Yazdır

Borsada zirve üstüne zirve gelebilir

Tarih: 17 Aralık 2017 - 08:15

Borsa önümüzdeki üç ayı 105.000-108.000 seviyelerinin üzerinde geçirirse, zirveyi aşması, hatta onun da üzerine çıkarak yeni bir zirve yapması mümkün. Milliyet Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş piyasaları yazdı.

Borsada teknik olarak düşüş formasyonlarından biri olan omuz-baş-omuz oluşumu gözleniyor. Endeks yükseliş potansiyeli taşıyor. Ancak 110.000-111.500 dirençleri hacimli olarak aşılmadıkça yatırımcıları sıkıntılı bir süreç bekliyor. Geçtiğimiz hafta 110.000 direncine yapılan atakların başarısız olması, Bollinger bandın direnç seviyelerinde olunması yukarı hareketlerde zorlanılabileceğini gösteriyor. Endekste güçlü destekler 108.000 ve 105.000 seviyelerinde bulunuyor. Asıl önemli seviyeler ise 100.000-101.000. Endeksin önümüzdeki üç ayı bu seviyelerin üzerinde geçirmesi halinde zirveyi hatta onun da üzerine çıkarak yeni bir zirve yapması mümkün.

130 şirkete dikkat

BIST 100 Endeksi 109 bin seviyesinin üzerinde ancak 130 hisse senedi defter değerinin altında bulunuyor. Bu hisselerden dokuzu BIST 30 Endeksinde, 26 tanesi BIST 100 Endeksinde yer alıyor. Borsa İstanbul son atağını bankalarla gerçekleştirebilir.

Yılın en kritik haftası geride kaldı. Merkez bankalarının kararının etkili olduğu haftada TCMB piyasayı fonladığı Geç Likidite Penceresi faizini 50 baz puan artırdı ve yüzde 12,75’e çıkardı. Bu oran yüzde 12,98 olan enflasyonun altında. Önümüzdeki aylarda baz etkisi ile enflasyonda gerileme yaşanması halinde, faiz oranının enflasyonun üzerinde gerçekleşmesi Merkez Bankası’nın elini biraz rahatlatabilir.

Küresel risk iştahının sürmesi ve FED’in güvercin mesajları da TCMB’nin elini rahatlatan diğer gelişmeler arasında yer alıyor. Gelişmekte olan ülkelere para akışının sürmesi ise bir başka önemli unsur.

Öte yandan kritik Aralık Toplantılarının bitmesiyle birlikte piyasalarda yeniden fiyatlar dengeleniyor. Kurda maksimum 3,89’ların test edildiği haftada şimdi gözler yurtdışı gelişmelerde.

Dolar/TL kuru 3,89’un üzerine çıkmadıkça yönünü yeniden aşağı çevirebilir. Bu da önümüzdeki üç dört aylık süreçte yeni alım fırsatları oluşturabilir. Borsa ise yükseliş yönündeki potansiyelini koruyor. BIST 100 Endeksi, 70 binlerden 109 binlere gelmesine rağmen hâlâ ilgi odağı.

BIST 100 Endeksine dahil 26 hissenin piyasa değeri ise hâlâ defter değerinin (özkaynaklarının) altında işlem görüyor. Olası yükseliş çıkış sırasında bu hisselerin daha sert hareketlerde bulunmasına neden olabilir.

Endekse göre ucuz

Endekse göre göreceli olarak ucuz hisselerin başında Halkbank geliyor. Bankanın Amerika’da görülmekte olan Hakan Atilla davası ile bağlantılı olarak para cezası alma olasılığı hisse üzerinde baskıya neden oldu. BIST 30 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 40 değer kazanırken Halkbank hisseleri yüzde 17,24 oranında yükseldi.

Hissesinin defter değeri 0,55 seviyesinde bulunuyor. Özsermayesi 24 milyar TL, piyasa değeri ise 13,4 milyar TL. Borsa 30’da bulunan Yapı ve Kredi Bankası, Vakıflar Bankası, İş Bankası (C), Sabancı Holding, Emlak Konut GMYO, Doğan Holding, Eczacıbaşı İlaç, Akbank defter değerinin altında bulunan diğer hisseler arasında yer alıyor.

Doların yönü nereye?

Dolar/TL kuru TCMB faiz kararıyla birlikte maksimum 3,89 seviyesini gördü. Kısa vadede bu seviye yukarı doğru kırılmadıkça yön aşağı doğru olacak ve kademeli olarak 3,70’lere hareket yaşanacaktır. Bununla birlikte önümüzdeki üç dört aylık süre önemli.  Piyasalarda yeni dip ve zirveler gerçekleşebilir. Borsa için son yukarı atak yaşanırken dolar da  geri çekilebilir. Ancak doların 3.89’un üzerindeki hareketi, dengeleri değiştirebilir ve yeniden 4 liranın üzerine doğru bir hareket başlaması için zemin bulabilir.

Yerliler alımda

Yurtiçi yerleşik yatırımcılar son beş haftada 5,2 milyar dolarlık alım gerçekleştirdi. Yerli yatırımcıların kurun yükseleceği yönündeki beklentisi dolara yönelik talebin devam etmesine neden oluyor.

Enflasyonun 12,98 ve faizin yüzde 12,75 olduğu bir ortamda reel olarak parasının dolarda değerini koruyacağını düşünenler dolara kayıyor. Peki dolar/TL kuru önümüzdeki 3-4 aylık süreçte nasıl bir seyir izleyecek?

FED’in faiz artırımlarını tamamlaması ve TCMB kararının atlatılması daha rahat bir döneme girilmesine olanak tanıyor. Önümüzdeki iki haftada ise piyasalarda yılsonu kapanışları gerçekleşecek. (ZEYNEP AKTAŞ - MİLLİYET)

*SAYFADA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/zirve-ustune-zirve-gelebilir/1259447