Yazdır

Banka koleksiyoncusu dahi İgor Kim

Tarih: 26 Ekim 2017 - 09:34

Yapı Kredi Moskova'yı satın alan banka koleksiyoncusu dahi İgor kim?

Yapı Kredi Moskova’yı satın alan Expobank’ın sahibi İgor Kim, bankacılık piyasasında “dahi genç” olarak isim yapan, 1992’de, daha 26 yaşında ilk bankasını 100 bin dolar sermaye ile kurarak merdivenleri büyük hızla yükselen bir isim. 12 Ocak 1966’da Kazakistan’da doğan İgor Vladimiroviç Kim, ünivetsiteyi Sibirya’da, Novosibirsk’te okuduktan sonra Moskova’da başarı öyküsünü yazmaya başlamış.

51 yalındaki Kim, bugüne kadar çoğu banka olmak üzere 30 kadar büyük şirket satın alma ve birleşmesine imza atmış bir isim olarak vitrinde. Rusya merkezli Expobank’ın Litvanya’dan Çekya’ya kadar farklı ülkelerde bankaları var. Yapı Kredi Bank Moskova’nın da Expobank bünyesine katılarak Türkiye odaklı çalışacağı konuşuluyor. Forbes 2013’de Kim’in servetini 460 milyon dolar olarak hesaplamıştı.

İgor Kim, Rusya’da Barclays Bank’tan WestLB’ye, Morgan Stanley’den Santander’e ve Royal Bank of Scotland’a kadar hepsinin Rusya operasyonlarını kriz dönemlerinde satın alıp kendi bünyesine kattığı yabancı kökenli bankalarla da dikkati çekiyor.

Yapı Kredi Moskova, İgor Kim’in tamamladığı yedinci uluslararası banka alım operasyonu olacak.

İgor Kim, Reuters’e verdiği eski bir demecinde, “Azınlık hissesi satın almayı sevmiyorum. Aldığım bankayı yönetmek isterim” diyor. Kim, kendisini bankacıdan çok yatırımcı olarak gördüğünü de vurguluyor.

Bu arada RBC'nın haberine göre, Expobank'ın yüzde 68,9'unun sahibi olan İgor Kim, Yapı Kredi Moskova'nın alımı konusunda yıl sonuna kadar Merkez Bankası onayı bekliyor. Yapı Kredi ile, İgor Kim'in Türkiye-Rusya ticari-ekonomik ilişkilerinde etkili olmayı ve Türk müteşebbislerle çalışmayı hedeflediği belirtiliyor.

İgor Kim yılbaşında, her yıl 1-2 yeni banka alımı yapmayı planladığını söylemişti.

Expobank Yönetim Kurulu üyesi Kirill Nifontov, Türk aktifleri ile uluslarası bankacılık ağını güçlendireceklerini söyledi.

Aktfiler açısından Rusya'nın 82'inci büyük bankası olan Expobank'ın satın aldığı uluslararası bankaların Rusya'daki ve Avrupa'daki operasyonlarının listesi şöyle:

Marfin Bank у Cyprus Popular Bank Public Co Ltd.
Royal Bank of Scotland (RBS) Rusya
Royal Bank of Scotland (RBS) Kazakistan
LBBW Bank CZ
Баден-Вюртемберг (Германия),
WestLB Vostok - WestLB AG (Германия),
FB-Leasing - VR Leasing AG (Германия)
Barclays Rusya

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/banka-koleksiyoncusu-dahi-igor-kim/1243029