Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, vatandaşın yüzde 10’una yakınının her yıl adres değiştirdiğini belirterek “Konut değişiklikleri, her yıl elektrikte 2.5 milyon, doğalgazda da 1.2 milyon insanın yeni sözleşme yapmasını gerektiriyor. Ancak yer değiştirenlerin bazıları bir şekilde sözleşmelerini yenilemiyor ve/veya eski sözleşme iptal edilmiyor” dedi.
Sözleşme yenilenmeyişi ya da eski sözleşmelerin kapanmayışı yüzünden sayaç okuma elemanlarının gittikleri adreslerde sık sık sözleşmesiz gaz veya elektrik çekişine rastladığını anlatan Arslan, bu durumda sisteme “usulsüz ya da kaçak tüketim” kaydı düşüldüğünü kaydetti.
Tahsilat sorunu artıyor
Kullanılan gaz ya da elektriğin faturalandırılabilmesi için muhatap bulunamayınca tahsilat sorunlarının da arttığını anlatan Arslan şöyle devam etti: “Adreste oturanı tespit için muhtarlar bilgi vermeyebiliyor, emniyet yetkilileri konunun kendileriyle ilgisi bulunmadığını söylüyor. O zaman Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuyorsunuz. İşte bu da bürokrasiyi iyice arttırıyor, süreci çok uzatıyor.”
Yasa çıktı, çözüm yolda
Doğalgaz ve elektrik dağıtımında akıllı şebeke altyapısını oluşturmak için yıllardır yoğun şekilde çalışıldığını belirten Arslan, “Bu sistemin daha etkin kullanılabilmesi için 2010 yılından bu yana dağıtım şirketlerine adrese dayalı nüfus kayıt sistemine giriş yetkisi tanınmasını talep ediyorduk. Taleplerimiz yerinde bulundu ve adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin bizim kullanımımıza açılmasını sağlayan yeni bir düzenleme yapıldı” dedi.
Tüketen herkese fatura
Sistemin tümünün kendilerine açılmayacağını vurgulayan Arslan şöyle devam etti: “Biz elektrik ve doğalgaz tüketen herkese fatura çıkartmak istiyoruz. Amaç usulsüz veya kaçak kullanımı ortadan kaldırmak, daha önce adres ve kişi bilgisi eksiği yüzünden çıkaramadığımız faturalar nedeniyle yaşanan kaçak tüketimleri faturalandırılabilir vaziyete getirmek.”
Doğalgazda binde 2 elektrikte binde 7
GAZBİR Başkanlığı’nın yanı sıra Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Yaşar Arslan, parası tahsil edilemeyen tüketim oranının doğalgazda binde 2, elektrikte binde 7’yi bulduğunu ifade ederek “Yeni dönemde bu oranları çok daha aşağılara çekebileceğiz” dedi.
Milyonlarca liralık avantaj
Usulsüz ve kaçak kullanımın yol açtığı tahsil edilemeyen elektrik ve doğalgaz bedellerinin toplamı ciddi rakamlara ulaşıyor. Enerji Günlüğü’nün yaptığı hesaplamalara göre tahsil edilemeyen elektrik ve doğalgaz bedeli tutarı 350 milyon TL’ye ulaşıyor. Bu rakamın 325 milyon TL’lik kısmı elektrik, 20 milyon TL’lik kısmı ise doğalgaz aboneleriyle ilgili.
Erişimle tahsilat artacak
Elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerine, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine giriş yetkisi tanınması sayesinde dağıtım şirketleri adres-kullanıcı eşleştirmesini rahatlıkla sağlayabilecek. Böylece elektrik ve doğalgaz satış şirketleri muhatap bulma sorunu yaşamayacak, tahsilat oranları da yüzde 100’e yaklaşacak.
Faturalara da yansıyacak
Tahsilat oranlarının yükselmesi, elektrik ve doğalgaz şirketlerinin uygulayacağı tarifeler oluşturulurken dikkate alınacak, fiyat artışı ihtiyacı aşağıya çekilmiş olacak. Bu da adrese dayalı nüfus kayıt sistemine giriş yetkisi verilmesinin tüketiciye dolaylı olarak olumlu yansıması anlamına geliyor.
Sözleşmeler sadece oturan kişilerin üzerine yapılıyor
Mevzuata göre bütün ikamet edenlerin, oturduğu konutla ilgili elektrik ve gaz sözleşmelerini üzerine almak zorunda olduğunu vurgulayan Yaşar Arslan, “Eski sözleşme kapatılmamışsa, onu devam ettirerek elektrik ve gaz tüketen birçok insan var. Pek çoğu önemsemiyor ama bu mevzuata aykırı” dedi.
Eski sözleşmeyle elektrik tüketenlerin oranını yüzde 5, doğalgaz tüketenlerin oranını ise yüzde 2 olarak hesapladıklarını anlatan Yaşar Arslan şöyle dedi:
“Aslında sözleşmeleri gerçek kullanıcıların üzerine geçirmek için son iki yıldan bu yana ciddi bir çaba var. Ama başarı oranı henüz yüzde 30’larda. Daha önce sözleşme iptali yapılmadan yeni sözleşme yapılamıyordu. EPDK’nın yeni düzenlemelerinden sonra yeni sözleşme başvurusu kabul edilirken eşzamanlı eski sözleşme de iptal ediliyor. Fakat eskiden yapılmış ve yenilenmemiş birçok sözleşme halen devam ediyor.”(Mehmet Kara/Dunya)