL %15, YP %5-6 (Gedik kredi büyümesi %9.8, TL %10, YP %8) Özel bankalar arasında İş Bankası, yabancı para kredi büyümesi öngörüsü veren tek banka olup, büyümenin ihracat finansmanından, özelleştirme ve altyapı yatırımlarından kaynaklanacağı belirtildi.
• %14 Mevduat Büyümesi, TL %18 (Gedik mevduat büyümesi %10, TL %11, YP %7). Kredi mevduat oranının bu yıl bir miktar düşecek olması swap portföyü ve swap giderlerinin düşmesini sağlayabilir. Banka çekirdek marjlardaki iyileşmenin yardımıyla yıl boyunca faiz ortamının daha iyimser olacağını düşünüyor.
• Özvarlık Karlılığı%16 yatay (Gedik %16.2 yatay)
• Net Faiz Marjı %3.7, -20 bps (Gedik -10 bps)
• Faaliyet Gideri büyümesi %13-14 (Gedik %11)
• Komisyon büyümesi %15 (Gedik %14)
• Maliyet Gelir Oranı yatay (Gedik -50 bps)
• Takipteki Kredi Oranı %3, +60 bps (Gedik +33 bps)
• Risk Maliyeti yatay (Gedik +10 bps)
• Sermaye Yeterlilik Rasyosu %16-17 yatay (Gedik yatay)
Hisse başına kar büyüme hedefi vermemiş olsa da, bu beklentilerle düşük çift hanelerde büyüme görülmesi olasıdır.
Bu bilgiler doğrultusunda; modelimizin ana kalemlerinde ufak değişiklik ihtiyacı olsa da, hedef değerde radikal bir değişiklik olmayacağını düşünmekteyiz.