Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nca yürütülen aralarında Bank Asya personeli ile "Bank Asya imamı" olduğu değerlendirilen 5'i tutuklu 38 şüpheliye yönelik soruşturma tamamlandı.
Soruşturma sonucunda hazırlanan 53 sayfalık fezlekede, 38 şüphelinin "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Fezlekede, Asya Katılım Bankası AŞ hakkında yürütülen ana soruşturma dosyasına bankanın teftiş kurulu tarafından gönderilen raporda, bankada personel olarak çalışan şahısların şahsi hesaplarının bir kısmının çeşitli adlar altında para toplanmasında kullanıldığı, ayrıca bazı üye iş yerlerine bağlı pos makineleri vasıtasıyla banka personelinin kredi kartlarından ilgisiz işlemler yapıldığının tespit edildiği, raporda isimleri geçen banka personeliyle ilgili soruşturmanın da Bank Asya ana dosyasından ayrıldığı aktarıldı.
"Banka çalışanı olmayan blok abileri, personel gibi mesai yapmış"
Bank Asya'nın eski bir personeli tarafından BDDK'ye gönderilen şikayet dilekçesine yer verilen fezlekede, şikayetçinin, banka içerisinde "A Blok abisi" ve "B Blok abisi" olduğunu, bu kişilerin banka personeli olmamasına rağmen bankada personel gibi mesailerini geçirdiğini ve banka personeline burs, kurban, himmet, gazete ve dergi abonelikleri hedefleri verdiklerini anlattığı ifade edildi.
Fezlekede, sonraki süreçte şikayetçi ile yapılan görüşmelerde, "A Blok abisi" ve "B Blok abisi" olan ve banka çalışanı olmayan kişilerin A.S, M.T. ve N.Ş. olduğunu aktardığı bilgisi verildi.
Bu kişilerin bankaya giriş çıkış bilgilerinin talep edildiği aktarılan fezlekede, banka tarafından verilen bilgilere göre, 2011-2013 yılları arasında A.S'nin 4 bin 324, M.T'nin ise bin 104 kez, 2013-2015 yılları arasında da N.Ş'nin 4 bin 617 kez bankaya giriş çıkış yaptığının tespit edildiği belirtildi.
Bu kişiler tarafından günlük bazda bankaya yapılan giriş çıkışların bir banka personeline göre bile çok fazla sayıda olduğunun müşahede edildiği vurgulanan fezlekede, şunlar kaydedildi:
"Ayrıca bankadan bu şahıslara tahsis edilen giriş kartlarının hangi nitelikte olduğu ve hangi talimata istinaden tahsis edildiği bilgisi talep edilmiş olup, banka tarafından personelin talebi ve yönetimin şifaen uygun görmesi sebebiyle, mesai saatleri dışında erken veya geç saatlerde kısa süreli Kur'an talimi verme, vakit ve cuma namazlarını kıldırma gibi dini vecibelerde personele destek olmak amacıyla gönüllü kişilere serbest giriş kartı tahsis edildiği, anılan kişilere yapılan tahsislerin de bu kapsamda olduğu ifade edilmiştir. Ancak, söz konusu kişilerin giriş çıkışlarına ilişkin detaylar incelendiğinde bu şahısların ağırlıklı olarak mesai saatleri içerisinde ve gün içerisinde çok fazla sayıda bankaya giriş çıkış yaptıkları BDDK uzmanlarınca tespit edilmiştir."
"FETÖ ile iltisaklı kişi ve kurumlara para aktarmışlar"
Fezlekede, soruşturma kapsamında şüphelilerin hesap hareketlerinin incelenmesi neticesinde hazırlanan raporlarda, bazı şüphelilerin, TMSF müdahalesini engellemek için FETÖ/PDY silahlı terör örgütü tarafından bankaya destek amaçlı para yatırma çağrısının yapıldığı dönemde, örgüt çağrısı nezdinde hareket ettiklerinin bildirildiği kaydedildi.
Şüphelilerin bazılarının "ByLock" kullanıcısı olduğu, bir kısmının örgütün çatı soruşturmasındaki kişilerle irtibatının bulunduğu belirtilen fezlekede, bazılarının hesabında FETÖ ile iltisaklı kişi ve kuruluşlara para aktarıldığına dair çok sayıda veri girişinin bulunduğu, bazılarının da kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne para transferlerinin bulunduğu aktarıldı.
Bank Asya'da 2007-2014 tarihleri arasında çalıştığı belirtilen şüpheli A.K'nin hesabında FETÖ ile iltisaklı kişi ve kuruluşlara para aktarıldığına dair çok sayıda veri girişinin bulunduğu ifade edilen fezlekede, şüphelinin alınan beyanında suçlamayı kabul etmediğini, Bank Asya'da uzman olarak çalıştığını, birim müdürü olan B.G'nin burs toplama görevi verdiğini, yardımları gönüllülük esasına göre topladığını, bir keresinde birim müdürü olan B.G'nin tüm birim çalışanlarını toplayarak "AK Parti'ye oy vermeyin de nereye verirseniz verin." dediğini anlattığı aktarıldı.
Bankada 2006-2015 tarihleri arasında personel olarak çalışan şüpheli B.Ö. hakkında ise banka personelini zorla "Sızıntı" abonesi yaptığı şeklinde şikayetler alındığı belirtilen fezlekede, şüphelinin ayrıca 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile FETÖ örgütüyle iltisakından dolayı kapatılan Pak Finans İş Sendikası'na üye olduğu bilgisi verildi.
"Bank Asya imamı para toplama işlerini organize etmiş"
Şüphelilerden H.K'nin, Bank Asya çalışanı olmadığı belirtilen fezlekede, ancak bankada özel şirket aracılığıyla SGK'li çalışan olarak bulunduğu, Bank Asya Genel Müdürlüğü'ndeki mescitte imam olarak görev yaptığı, aynı zamanda örgütün para toplama işlerini organize ettiği ve "Bank Asya imamları"ndan birisi olarak bilindiği anlatıldı.
Fezlekede, soruşturma dosyasındaki bazı şüphelilerin alınan beyanlarında H.K'yi "Bank Asya'nın imamları"ndan birisi olarak bildiklerini, kendilerinin topladıkları paraları H.K'ye elden teslim ettiklerini ve şüphelinin personele yönelik sohbetlerinde yardım adı altında para talep ettiğini, hesaplarda toplanan paraların da bu şahsa elden belli dönemlerde teslim edildiği yönünde bilgi verdikleri aktarıldı.
"ByLock" kullanıcı olduğu tespit edilen şüpheli H.K'nin, savcılıkta verdiği ifadesinde etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirterek, bildiklerini anlattığı kaydedildi.
"İndirimli kredi verdiği müşterilerden yardım parası almış"
Fezlekede, şüphelilerden İ.P'nin Bireysel Bankacılık Müdürlüğü'nde yönetmen unvanı ile görev yaptığı, Banka Teftiş Kurulu tarafından düzenlenen raporda şüpheli İ.P'nin bireysel kredi kullandırdığı müşterilere indirimler yaparak yardım adı altında müşterilerden para aldığı, FETÖ lehine kurban/burs adı altında para topladığı, banka personelini psikolojik baskı altına aldığı, FETÖ tarafından kendisine verilen kurban/burs hedeflerini gerçekleştirebilmek amacıyla bankadaki bireysel kredi fiyatlama yetkilerini dahi kötüye kullandığı, FETÖ'nün banka nezdindeki sorumlularından olduğunun değerlendirildiği anlatıldı.
Fezlekede, Bank Asya'nın A Grubu hissedarı olan K.Y.M'nin de "ByLock" kaydının bulunduğu, örgütün çatı yönetimindeki isimlerle çok sayıda irtibatının olduğu, örgüt tarafından çağrı yapılan dönemde hesap bakiye ortalamasının 100 bin liradan 500 bin lira seviyesine kadar çıkarıldığı, şahsın örgüt çağrısı nezdinde hesap bakiyelerini artırma çabası içinde olduğu kanaatine varıldığı kaydedildi.
Bank Asya'da personel olmayan şüpheli M.T'nin ise temizlik görevlisi olarak bankanın genel müdürlük binasında çalıştığı belirtilen fezlekede, şüphelinin gerçekte temizlikçi olarak görünmesine rağmen genel müdürlük binasında bulunan mescitte imam olarak görev yaptığı, bu sürede örgüte yardım adı altında para toplama işlerini üstlendiği, dolayısıyla Bank Asya'nın abi/imamları arasında bulunduğu bildirildi.
Fezlekede, şüphelilerin örgüte para toplama işlemlerinde kendi hesaplarını kullandırarak hesaplarda biriken paralarınörgütle iltisaklı olduğu bilinen kişilere nakden elden vermek veya hesaplarına havale etmek suretiyle gerçekleştirilen eylemlerinin örgütsel faaliyet kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
Fezleke, dava açılması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'na gönderildi.