Küresel piyasalar tarihi zirvelerini yapmış durumda. Üstelik, piyasa dalgalanmaları (volatilite) gittikçe azalıyor. Bu görünüm, gelişmiş ülke borsalarının doyum noktasına ulaştığını ve paranın gittikçe artan biçimde gelişmekte olan ülke borsalarına kayacağını gösteriyor.
Akbank ve Bloomberg kaynaklı aşağıdaki grafiklerden ilki, 2009 yılı sonundan itibaren, ABD (S&P 500), gelişmiş ülkeler (MSCI G) ve gelişmekte olan ülkeler (MSCI GOÜ) borsalarındaki ortalama performansı gösteriyor. Normalde, gelişmekte olan ülke borsalarının daha iyi performans göstermesi beklenirdi. Ancak, gelişmiş ülkeler, global ekonomik düzelmeyi sağlamadan önce, kendi durumlarını düzeltmeyi yeğlediler.
Dalgalanma azalıyor
Çeşitli dalgalanma endekslerini gördüğümüz aşağıdaki grafikte, gri ile taranmış bozulma dönemlerini, düzelmelerin takip ettiğini ve düzelmenin gittikçe arttığını gözlemliyoruz.
Global kriz, piyasa hassasiyetini ve dalgalanmaların boyutunu artırmış idi. Şimdi, düzelme yolundayız. Piyasalardaki eğilimlerin önemli bir göstergesi olan S&P fiyat/kazanç oranları da “21.5” gibi yüksek seviyelerde. S&P fiyat/kazanç oranının 7 yıllık ortalaması, “17” idi.
Fon akımı yükseliyor
Gelişmekte olan ülkelere fon akımları, güçlü bir yükseliş gösteriyor ve bu yıl son iki yılın üzerinde. Bu yükseliş, ülkemize gelecek olan sıcak paranın da artacağının bir göstergesi.
Akbank, TCMB ve IIF kaynaklı aşağıdaki grafik, milyar dolar bazında, gelişmekte olan ülkelere fon akımlarının seyrini gösteriyor. Doğal olarak devlet tahvillerine (DIBS) olan talep, karşılaştırmalı faiz oranlarına paralel olarak artıp eksilebiliyor.