Yazdır

Avrupa IMF'ye bağımlılıktan kurtulacak

Tarih: 30 Ekim 2017 - 13:29

Avrupa iki nedenden ötürü kendine özgü bir IMF versiyonu kurmak istiyor

FINANSGUNDEM.COM


Avrupa Komisyonu'nun bu konuya dair detaylı planını yıl sonuna kadar açıklaması bekleniyor. Ancak, temel fikir Avrupa İstikrar Mekanizması ESM'ye kurtarma paketleri sırasında daha fazla sorumluluk ve denetim gücü vermeyi ve gerekli fonun dağıtımını üstlenmesi etrafında dolaşıyor.

Böylece euro bölgesinin herhangi bir üyesi mali kurtarmaya ihtiyaç duyduğunda, IMF'de bağımsız hareket edilebilmesi hedefleniyor.

Birkaç kurtarma programının ardından Avrupa ve IMF arasındaki ilişkiler artık dramatik bir şekilde değişebilir.

Euro bölgesi ESM'nin güçlerini artırarak euro bölgesi ülkelerine borçlanamaya ihtiyacı oldukları halde bu borcu sağlayabilecek bir yapı haline getirmeye çalışıyor. Bunun için IMF'nin mevcut kurtarma fonlarının yerine ESM'nin kullanılması da olasılıklar arasında görüşüyor.
AB Komsiyonu başkanı Jean Claude Juncker, Eylül ayında yaptığı açıklamada "Euro bölgesi artık geçmişe oranla çok daha güçlü ve ben inanıyorum ki ESM aşamalı olarak bir Avrupa Para Fonu'na dönüşebilir. Bununla birlikte bu kurum Avrupa Bilriği düzenlemelerine sıkı sıkıya bağlı olmalıdır." demişti.

Avrupa neden kendi IMF'sine ihtiyaç duyuyor ?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da aralarında bulunduğu Avrupa birliği liderleri ve yetkilileri euro bölgesi içindeki ilişkileri derinleştirmeyi ve bölgeyi şoklara karşı daha dirençli hale getirmeyi arzuluyor.

Ancak bunun altında yatan temel sebep daha çok Avrupa Birliğini bölgeni herhangi bir ülkesi fonlamaya ihtiyaç duyduğunda IMF'ye bağımlı olmaktan kurtarmak olarak görünüyor.

ING'nin baş ekonomisti Carsten Brzeski euro bölgesinin gelecekte meydana gelebilecek krizlere karşı kendi ateş gücünü oluşturmak istediğini belirterek "EMF ayrıca euro bölgesinin sorunlarının bir dış güç tarafından değil kendisi tarafından çözülmesine imkan tanıyacaktırç" ifadelerini kullandı.

yunanistan krizi sırasında Avrupa ve IMF arasında önemli politika farklılıkları oluşmuştu. Örneğin Yunaistan'ın faiz dışı bütçe fazlasının ne olması gerektiği gibi görüş farklılıklarında son sözü IMF söylemişti.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupa-imfye-bagimliliktan-kurtulacak/1244274