Londra merkezli uluslararası iş dünyası gazetesi Financial Times'ın (FT) dosya haberine göre, sınır illerinde Türk güvenlik güçleri para havalesi yapılan dükkanlara denetimi sıkılaştırdı. Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da havale dükkanı işleten “Ammar” takma adlı kişi, “Her hafta hesap defterini göstermek zorunda kalıyorum, yan taraftaki dükkanı işleteni alıp 3 ay hapse attılar” dedi. Ammar, bütün Suriye köy ve kasabalarında en az 1 tane havale dükkanı olduğunu belirterek, “Para akışını kessek ölürler” diye konuştu.
KİLİT KASABA SARMEDE
DEAŞ'ın kara para aklama faaliyetlerinde, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın açıldığı Suriye kasabası Sarmede'nin adının sıkça geçtiği belirtildi. ABD Hava Kuvvetleri'nin bombardımanıyla haziran ayında Suriye'nin doğusundaki Meyadin'de öldürülen Semir İdris'in 25 gün içinde farklı bir cihatçı grubun kontrolündeki Sarmede'ye 8 parti halinde 10 milyon dolar aktardığı kaydedildi. İdris, ABD tarafından “DEAŞ'ın finans elemanı” ve “uluslararası kara para aklayıcısı” olarak tanımlanmıştı. Favez el Ravi ve Bessam el Ceyfus da aynı şekilde tanımlanarak öldürüldü. FT'ye konuşan başka bir “havale tüccarı” ise Sarmede'ye birkaç ay içinde 25 milyon dolar naklettiğini söyledi. Haberde, bu paraların Türkiye'deki sınır kentlerinde bulunan onlarca döviz bürosu ve kuyumcu görünümlü havale merkezinde aklandığı öne sürüldü. DEAŞ'ın hakimiyeti altındaki yerlerde son haftalarda 21 milyon dolar topladığı belirtildi.
PARA AKLAMA YOLLARI
Uzmanlara göre IŞİD finansal operasyonlarını şu şekilde yapıyor:
PETROL: DEAŞ halen elinde tuttuğu petrol sahalarından günde 1 milyon dolar gelir sağlıyor. Para, Suriye Lirası veya ABD Doları üzerinden alınıyor.
HAVALELER: Malzeme alışverişi yaptığı tacirleri şimdi para havaleleri yapmakta kullanıyor.
YATIRIMLAR: Havale edilen paralar güven altına alınırken, yatırıma dönüştürülerek kazanç da sağlanıyor.
PARA BİRİMİ: Kendi para sistemini 2015'te kuran örgüt, son aylarda halkın elindeki dolar ve lira cinsinden paraları topluyor.