Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından haksız rekabete neden olduğu için hakkında dava açılan ve Türkiye’deki faaliyetleri durdurulan booking.com’un yeni duruşması 23 Ekim’de yapılacak. 29 Mart tarihinden beri hakkında ihtiyati tedbir kararı bulunan site için son yapılan duruşmada mahkeme kararından rahatsız olan otelciler yaşadıkları mağduriyeti anlatmıştı. Yeni duruşmada da davacı taraf TÜRSAB ve diğer acente temsilcileri kendi mağduriyetlerini anlatacak.
Patronlar dinlenecek
Vatan'a değerlendirmelerde bulunan online rezervasyon portalı booking.com, tüm dünyada turizm yatırımlarına devam ettiklerini ve Türkiye’nin kendilerini için önemli bir lokasyon olduğunu bildirdi. Booking yetkilileri, Türkiye’de kendileri hakkında devam eden yargı sürecinden bağımsız olarak hükümet yetkilileri ile konunun çözümü konusunda temas halinde olduklarını iki tarafın da bu konudaki girişimlerini devam ettirdiğini belirterek şöyle devam etti:
“Biz dünya vatandaşlarını Türkiye’ye getirdiğimiz gibi Türkiye’deki yurt içi faaliyetlerimizi de sürdürmek istiyoruz. Türkiye devleti ile diyaloğu sürekli açık tutuyoruz. Devam eden bir yargı süreci var ve önümüzdeki günlerde yeni bir duruşma görülecek. Yurt içi yolculuk operasyonlarımızın tekrar açılması için devam eden görüşmeler sonucunda bir ortak yol bulacağız. Biz bu konuda iyimser tavrımızı sürdüreceğiz ve konunun çözüme kavuşması konusunda umutluyuz.” İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde Haziran ayında görülen duruşmada mahkeme, Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan ile booking.com tarafından gösterilen bir tanığın bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmesine ve ilgili bakanlıklara yazı yazılarak Türkiye’de faaliyet gösteren acetelerin bağlı olduğu vergi yükümlülükleri hakkında bilgi istenmesine karar vermişti.
Benzerleri için de uygulanmalı
Booking ile devam eden yargı sürecinin sonlanmasını beklediklerini ifade eden TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, davanın aslında bir algı çalışması olduğunu, portal üzerinden tüm sitelere karşı bir süreç yürüttüklerini ve bu kararların benzer tüm siteler için uygulanması gerektiğini söyledi. Gürcün, “Biz dava süreci bittiğinde tüm benzer portallardan aynı karara uymasını isteyeceğiz” dedi.
Süreç 2015 yılında başladı
İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2015/1174 E. sayılı dosyası ile açılan davanın 29.03.2017 tarihli duruşmasında Booking.com benzeri şirketinin, Booking.com internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na yazı yazılmasına karar verilmiş ardından booking.com’un faaliyetleri durdurulmuştu.