CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener yapılacak ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığa açık durumdalar. AKP ve MHP bloku ise, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ortak aday göstermeyi hesaplarken, yapacakları olası ittifakın şekli üzerinde çalışma kararı aldılar. Erken seçim kararı alınmaması durumunda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2019 Kasım'ında yapılması öngörülüyor. Olası cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin geçtiğimiz hafta yöneltilen soruya CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Olabilir, parti içinde konuşuruz" yanıtını verirken, İyi Parti Genel Başkanı Akşener ise Aralık'taki açıklamasında, Anayasa'nın gerektirdiği 100,000 imzayı bulması halinde aday olacağını dile getirmişti. Cumhurbaşkanı seçilmek için ilk turda yüzde 50'nin üzerinde oy almak gerekirken, hiçbir adayın bu oya ulaşamaması halinde en çok oy alan iki aday ikinci tur seçimlerde yarışacaklar. Erdoğan 2014'te yapılan seçimin birinci turunda aldığı yüzde 52 oyla, Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuştu. Gezici Araştırma şirketinin Kasım'da Reuters'ta yayınlanan anketine göre, İyi Parti'nin yüzde 19.5, CHP'nin de yüzde 18.5 oy potansiyeli olduğu belirtilmişti. Ankette AKP'nin oy potansiyeli yüzde 43.8, MHP'ninki ise yüzde 8.8 olarak görünüyordu.
CHP-İYİ PARTİ İTTİFAK SENARYOSU
İyi Parti Genel Başkanı Akşener geçtiğimiz haftaki değerlendirmesinde, CHP ile seçim ittifakı yapmayacaklarını ancak seçimin ikinci tura kalması halinde CHP'nin adayını destekleyebileceklerini vurgulamıştı. Geçtiğimiz ay İyi Parti ile ittifak iddiasına ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Bugün için herhangi bir ittifak oluşturmak söz konusu değil. Demokrasiden yana kim tavır alıyorsa biz onlara 'evet' deriz" demişti. Konuyla ilişkin Reuters'a değerlendirmede bulunan İyi Parti'ye yakın bir kaynak, "Kendi adayımızı çıkarmayı hak ediyoruz ancak CHP ile halk bazında bir ittifakın oluştuğunu görmek gerekiyor" derken, SONAR Araştırma Şirketi'nin sahibi Hakan Bayrakçı, "İyi Parti-CHP ittifakı üstü kapalı sürüyor. Olası ikinci turda sandıkta ete kemiğe bürünecektir" diye konuştu. CHP-İyi Parti birlikteliğinin mecburiyet olduğunu savunan Andy-Ar Araştırma'nın Başkanı Faruk Acar'sa, "Bu konuda süreç sonunda uzlaşmaya yanaşmayan taraf bir bölen durumuna düşebilir. Böyle bir birlikteliğin en büyük handikapı ise, HDP'li seçmenin bu bloka destek ihtimali. Bu durumda milliyetçi destek kayba uğrar ve 'AKP-MHP Bloku' bu işten avantaj sağlar" şeklinde konuştu. İyi Parti Genel Başkanı Akşener'in geçen hafta yaptığı, "Demokrat Parti, Saadet Partisi (SP) gibi partilerle ittifak yapmayı arzu ederim" sözleri de başka bir tartışmayı ortaya çıkardı. Akşener'in sözleriyle ilgili olarak bugün kendisine yöneltilen soruya SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Bu konuyu konuşmak için henüz erken. Cumhurbaşkanı adaylığını kamplaşma değil, platform olarak düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı. SP, 1 Kasım 2015'teki son genel seçimlerde yüzde 0.68 oy almıştı.
ABDULLAH GÜL'ÜN ADAYLIK İHTİMALİ
Geçtiğimiz hafta AKP hükümetinin çıkardığı bir KHK'ya muhalefet eden açıklaması ve Erdoğan'ın buna karşı tepki göstermesiyle yeniden gündeme gelen, AKP kadrolarından çıkan ilk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de, "Nisan ayındaki referandumda 'hayır' oyu kullananların ortak adayı" olabileceği yönünde medyada bazı yorumlar yer almıştı. Konuyla ilgili AKP'li bir yetkili, "Tabi ki böyle bir adaylık olabilir. Ancak şimdi Gül'ü arkadan itenler, o zaman arkasında ne kadar durur, şüpheli" derken, SONAR Araştırma Şirketi'nin sahibi Hakan Bayrakçı, "Erdoğan ve Gül birbirlerinin mahrem bilgilerine sahipler. Bunlar ortalığa dökülürse ikisi de zararlı çıkar. Bu yüzden Gül aday olmaz" dedi. Gül, 2007'de AKP'nin adayı olarak Meclis'te Cumhurbaşkanı seçilmişti. Gül'ün görev süresi 28 Ağustos 2014'te dolmuştu. Halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın o zamanki anayasa gereği AKP Genel Başkanlığı'ndan istifası sonrası, AKP Olağanüstü Kongresi, Gül'ün görev süresi dolmadan bir gün önce, 28 Ağustos'ta yapılmış, böylece Gül genel başkanlığa adaylık imkanı bulamamıştı. O gün AKP Genel Başkanlığı koltuğuna dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu seçilirken, Gül bu süreç sonrasında AKP'ye yeniden üye olmamış partinin toplantılarına da katılmamıştı.
AKP-MHP İTTİFAK SENARYOSU
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında yapılan ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni getiren referandum süreci ve sonrasında birçok siyasi konuda fiilen ittifak halinde olan AKP ile MHP'nin, seçimlerde de Erdoğan'ın adaylığı ve ortak liste konusunda ittifak yapmaları bekleniyor. Ancak ittifakın şekli konusunda henüz uzlaşma sağlanamadı. Mevcut Siyasi Partiler Kanunu partilerin tüzel kimliklerini koruyarak ittifak yapmalarına izin vermiyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partilerin kendi kimlikleriyle oy pusulalarında yer alabileceği ve 'Cumhur ittifakı' olarak tanımladığı bir ittifak düzenlemesinin yasalaşmasını savunuyor. AKP'li yetkililer ise olası ittifak düzenlemesine açık kapı bırakırken, geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Erdoğan, bu sürecin liderler bazında götürülmesi gerektiğini belirterek, "Önüne gelen konuşursa yanlış olur. Bu sürece limon sıkma hatasını kimse yapmamalı" demişti. Reuters'a görüş bildiren bir AKP'li yetkili, "Seçim barajı sıkıntısı yaşayan MHP'nin ittifaka ihtiyacı var. Erdoğan ve Bahçeli oturup son düzlükte anlaşır" dedi. AKP ile ittifaka sadece kendilerinin ihtiyacı olduğu görüşüne katılmayan MHP'li bir yetkili ise, "Erdoğan sıkıntılı bir zeminde cumhurbaşkanı adayı olacak ve yüzde 51'e ihtiyacı var. Dolayısıyla bizimle ittifakı yapması onun daha çok lehine" diye konuştu. AKP'ye yakınlığıyla bilinen MAK Araştırma'nın sahibi Mehmet Ali Kulat'sa, "AKP, MHP'ye kendi çatısı altında seçime girmeyi teklif edebilir" derken, SONAR Araştırma'nın sahibi Bayrakçı, "MHP'nin seçmeni, oy pusulasında kendi amblemini görmezse gidip AKP'ye oy vermez. O yüzden AKP ve MHP ittifak yasasında bir şekilde anlaşacaktır" ifadesini kullandı. AKP ile MHP'nin olası seçim ittifakına, 1993 yılında MHP'den koparak kurulan Büyük Birlik Partisi'nin de (BBP) dahil olmak istediği belirtiliyor. Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 0.55 oy alan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, MHP gibi, partilerin kimliklerini koruyarak ittifak yapabilmesiyle ilgili düzenlemenin yasalaşması yönünde talepte bulunmuş ve bunu Erdoğan'a iletmişti. Reuters'a konuşan BBP'li bir yetkili, "Milli bir ittifak çerçevesi içinde, Ak Parti ve MHP'nin muhtemel bir birlikteliğine katkıda bulunabiliriz" dedi.