Yazdır

Ankara'dan fuarcılık atağı

Tarih: 27 Kasım 2017 - 02:42

ATO'nun girişimleriyle Ankara’dan Avrupa’ya başlatılan direkt uçuşlara destek amacıyla Frankfurt’a giden ATO heyeti, Frankfurt fuar alanında inceleme yaptı. Hisarcıklıoğlu, Ankara’nın fuar alanı ihalesinin bir ay içinde yapılacağını açıkladı

Ankara iş dünyasının yıllardır beklediği Avrupa kentlerine doğrudan uçuşlar, Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) girişimleriyle 29 Ekim’den itibaren başladı.

THY’nin Ankara’dan Frankfurt, Viyana, Berlin ve Paris’e başlayan uçuşlarına destek olmak amacıyla yaklaşık 170 kişilik ATO heyeti Frankfurt’a çıkarma yaptı. Heyet aynı zamanda, Avrupa’nın en büyük fuar merkezlerinden Messe-Frankfurt fuar alanında inceleme yaptı. ATO Başkanı Gürsel Baran, 3-4 saatlik uçuşla 23 trilyon dolarlık bir ekonomik bölgeye ulaşılabilen Ankara’nın fuarcılıkta da büyük bir potansiyeli barındırdığını söyledi.

‘Ankara Uçuyor’ sloganı ile Frankfurt’ta gerçekleşen toplantıda konuşan ATO Başkanı Baran, direkt uçuşlara destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Türk Hava Yolları’nın yönetimine teşekkür etti.

Ankara’dan yurtdışına direkt uçuşların artmasının sadece ulaşım kolaylığı açısından değerlendirilmemesi gerektiğine vurgu yapan Baran, direkt uçuşların, Ankara’nın kongre, fuar ve sağlık turizmi alanında gelişmesine yönelik çalışmaların bir parçası olduğunu kaydetti.

23 trilyon dolarlık pazar, 34 ülke

Ankara’dan Frankfurt’a uçakla yaklaşık 3.5 saatte geldiklerini anlatan Baran, “Coğrafi olarak Türkiye’nin ortasında yer alan Ankara’dan 3-4 saatlik uçuşla varılabilecek Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Irak, Ürdün, Kıbrıs, Romanya, İngiltere, Özbekistan, Libya gibi 34 ülke mevcut. Bu ülkelerin toplam gayrisafi milli hasılası yaklaşık 23 trilyon dolar. Yani 34 ülkeyi kapsayan 23 trilyon dolarlık bir pazarın ortasındayız. Bu pazarı değerlendirecek üretim yapısına sahip bir şehrimiz var” diye konuştu.

Lider Frankfurt’un tahtına aday Frankfurt’un, Ankara ile pek çok ortak özelliğe sahip bir şehir olduğunu, Avrupa’nın kavşak noktasında bulunduğunu kaydeden Baran, Ankara’nın ise İpekyolu güzergahı üzerinde yer aldığını dile getirdi.

Baran, Frankfurt’un 800 yılı aşkın bir süredir ticaret fuarlarına ev sahipliği yaptığının altını çizerek şunları söyledi: “Frankfurt, tıpkı New York, Roma, Londra, Moskova, Tokyo veya İstanbul gibi, uluslararası ticaretin en önemli merkezlerinden biri. Her yıl ortalama 3 milyon ziyaretçi Frankfurt’ta gerçekleşen 60 bin kongre ve etkinlik için şehre akın ediyor. Yıllık ortalama 51 uluslararası büyüklükte fuar gerçekleşiyor. Dünyanın en büyük ve kapsamlı kitap fuarı Frankfurt’ta düzenleniyor.

Ekim ayında 69’uncusu düzenlenen fuara 100’ü aşkın ülkeden yaklaşık 7 bin yayın kuruluşu katılmış. Fuar geçen yıl yaklaşık 278 bin ziyaretçiyi ağırlamıştı. Bugün tüketici ürünleri, tekstil, otomotiv teknolojisi, mimarlık ve teknoloji alanındaki lider fuarların evi durumunda… Frankfurt Belediye Başkanı’nın tabiriyle Messe Frankfurt ‘şehrin beyni.’ Ankara Ticaret Odası olarak biz de şehrimizin geleceğini kongre ve fuar turizminde görüyoruz.”

ATO olarak bu bağları daha da güçlendirmek arzusunda olduklarını anlatan Baran, ticaretin, ülkeler arasındaki en sağlam köprü olduğunu söyledi. Hem ithalatta hem de ihracatta Türkiye’nin en önemli dış ticaret partnerinin Almanya olduğunu da hatırlatan Baran, “Ankara için de Almanya’nın ayrı önemi var. 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz toplam 10.8 milyar dolarlık ithalatımızın 1.8 milyar dolarlık kısmını yani yüzde 17’si Almanya’dan gerçekleşmiş. İhracatımızda da payı yüzde 8. Toplam 6.4 milyar dolarlık ihracatın 565 milyon doları Almanya’ya yapılmış” dedi.

Verheugen: Güçlü bir siyasi karar

Eski AB’nin Gelişmeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen de konuşmasında Türkiye’ye her gelişinde ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Doğrudan bir uçuş bağlantısı gerçekten büyük bir kazanım ve başarıdır. Berlin yeni havalimanı beklerken, Ankara yepyeni bir havalimanına sahip oluyor. Yeni doğrudan bağlantılar benim açımdan bir simgedir. Ekonomiden önce bir bağlantının oluşturması açısından önemli. Bunda güçlü bir siyasi karar var. ‘Avrupa ile doğrudan bağlantı kurmak istiyoruz’ demektir” değerlendirmesi yaptı.

Hisarcıklıoğlu: “Yatırımcı kolay ulaştığı yere yatırım yapıyor”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada, Ankara’dan direkt uçuş bulunmamasının aktarmalı gidişler nedeniyle 4-5 saatlik kayba yol açtığını dile getirdi.

“Bugün en kıymetli şey paradan sonra zaman kaybıdır” diyen Hisarcıklıoğlu, “Ankaralılar olarak biz değil, Çorum’dan, Eskişehir’den gelen vatandaşlarımız için de geçerli. ATO’nun bu girişimi İç Anadolu’nun tamamına şimdi bir avantaj sağlandı. Biz İstanbul üzerinden giderken, gelen için bu daha büyük bir sorundu. Ama asıl gelen yatırımcının işi kolaylaştı. Çünkü yatırımcı kolay ulaştığı yere yatırım yapıyor. Bu seferlerin artık Ankara üzerinden yapılması karşılıklı olarak bizim kazancımızı değil, bizim şehrimize yapılan yatırımdan yararlananlara da faydalı olacak. Büyük bir problem çözüldü ATO ile birlikte bunu sağladık” diye konuştu.

THY Başkanı İlker Aycı’nın ATO Başkanı Gürsel Baran’ın bu işi çok ısrarla takip ettiğini kendisine söylediğini anlatan Hisarcıklıoğlu “Yakında Düseldorf ve Amsterdam gibi başka şehirlere de de direkt gidip gelebileceğiz. Bu hatlar yoğun başlayınca hem diğer şehirler hem de daha fazla hatlara geçilmesi olacak” dedi.

“Fuar alanının temeli 1 ay içinde atılıyor”

Ankara’nın da bir fuar alanının olmadığını da anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bir başkentin fuar alanı olmaz mı? Bu bizim büyük bir ayıbımızdı. Bu kapsamda en büyük sermayedarlardan olan ATO, elini taşını altına koydu, en yakın zamanda ihalesi 1 ay içerisinde yapılacak ve 1 yıl içinde de tamamlanarak Ankara’nın da bir fuar alanına kavuşması sağlanacak. Bu fuar alanı ile Ankara ve İç Anadolu tüccarı faydalanacak” diye konuştu.

Odaların ortak olduğu, Gümrük Ticaret İşletmeleri AŞ’nin (GTI) tüm kara gümrük kapılarını yenileyip büyüttüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, “Yaptığımız bu iş, dünyaya örnek oldu. Birleşmiş Milletler, en iyi uygulama seçti. Bakanlığın yaptığı hesaplamayla, ihracat yapan şirketlerimiz bu sayede yılda 400 milyon lira tasarruf etti” dedi. Hisarcıklıoğlu, 1.5 milyon üyenin aidatlarının yıllık toplamının 100 milyon lira olduğunu belirterek, 400 milyon liralık tasarrufu 1 koyup 4 almak olarak nitelendirdi. (Dünya / Hüseyin Gökçe)

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ankaradan-fuarcilik-atagi/1252758