Uluslararası piyasaların haftaya sakin bir başlangıç yaptığı söylenebilir. Ancak piyasalarının her yıl dikkatle takip ettiği Jackson Hole toplantılarından çıkacak mesajlar hafta sonuna doğru piyasalarda bir oynaklık yaratabilir. 24-26 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek zirvede ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın bilanço küçültme ve faiz artışına yönelik, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin varlık alım programı hakkındaki ifadeleri kritik öneme sahip olacak.
Yellen enflasyon için ne söyleyecek?
Ekonomik takvime bakıldığında dolar ve euronun yönünü çizecek en önemli faktör Jackson Hole toplantıları. Aralarında Peter Goves’ın da bulunduğu Citigroup stratejistleri, müşteriler için hazırladıkları notta, “Bu haftanın en önemli olayı, Perşembe günü Jackson Hole’da gerçekleştirilecek olan merkez bankası toplantısı” dedi ve “Piyasaların dikkati, genel anlamda düşük seyreden ABD enflasyonu ve Fed’in yakında bilanço küçültmeye başlama olasılığı ile birlikte, muhtemelen Yellen üzerinde toplanacak” şeklinde görüş bildirdi.
Yellen’ın konuşmasında özellikle enflasyon konusundaki sözleri izlenecek. Yellen’in ocak ayında görev süresi dolacak olması ve yeniden aday gösterilmesi beklenmediğinden cüretkâr konuşabileceği ve enflasyonda başarı sağlayamadığı şeklinde öz eleştiri yapabileceği belirtiliyor. Bu faiz artışı ihtimalinin zayıflaması anlamına geliyor fakat Yellen’in konuşmasını, piyasaları eylül ayında bilançonun normalleştirilmesi sürecinin başlaması için hazırlayacağı da beklentiler arasında. Bu da Aralık 2018’de faiz artışının kapısını aralayabilir. Piyasaların bir sonraki faiz artışı için Mart 2018’i fiyatladığı bir dönemde Fed’in politikasında değişim doların lehine hareketlere neden olabilir.
Draghi, piyasaları sarsmamak için net ifade kullanmayabilir
Gözler bir yandan da ECB Başkanı’nın üzerinde olacak. Draghi birkaç yıldır toplantılara katılmıyor, bu nedenle bu yılkı katılımının euro üzerinde önemli bir etki yaratabileceğine dair çıta yükseliyor. Geçtiğimiz günlerde bir ECB yetkilisi, Draghi’nin toplantıda şahin mesajlar vermeyeceğini belirtmişti. Bu euroyu geçtiğimiç hafta en kötü performans gösteren ikinci majör para yaptı. Euro, haftaya 1.1760$ seviyesinden başladı. ECB’nin teknik analizlere göre 2017 euro/dolar paritesi beklentisi 1.0800. ECB bir süredir euronun aşırı değerli olmasından rahatsız görünüyor, bu nedenle parasal sıkılaştırma için düğmeye basılacağına dair bir mesaj verilip verilmeyeceği kestirilemiyor. Draghi’nin ekonomik büyümeye duyduğu güveni tekrar etmesi ve piyasaları sarsmamak amacıyla tahvil alımının azaltılmasıyla ilgili net bir ifade kullanmaktan çekineceği düşünülüyor.
Yatırımcılar, 7 Eylül’deki ECB toplantısında parasal genişlemenin akıbetinin masaya yatırılıp yatırılmayacağını merak ediyor. 20 Eylül’de ise FED’in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplanıyor. Olası senaryoları önceden hesaba katmak isteyen yatırımcılar için yapılacak açıklamalar para piyasaları için büyük önem taşıyor.
Fed başkanı balık tutmak istedi, toplantılar Jackson Hole'e taşındı
Fed, 1978 yılından beri ABD’nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole kasabası yakınlarındaki bir milli parkın içinde bu sempozyumu düzenliyor. Tanınmış akademisyenler, dünyanın dört bir yanından merkez bankacılar ve çok sayıda basın mehsubu katılıyor bu Toplantılara. Sempozyum eski bir Kızılderili bölgesinde yapılıyor. Arkasına Teton Dağlarını alan ormanlık bir bölgede buluşor merkez bankası başkanları. Aslında Kansas Fed 1970’li yıllarda benzer bir toplantıyı Kansas’ta gerçekleştiriyordu. Ancak Fed’in 12’inci Başkanı Paul Walker’ın “Madem bizleri iki gün bir otele kapatıyorsunuz, tabiatı iyi olan bir yerde, balık tutabileceğimiz bir yörede bu toplantıları yapalım” önerisi getirmesi üzerine sempozyum Wyoming Eyaleti’nin Jackson Hole kasabasına taşınmış. Fed Başkanı’nın ‘balık tutulabilecek bir yer’ isteği ile başlayan Jackson Hole toplantıları ilk etapta bugünkü kadar geniş perspektifte ekonomi politikalarının tartışıldığı platform değildi.
Bernanke ile finansal piyasaların merkezine yerleşti
1978’den 1981 yılına kadar toplantıda tarım sektörünün sorunları tartışılıyordu. Daha sonra, toplantıda tartışılan konuların kapsamı genişledi. Özellikle 90’lı yılların ikinci yarısında çıkan Güneydoğu Asya ve Rusya krizleri Jackson Hole toplantılarının yapısını değiştirdi. Merkez bankası başkanlarının yaptıkları konuşmalar ya da katıldıkları tartışmalarda öne sürdükleri görüşler medyaya yansımaya başladı. Ancak toplantıların piyasalar tarafından merakla beklenmesine asıl neden olan 2010 yılında dönemin Fed Başkanı Benh Bernanke’nin Jackson Hole Toplantısı’nda “ikinci parasal genişlemeyi” açıklaması.