Yazdır

Albayrak'tan yenilenebilir enerji atağı

Tarih: 14 Ekim 2017 - 07:30

Enerji Bakanı Albayrak, “10 yılda 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgâr enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir kaynakların enerji sepetine girişini sağlayacağız” dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de bu yılın ilk 8 ayında devreye alınan enerji tesislerinin yüzde 64’ünün yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan sistemler olduğunu söyledi.

Albayrak, Paris İklim Zirvesi’ne göre Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olmasına rağmen gelişmiş ülkeler arasında sayılmasının kabul edilemeyeceğini de belirterek, şöyle konuştu:

“Zira Türkiye, dünyayı en az kirleten ülkeler arasında yer alırken, en fazla kirletenlerle aynı kategoride, aynı külfete tabi tutulmaktadır. Paris İklim Anlaşması üzerindeki tartışmaları, bu çerçevedeki ülkelerin statüsünün yeniden belirlenmesi, daha doğru bir sınıflandırma ve sorumluluk paylaşımıyla daha güçlü bir sinerji oluşturulması açısından önemli fırsat olarak görüyorum.”

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu’nun açılışında konuşan Albayrak, bu tür organizasyonların sürdürülebilir bir enerji geleceği kurulabilmesi için önemli olduğunu söyledi.

Yüzde 64’ü buldu

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında gerek arz güvenliği gerekse yerlileşme hedeflerine ulaşmak için oluşturdukları yol haritasında en önem verdikleri konunun sürdürülebilirlik olduğunu ifade eden Albayrak, ülke olarak karbon ayak izini azalttıklarını aktardı.

Albayrak, bu kapsamda 2016’da kurulu güce eklenen kapasitenin yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturduğunu belirterek, “Bu yılın da 8 ayında devreye aldığımız enerji üretim tesislerimizin yüzde 64’ü yine yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik tesisleri oldu. Türkiye olarak devreye alınan rüzgar enerjisi kapasitesi büyüklüğüne göre 2016’da dünyada 7’nci, 2017’de ise Avrupa’da üçüncü ülke olduk. Türkiye’nin 2017 Ağustos sonu itibarıyla 81 bin 355 megavatlık kurulu gücünün 35 bin 874 megavatını, yani, kapasitesinin yüzde 44.8’ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor. Bu oranın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalaması ise yüzde 42 civarında” dedi.

Albayrak, gelecek 10 yılda 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının azami oranda enerji sepetine girişini sağlayacaklarını söyledi. Türkiye’nin AB’yi geride bırakarak, elektriğinin yüzde 33’ünü yenilenebilir kaynaklardan ürettiğine dikkati çeken Albayrak, yenilenebilir enerjinin yanında, yerli kömürün yeni nesil, doğa dostu, ileri teknolojiye sahip santrallerle ekonomiye kazandırılacağını da söyledi.

Finansman önerisi...

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, linyit santralleri gibi yeni enerji yatırımlarına finansman sağlanabilmesi için uzun vadeli alım kontratları getirilmesi önerisinde bulundu.

Toplantıda konuşan Sabancı, serbest piyasa dinamiklerine dayanan enerji fiyatlama mekanizmasının da temin edilmesi gerektiğini belirtti. Ülkenin enerji güvenliğini sağlama temel amacı doğrultusunda enerji dağıtım sistemine LNG sağlama ve doğalgaz depolama yatırımları gibi adımların enerji sektöründe esnekliği iyileştirdiğine de dikkat çeken Sabancı, “Bu kıymetli girişimleri ilerletmek için şunları beslemeliyiz: Doğalgaz piyasasının serbestleşmesi, ön görülebilir fiyatlaması ve küresel ve bölgesel LNG gelişmeleri ile nispeten avantajlı fiyatların çeşitliliği artırması” dedi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/albayraktan-yenilenebilir-enerji-atagi/1239203