FINANSGUNDEM.COM
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ABD'de görülen Reza Zarrab davasına ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu.
Denizbank'ın ana sponsorluğunda Antalya'da yapılan Uluslararası 7. Resort Turizm Kongresi'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Ateş, bankasının 2004-2013 arası Hazine tarafından görevlendirilmiş altın takas bankası olduğunu söyledi.
İtirafçı iş adamı Reza Zarrab'ın ABD'de görülen ambargo davasına ilişkin olarak “Listeleri tek tek inceledim. Ama listedeki isimler bu işin içindedir diye bir algı olmasın. Listede jüri üyeleri seçilirken, Reza Zarrab’la şu veya bu yakınlığı nedeniyle onların seçilmemesini gayesi güdülmüştü. Ama bu çerçevede de çok geniş tutulmuş bir liste. Denizbank veya Denizbank’la ilgili herhangi bir personelin adı yoktu. Takas bankaları altın işi yapan, altın borsalarına kayıtlı şirketlerin işlemini açmakla tek mükellef bankadır. Bu çerçevede altın hareketleri takas bankasından geçer. Bir tane yurtdışına döviz işlemimiz yoktur” diye konuştu.
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ABD’de yargılanan Reza Zarrab’ın ifadelerinde Denizbank’tan da bahsetmesi üzerine açıklama yaptı. Davada 3 bin sayfa iddianamenin olduğunu söyleyen Ateş “Para transferinde hiçbir dahlimiz yok. BDDK ve bankalar bu iddianameyi satır satır inceledi. Listede birçok isim ve kurumun adı geçiyordu. Bunun sebebi de seçilecek jüri üyelerinin söz konusu isimlerle yakınlığı olmamasını sağlamaktı. Bu iddianamede Denizbank veya bir personelinin ismi geçmiyor. Zarrab ifadesinde altın ticaretini anlatıyor” dedi.
DÖVİZ İŞLEMİMİZ BULUNMUYOR
Genel Müdür Ateş 2004'e kadar İş Bankası'nın Hazine tarafından görevlendirilmiş olan altın takas bankası olduğunu belirtti. Bu tarihten sonra 2013 yılına kadar ise Denizbank'ın altın takas bankası olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
"Bu tarihten sonra da Kuveyt Türk’e geçti. Takas bankaları altın işi yapan, altın borsalarına kayıtlı şirketlerin işlemini açmakla mükelleftir. Bu çerçevede altın hareketleri takas bankasından geçer. Ama bu demek değildir ki biz altını Dubai veya şemada görülen başka bir banka ile ilgili olarak yurtdışı edildiği ifade edilen, sonra altının gitmediği bunlar belgelerle tevsik edilir. Zaten bu belgeleri de BDDK her bankadan istedi ve inceledi. Bir tane yurtdışına döviz işlemimiz yoktur.
Bu soruşturmaya OFAC denen bir kurum yapıyor. Çok büyük bankalara ceza kesmiş bir kurum ABD’nin yaptırımlarını kontrol ediyor. OFAC’tan aslında Rusya yaptırımları ile ilgili Denizbank’ın istisna tutulmasına dair kendi görüşmelerimle sağladım. Rusya’ya yaptırımları dışında kaldık. OFAC ile yakın mesaimiz var. Önemli olan Paranın yurtdışı edilip bir takım işlemlerle yurtdışından getirilmesi konusunda hiçbir dahlimiz yok. ABD’de araştırılan konu isteyerek ve bilerek bu yaptırımlar delindi mi? Burada ne bilerek isteyerek ne bilmeden istemeden Denizbank’ın hiçbir işleme konu bir işlemimiz yok. Dubai’ye olan gönderimlerle ilgili.”
TAKAS İŞLEMİ NASIL İŞLİYOR?
Hakan Ateş takas işlemine ilişkin de bilgi verdi.
Ateş şunları söyledi:
"Takas bankası görevi ve sıfatıyla bizim A kişisinden B kişisine bütün transferleri yaparız. Para uluslararası gönderim ise swift ile gider. Türk Lirası ile EFT ile gider. Bono ise ise takasbankla gider. Altın ise altının takas bankası ile gider. Bütün alışverişler takas bankası üzerinden olur. Biz de bu görevi Türkiye Cumhuriyeti hazinesi adına 2004-2013 arasında Denizbank olarak üslendik."