Yazdır

Daimi oturma izni veren cazip ülkeler

Tarih: 09 Kasım 2017 - 08:36

Son yıllarda birçok ülke vatandaşları arasında, "daimi oturma izni" alarak yurtdışında yaşama eğilimi artarken, Avrupa ülkeleri "cazip şartlar" sunarak ülke ekonomisine bu yoldan para çekme yarışına girdi.

Uluslararası danışmanlık şirketi Henley & Partners, özellikle emlak yatırımı karşılığında yabancılara vatandaşlık veya daimi oturum izni veren ülkeleri mercek altına aldığı son araştırmasının sonuçlarını açıklarken, AB üyesi ülkeler öne çıktı. Araştırmada, vatandaşlık karşılığında yatırım yapılmasını isteyen ve en çok fırsat sunan "en cazip ülke" olarak, yüksek maliyeti göze alanlar için Malta'yı, süresiz oturum izni verenler arasında ise "ekonomik" sayılan Portekiz'i gösterdi.

Portekiz’de bugün 250 bin euro yatırım ya da emlak satın alınması karşılığında yabancı ülke vatandaşlarına aile mensupları ile birlikte süresiz oturum izni alınabiliyor. Ülke, yüksek yaşam seviyesi, makul fiyatları ve cazip vergi sistemiyle de Rusların ilgisini çekiyor. Oturma izni açısından Avusturya ve Belçika, Portekiz’i izleyen diğer cazip ülkeler oldu. Malta ise yatırım karşılığı vatandaşlık imkanının sıralandığı listede üçüncü sene üst üste zirvede yer aldı. 

Malta’da 880 bin euro yatıırm karşılığında hemen vatandaşlık sahibi olunabiliyor. Malta pasaportu yatırımcılara, tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşama ve çalışma imkanı sağlıyor. Ayrıca Malta vatandaşı olan kişiler ayrıca, tam 167 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Malta’nın ardından bu sıralamada Güney Kıbrıs ve Avusturya geliyor. 

Bir yandan Rusya vatandaşları yurt dışında "yeni hayat" peşinde koşarken, diğer yandan Rusya da benzer bir programla yabancılara kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın uzak doğu bölgesinde en az 10 milyon dolar tutarında yatırımda bulunan yabancıların Rusya vatandaşlığına geçmesinde kolaylık sağlanmasının planlandığını açıklamıştı.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/daimi-oturma-izni-veren-cazip-ulkeler/1247425