Borsa ve dövizde teknik olarak oluşan formasyonlar kritik bir eşikte olduğumuzu gösteriyor. BIST 100 Endeksi’nde 111.500’ün üzerinde yükseliş devam edecek ve endeksin TL bazında yeni zirve denemesinde bulunması beklenebilir. Böyle bir durumda hisse senetlerinde çok hızlı yükselişlerin devam ettiğini görebiliriz. 111.500’ün üzerinde kalıcı hareket sağlanamaması halinde ise endekste oluşan omuz-baş-omuz formasyonu sağ omuzu tamamlanmış olacak. Bu da düşüşün başlaması anlamına gelecek. Dolar/TL’de psikolojik destek haline gelen 3.80 aşağı kırılırsa 3.75’e hatta 3.70’e doğru düşüş devam edecek. Eğer 3.80’in üzerindeki hareket korunursa bu defa hedef 4.20 olacaktır.
Türkiye’nin kredi risk primi 168 ile yılın en düşük seviyelerinde. VIX volatilite endeksi, 9.90 ile en düşük seviyede. Yabancıların borsadaki payı yeniden 64.86’ya yükseldi. Piyasalarda risk alma iştahı yüksek. Borsa ve dövizde gelinen aşamada tercihlerin borsada yükseliş, dolarda düşüş eğiliminin öne çıktığı yönünde olsa da yatırımcıların olası riskleri de göz ardı etmemesinde yarar var.
Mali sektör zayıf
Mali sektör hisselerinin sanayiye göre görece daha düşük bir performans sergiledikleri görülüyor. 22 Aralık itibariyle BIST 100 Endeksi yüzde 42.18, sanayi hisseleri yüzde 50 değer kazanırken BIST mali sektör hisseleri yüzde 25.59 değer kazanabildi. Bankaların getirisi yüzde 25.62’de kaldı. İşlem gören 12 banka hissesinden sadece iki tanesi yüzde 50’nin üzerinde kazandırdı. ICBC Turkey Bank yüzde 181.72 oranında yükselirken, T. Kalkınma Bank yüzde 94.35 değer kazandı. Mali sektör önümüzdeki yıl yatırımcısına kazandırabilir. Ancak hisselerde değer artışı 2017’deki gibi sanayi hisselerine göre göreceli olarak zayıf kalabilecektir.
22 hissede yüzde 100 artış
BIST Sanayi Endeksi 22 Aralık 2017 itibariyle yüzde 50 artış sağladı. Metal ana sanayi ve kimya sektörlerindeki güçlü yükseliş Sanayi Endeksinde 22 hisse senedinin yüzde 100’ün üzerinde değer kazanmasına yol açtı. Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, Petkim, Erbosan, Hektaş, Banvit, Sasa, Yataş yüksek performans ile dikkat çeken hisseler oldu. Sanayi Endeksindeki 122 hisseden 52 tanesi yüzde 50’nin üzerinde değer kazandı. Sanayide canlanmayı sağlayan ek kaynaklar, vergi indirimleri ve ihracattaki canlanmanın devam etme beklentisi sanayi hisselerine ilgiyi canlı tutacak.
Yerliler dolar satıyor
Veriler, yurtiçi yerleşik yatırımcıların son beş haftada gerçekleştirdikleri dolar alımının, 15 Aralık itibariyle ivme kaybettiğini gösteriyor. Yurtiçi yerleşik yatırımcıların bankalardaki döviz mevduatı 317 milyon dolar azalarak 163 milyar 352 milyon dolardan 163 milyar 34 milyon dolara geriledi. Yıl sonu nedeniyle pozisyonlarını kapatmaya çalışanlar dolar/TL’de kapanış yapılmasını sağlayabilir.
Bireysel emeklilik fonlarındaki yaşanacak büyüme hisse senetlerine de yansıyacak. Türkiye genelinde mahalli idareler, KİT’ler ve 50-100 çalışanı olan özel sektör, 1 Ocak 2018’den itibaren otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılacak. Bu kapsamda yaklaşık 1.3 milyon çalışan daha sisteme dahil olacak.
2018 sanayi yılı olacak
Bu yıl hiç kuşku yok ki hisse senetlerinin yılıydı. Pay piyasasının ortalama günlük hacmi, önceki yıla göre yüzde 18 artarak beş milyar TL’ye yaklaştı. Darbe girişiminin ardından Kredi Garanti Fonu (KGF), istihdam ve vergi teşvikiyle ekonominin canlanması beraberinde sanayide atılımı getirdi. Şirketlerin ciro ve kârlarında görülen yüksek artışlar borsada da sanayi şirketlerinin yüksek bir performans sergilemesini sağladı.
Geçtiğimiz yıl, ilk iki çeyrekte ekonomi yüzde beşe yakın büyürken darbe girişimiyle üçüncü çeyrekte yüzde 1.8 küçülmüştü. 2017 yılının ilk iki çeyreğinde ise büyüme oranı yüzde beş dolayında gerçekleşirken üçüncü çeyreğinde yüzde 11’in üzerine çıktı. Bu büyüme oranı Çin ve Hindistan’ı dahi geride bıraktı. Yılın üçüncü çeyreğinde Çin yüzde 6.8, Hindistan ekonomisi ise yüzde 6.3 büyüdü. Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğindeki yüksek büyümesinde baz etkisinin katkısı hayli büyük.
Zeynep Aktaş - Milliyet