Yazdır

Katalonya'da seçim zamanı!

Tarih: 21 Aralık 2017 - 11:20

İspanya'da bağımsızlık tartışmalarının yaşandığı Katalonya Özerk Bölgesi'nde yeniden seçime gidiliyor.

Bağımsızlık referandumuyla İspanya'da taşları yerinden oynatan Katalonya, bugün erken seçim için sandığa gidiyor. Referandumunda çok düşük kalan katılım oranının bu kez yüzde 80'leri geçmesi bekleniyor.

Ayrılıkçı Katalonya lideri Carles Puigdemont, seçimi kaçtığı Belçika'dan izliyor.

Son anketlere göre, bağımsızlık yanlıları ile İspanya sınırları içerisinde kalmayı savunanlar başa baş görünüyor. Yine de ayrılıkçıların 135 sandalyeli parlamentoya 68 milletvekili sokarak sandıktan galibiyetle çıkması bekleniyor. 

Birçok partinin yarışacağı seçim sonucunda koalisyon hükümeti kurulması, mevcut tabloya göre bir zorunluluk.

Oy pusulalarında ayrılıkçı kanadı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), Katalonya Avrupa Demokrat Partisi  (PDeCAT), Katalonya Demokratik Uyuşma (CDC) ve Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) temsil ediyor.

Birlik yanlısı siyasi partiler ise Vatandaşlar (C's), Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) ve Katalonya Halk Partisi (PP).

Aşırı sol Podemos'un Katalonya kolu 'Catalunya en Comu Podem-Cec Podem' ise iki kanadın da dışında bir pozisyon alıyor. Cec Podem, alacağı 10 sandalye ve üstüyle hükümetin kurulmasında kilit bir rol üstlenebilir.

1 Ekim'deki bağımsızlık referandumuna katılım yüzde 40'larda kalmış ve sandıktan yüzde 90'dan fazla bir oranla 'bağımsızlık' tercihi çıkmıştı. Referandumun ardından 27 Ekim'de tek taraflı bağımsızlık ilan edilmişti.

Bunun üzerine harekete geçen Madrid yönetimi, Katalan özerk yönetimini görevden alıp parlamentoyu fesh etmişti. 21 Aralık'ta seçim kararı alan Madrid, Katalan siyasetçiler için de tutuklama kararı çıkarmıştı. Birçok yerel lider Belçika'ya kaçarken, bazıları da hapse atlıdı. Firari lider Puigdemont'un yardımcısı Oriol Junqueras da, seçim kampanyalarına hapishaneden katıldı.

İspanya'nın en gelişmiş eyaleti olan Katalonya, referandum sonrası ekonomik darboğaza sürükleniyor. Zararın milyarlarca euroyu bulduğu eyalette turist sayısında yüzde 20 düşüş var, 3 binden fazla şirket merkez ofisini başka yere taşıdı.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/katalonyada-secim-zamani/1261064