Yazdır

Çin 6 yıl sonra borçları frenledi

Tarih: 29 Eylül 2017 - 07:58

Akşam yazarı Deniz Gökçe, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının borç uyarısı yaptığı Çin'in 6 yıl sonra borç artışını durdurduğunu yazdı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Çin, altı yıl sonra ilk defa ülkenin Gayri Safi Ürününün yüzdesi olarak hesapladığı ülke borç oranını artırmadığını ve Çin’in en büyük sorunu olarak kabul edilen borçluluk oranının artışını sonunda durdurmaya başladığını ilan etti.

J.P.Morgan tarafından hazırlanan raporda, Çin‘in toplam borç bölü Gayrı Safi Ürün oranının 2017 yılının ikinci çeyreğinde, altı yıldır arttırmış olduğu düzeyde kalarak borcunu yüzde 268 oranında tuttuğu ve 2017 yılı ikinci çeyreğinde arttırmadığı ortaya çıktı. Hatta azaldı bile denebilir, çünkü ilk çeyrekteki borçluluk ortamında sonra arttırmadığı borçluluğu, yüzde 269 ile sadece yüzde 1 puan azalmış da olsa, ülkenin 2008 finansal krizi ortamındaki parasal ve finansal destek yaklaşımı için yaptığı borçlanma, krizin nihayet yani sonunda kontrol altına alındığını gösteriyor.

Geçen hafta Standard and Poor Çin’in reytingini yüksek borç oranlarına dayanarak düşürmüştü. Bu 1999 yılından bu yana ilk defa gündeme gelen bir raeyting düşürmesi olmuştu.

İlginçtir, IMF yani Uluslararası Parasal Fon ise ağustos ayında ikaz yaparak Çin’in yeni borç almaktan kaçınmasını tehlikeli bulmuştu.

Çin’in borç bölü GSYİH oranı 2007 yılında yani kriz başlangıcında, yüzde 150 civarında idi. Yani şimdi borç oranı nerede ise iki misline çıkmıştı. Durumu değerlendiren uluslararası uzmanlar ise bu kadar büyük ve hızlı şekilde artan bir borçluluk oranının, tarihsel bir karşılaştırma yapıldığı takdirde, finansal bir krize yol açacağını iddia ediyorlardı!

Hong Kong’daki J.P.Morgan’daki Çin uzmanı ekonomist Zhu Haibin 2017 yılı ikinci çeyreğinde borçluluk oranının artmamış olması, toplam büyük olsa da gene de önemli sayılmalıdır diyordu.

Ayrıca borcun kompozisyonunun değiştiğini söylüyor ve de hane halkının borcunun arttığını, ama şirketlerin borçluluğunun azalmasını da, önemli bir değişim olarak gündeme getiriyordu.

Çin’in borçluluk oranı 2008 yılından bu yana hiç durmadan artmıştı. Borçlanma aslında aşırı dozda büyüme hedeflerini sağlamak için gerçekleştirilmişti.

Şimdi borç artışının durdurulmuş olması ise, daha sıkı para politikası ve bankacılık konusunda değiştirilen kurallar sonucu başarılabilmişti.

Ama geçen yıldan bu yana Çin enflasyonunun da düşürülmüş olması son dönemde borç toplamının düşürülmesine olanak sağlamıştı.

Geçen yıldan bu yana enflasyonun arttırılmış olması ise, nominal GSYİH sayısını artırarak, Borç/GSYİH oranını düşürmüştü.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cin-6-yil-sonra-borclari-frenledi/1234483