Fırat Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım " 2003'te öğrenci başına 45 lira burs veya kredi veriyorduk. 2018'de bu rakam 470 lira olacak. 425'ti bu sene, haydi bakalım 470'e çıktı. Hayırlı olsun, bunu da ilk Elazığ'da açıklamış oluyoruz." dedi.
Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:
Ben size bir ağabeyiniz olarak tavsiyede bulunmak istiyorum. Biz üniversitede, yüksek lisansta hep yabancı dil okuduk. Mezun olduk, hayata atıldık. Baktık ki hiçbir şey bilmiyoruz. O kadar sene dil okumamıza rağmen uygulamaya geçtiğimizde bir şey öğrenmediğimizi fark ettik. Bunun meslek hayatında ne kadar önemli bir eksiklik olduğunu hep gördük. Bu yüzden 40'lı yaşlarda yurt dışına gidip lisan öğrendik. Benim size bir önerim, bu yıllar sizin dil işini halletmeniz için çok ama çok önemli bir dönemdir. Zaman paranın önüne geçmiştir. Zamanı kaybettiğinizde geri getirme şansınız yok.
Öğrencilere burs ve kredi müjdesi
2003'te öğrenci başına 45 lira burs veya kredi veriyorduk. 2018'de bu rakam 470 lira olacak. 425'ti bu sene, haydi bakalım 470'e çıktı. Hayırlı olsun, bunu da ilk Elazığ'da açıklamış oluyoruz
"Barzani başladığı yere döndü"
Barzani başladığı yere döndü. Tüm kazanımlarını kaybetti. Bizim derdimiz bölgede birliği bozmaya çalışan dış aktörlerdir. Bölgedeki statü değişikliği Irak’ın, Suriye’nin toprak bütünlüğü üzerine oynanan oyunlar doğrudan Türkiye’yi ilgilendirir.
"Gezi olaylarının arkasında IMF'ye borcun ödenmesi var"
Gezi olaylarının arkasında 100 yıl sonra faizlerin yüzde 5'in altına düşmesi, IMF'ye borcun ödenmesi, yolların, köprülerin yapılması var. O zamanlarda benzer olaylar Latin Amerika ülkelerinde de vardı. Türkiye ile aynı anda oldu. Onlar paraları çarçur etmeyin diye sokakta bağırıyordu. Bunlar da yol yapmayın diyorlardı. Bu olayların onda biriyle başka bir ülke karşılaşsaydı şu anda yerle bir olmuştu.
"Bir seçici sisteme ihtiyaç var"
Üniversitelerde geldiğimiz nokta şu. Liselerimizin mezun ettiği öğrenci sayısı ile, üniversitelerimizin aldığı öğrenci sayısı hemen hemen aynı. O halde niye sınav var. Geçmişten gelen 2 milyon 4100 bin öğrencimiz var. Bir seçici sisteme ihtiyaç var. Bunu belirleyecek olan da orta okul ve liseden gelen bilgi birikim artı sınav.
Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda üniversite girişi gittikçe rahatlıyor. Yapmanız gereken lisede, orta okulda kafanızı şekillendirmek.
Onun için TEOG’u da değiştiriyoruz. Her şeyi neden değiştiriyorsunuz diye sorabilirsiniz. Daha iyisini getiriyorsa durmadan değişim lazım.