Yazdır

Ekonomide korkutan hafta

Tarih: 28 Ekim 2017 - 09:18

Dolarda küresel güçlü seyir, jeopolitik riskler, ABD ile yaşanan sorunlar, Türk bankalarına yönelik ceza iddiaları ve siyasi gelişmeler kur ve faizde yeniden yükseliş yarattı.

Dolarda küresel güçlü seyir, jeopolitik riskler, ABD ile yaşanan vize sorunları, Türk bankalarına yönelik ceza haberi, içerideki siyasi gelişmeler ve yüklü ihaleler kur ve faizde yeniden yükselişe neden oldu. Dolarda küresel değerlenme eğilimi dolar/ TL’nin 3.84 seviyesini aşmasına neden oldu. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 12’yi geçerek rekor kırdı.

Dolardaki harekete ilişkin Ekonomi Bakanı Zeybekci, ‘geçici bir durum’ yorumunu yaparken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli de TL’de operasyon yapıldığını söyledi.

Olumsuz algılanan haber akışı ve Hazine’nin borçlanma ihtiyacının artması da faiz üzerinde baskı oluşturdu. Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 12.05 ile rekor kırdı.

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.45 seviyesinde iken dün yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 11.99’a kadar yükseldikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 11.90, valörde son işlemde yüzde 11.93 seviyesindeydi.

Kısa pozisyon

Öte yandan Bank of America Merrill Lynch stratejistleri Claudio Piron ve Athanasios Vamvakidis gelişen ülke para birimlerinde bir düzeltme beklediklerini belirterek Türk Lirası’nda kısa pozisyon önerdi.

Müdahale gerekmez

Dolardaki hareketlenmenin geçici olduğunu ve müdahaleye gerek olmadığını dile getiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’ye bazı kuruluşların finansman sağlamayacağı haberleri çıktı; böyle bir şey yok, bunlar yalan. Burada yapılmak istenen dalgalanmada dalga boyunu artırmak, kur ve faizle oynayanların rant temin etmesi; bunda başarılı olamayacaklar. Kendimize ve ülkemize güveniyoruz, bununla ilgili endişemiz yok. Enflasyonla ilgili noktasal çalışmalar devam ediyor; gereğini yapıyoruz ve yapacağız” değerlendirmesini yaptı.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ekonomide-korkutan-hafta/1243823