Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert, Swissotel’de bugün düzenlenen toplantıda Fibabank’ın 2018 yılına dair vizyonu ve bankacılık sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşte Mert’in açıklamaları…
-Fibabanka, Fiba Holding bünyesinde faaliyete geçtiği günden beri çalışmalarını başarılı bir şekilde devam ettirmektedir. 2012’den bu yana her yıl yaklaşık %40 oranında büyüme sağlayan banka, henüz kesinleşmemiş finansal sonuçlara göre, 2017 yılında aktif büyüklüğünü bir önceki yıla oranla %30 civarında artırarak yaklaşık 20 mia TL’ye ulaştırdı. Özkaynak kârlılığı ise %11, 8 civarında gerçekleşti.
Aktifler:
31/12/2017 (kesinleşmemiş): 20 mia TL, 31/12/2016: 15,4 mia TL. Kredilerin toplam aktifler içindeki payı %75 olup, %65 civarında olan bankacılık sektör ortalamasının oldukça üzerindedir.
-Bugün 21 ilde 80 şube ile; bireysel, kurumsal, ticari, KOBİ, tarım ve özel bankacılık alanlarında hizmet veren Fibabanka, Eylül 2017 verilerine göre, 7 yeni şube açarak ve 200 yeni çalışan istihdam ederek 2017 yılında Türkiye’nin özel sermayeli mevduat bankaları arasında en fazla şube açan ve en fazla personel artışı sağlayan banka oldu.
2017 yılının önemli olaylarına bakıldığında;
-3 Mayıs 2017 tarihinde yapılan 300 milyon ABD Doları nominal değerde 10 yıl vadeli ve 5 yıl sonunda erken itfa opsiyonuna sahip Basel 3 uyumlu katkı sermaye niteliği taşıyan ilk tahvil ihracına uluslararası yatırımcılardan yaklaşık 800 milyon ABD Doları tutarında rekor bir talep geldi.
-Mevcut sendikasyon kredileri, %140 oranında artışla, 94,6 mio EUR ve 55 mio USD olarak yenilendi.
-2017 yılında KGF teminatlı krediler hem Fibabanka, hem bankacılık sektörünün büyümesinde önemli rol oynadı.
KGF ortaklığına 2017 Nisan ayında dahil olan Banka, 2.300 müşterisine yaklaşık 2 milyar 100 mio TL KGF kredisi kullandırdı.
-Tarım Bankacılığı’nı çok önemseyen Fibabanka, 2017 yılında yeni şubelerini ağırlıklı olarak tarım bölgelerinde açtı. Tarım Bankacılığı alanındaki büyümeyi desteklemek için kurum içerisinde birçok süreçsel ve organizasyonel değişiklik gerçekleştirdi.
-Tabana yayılma hedefleri doğrultusunda ilk adımlar atıldı ve şube dışı kanallara yatırım yapılmaya başlandı. Bu kanallardan (SMS, web, bayi vb) kredi kullanımı konusunda önemli yol katederek, kredili müşteri sayısı bir önceki yıl sonuna göre yaklaşık 3 kat artırıldı.
-Fibabanka için 2018 yılı; büyüme hedeflerini tabana yayılarak gerçekleştirmek için, şube dışı kanalların daha çok önem kazandığı ve mevcut şubelerde derinleşme sağladığı bir dönem olacak.
-Fibabanka’nın önümüzdeki dönem yol haritasının merkezinde dijitalleşme bulunuyor. Dijitalleşmeyi iki ana eksende ele alan Fibabanka;
-İlk eksende; Internet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık gibi şube dışı kanallarını geliştirmeye odaklanıyor. Bu anlayış doğrultusunda Banka; 2017 yılında Internet Bankacılığı müşteri sayısını %82, Mobil Bankacılık müşteri sayısını ise %164 oranında artırdı.
-İkinci eksende ise, banka içi tüm operasyonel süreçlerini de dijitalleştirerek 360 derece dönüşüm sağlamayı hedefliyor.
Fibabanka, Fintech ve Start-up dünyasına yatırım yapıyor
-Fibabanka’nın dijital dünyaya bakış açısındaki temel farklılığı, Fintech ve Start-up dünyasına yatırım yapma kararı almış olması.
-Bu doğrultuda Fibabanka, CVC dediğimiz kurumsal girişim sermayesi olarak bir Anonim Şirketi kurma yolunda önemli adımlar attı. Fibabanka, küçük ama piyasada fark yaratmaya çalışan girişimci firmalara kredi desteği yerine direkt yatırım yapıyor olacak.
-Yapılan değerlemelerden geçer not alan ve bankaya katma değer yaratacak Start Up ve Fintech’lere ortak olacak.
-Platform bankası olmayı ve kendi üzerinde çalışacak bir ekosistem kurmayı amaçlayan Fibabanka, bu sistem içerisinde birçok Fintech olmasını ve bunlar üzerinden bankacılık faaliyetleri sunulmasını hedefliyor.
Fibabanka taksit yerine anında kredi ile taksitlendirilen alışveriş imkânı sunuyor
-Banka’nın; özellikle teknoloji marketlerin müşterilerine sunmak istediği finansman ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturduğu bir altyapısı ve ihtiyaç kredisi ürünleri bulunuyor. Bu altyapıda müşteriler alışverişleri için gerekli olan finansman ihtiyaçları için kredi başvurusunu Banka’ya sadece bir SMS göndererek gerçekleştirebiliyor. Başvurusu olumlu değerlendirilen müşterilerin kredi süreçleri, mağaza içerisinde dijital bir ortamda yaklaşık 2-3 dakika içerisinde tamamlanarak herhangi bir şubeye ya da banka personeline ulaşmadan gerçekleşiyor ve müşteriler kredilerini anında kullanabiliyorlar. Bu kredilere dair ödemelerini de EFT, havale ya da şubelerimizdeki gişelerden kolayca yapabiliyorlar.
-Bir diğer yenilik ise; müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için Banka’ya gelmeleri yerine Banka’nın müşteriye gitmesi yönünde kurgulanan kurye servisli dijital ürün mekanizmaları. Bu kurguda müşteriler; belirlenmiş bireysel bankacılık ürünlerinden istediklerini (ihtiyaç kredisi, KMH, Kredi Kartı, Kiraz Hesap vb.) Call Center, SMS ve/veya web sitesinde yer alan formlar aracılığı ile ilettiklerinde kurye servisi ile gerekli olan işlemler yapılarak, müşteriler istedikleri yerde hiç şubeye ulaşmadan bankacılık ürünlerini kullanmaya başlayabiliyorlar.
-Fibabanka; dijitalleşen dünyada ürün süreçlerinde yer alan basılı dokümantasyonu minimize etmek amacıyla müşterilerinden dijital onay alabilmeye yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.
Fibabanka müşteri odaklı ürün ve hizmetlerle farklılaşıyor
-Fibabanka, en yüksek seviyede müşteri memnuniyeti yaratmak amacıyla; müşterilerinin hayatlarını kolaylaştıracak birçok ürün ve hizmet geliştiriyor.
-Kiraz Hesap: Müşterilere cazip hoş geldin faizi sunan ve “vadeyi bekleme” kavramını ortadan kaldıran Kiraz Hesap’ta, müşteriler birikimlerinin bir kısmını çekseler de, kalan tutar hesaplarında değerlenmeye devam eder.
-İhtiyaç Kredisi Ürünleri: Fibabanka müşterilerine; kredi ürünlerine internet bankacılığından kolaylıkla başvurma imkanı sunarken, onaylanan krediler de doğrudan müşteri hesabına aktarılıyor. Banka, potansiyel müşterilerinin ihtiyaçlarını da kolaylıkla karşılayabilmek için, onlara SMS ya da internet sitesi aracılığıyla başvuru imkanı sunuyor. Başvuru sonucu olumlu ise kişilerin hiç şubeye gitmesine gerek kalmadan kurye aracılığıyla tüm işlemleri tamamlanarak kredileri kullandırılabiliyor.
Aynı şekilde, Banka’nın anlaşmalı olduğu satış noktalarında da anında kredi kullanarak ürün satın alabiliyor.
Fibabanka, 2018 yılında da büyüme ivmesini sürdürmeyi planlıyor
-2017 yılı sektör payı %0,7 civarında olan Fibabanka, 2018 yılında da dengeli ve kontrollü bir şekilde büyümesine devam edecek.
-2017’de büyümesini ağırlıklı tüzel müşterilere sunulan ürünlerde gerçekleştiren Fibabanka, 2018’de tabana yayılma hedefi doğrultusunda bireysel müşteri adedini %50 oranında artırmayı hedeflemektedir.
-Müşterisine sadece şubeleri değil, çeşitlendirilmiş kanalları aracılığıyla ulaşmayı amaçlayan Fibabanka, 2017 yılı sonunda şube dışı kredilendirme çalışmalarını yaygınlaştırarak Türkiye’de şu anda 800’den fazla noktada kredi verir duruma geldi.
-Fibabanka 2018 yılında tüzel müşterilerde özellikle sağlık, eğitim ve ihracat sektörlerine odaklanacaktır.