Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yatırım için tahsis ettiği turizm arazilerinin sadece yüzde 20’sinde yatırımlar hayata geçiriliyor. Geri kalan yüzde 80’lik kısım için harekete geçen KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı, yatırımcılarla sözleşme imzaladı. Sözleşmeye göre; eylül ayının sonuna kadar yatırıma başlanmayan araziler tekrar ihale edilecek. Bu yolla arazilerin kısa sürede ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.
Gazetecilerle bir araya gelen KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs turizmini tanıtmak için ülke ülke gezdiklerini, Türkiye, İngiltere, İran, Azerbaycan, İsrail gibi ülkelerde tanıtım toplantıları düzenlediklerini kaydetti.
Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerinde de bu toplantıların yapılacağını söyleyen Ataoğlu, “KKTC’de 22 bin yatak kapasitemiz var. Kış döneminde tanıtım etkinliklerimizden sonra doluluk oranları yüzde 80’e çıktı. Bu yıl da geçen yıla göre yüzde 50’lik artış hedefliyoruz” dedi. Temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki boşluğu doldurabilmek için İsrailli turistleri hedeflediklerini belirten Ataoğlu, ancak bu turistleri Türkiye üstünden getirmeyi başaramadıklarından Güney Kıbrıs üstünden getirdiklerini söyledi.
Güney Kıbrıs gelişlerde sorun çıkarabilir
İsraillilerin düğün organizasyonlarını KKTC’de yapmaya başladıklarını da ifade eden Ataoğlu, 2016’da adadaki yatak sayısının yetersiz kalacağını söylediklerinde kimseyi inandıramadıklarını hatırlattı.
Güney Kıbrıs’ın 90 bin yatağa sahip olduğuna değinen Ataoğlu, şöyle devam etti:
“Yatırım için alınıp, uzun yıllardır yatırım yapmadan beklenen araziler iptal edilecek. Bütün yatırımcılara gerekli ihbarları gönderdik. Arazilerin yüzde 20’sinde yatırımlar yapılıyordu. Geri kalan yüzde 80 ile sözleşme yaptık. Tüm yatırımcılar şartsız şekilde imzalandı. Eylül sonuna kadar yatırıma başlanmayan araziler alınıp, tekrar ihale edilecek. Küçük adayı tanıtmak için çanta elimizde geziyoruz. Gelen turistleri adanın tamamında gezdiriyoruz. 2.5 saatlik de alışveriş zamanı ayırıyoruz. Esnaf da çeşitliliğini artırdı. KKTC'de askerlik yapanları adayı gezdirmeye başladık. Her ay 15 başarılı askerin ailesini de adaya getirerek 2 gün misafir ediyoruz.”
WHO’nun 54’üncü üyesi oldu
Ataoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’ne üye olmak için başvurduklarını, ancak karşılarına yine Rumlar'ın çıktığını belirterek, "Kavgalar edildi. Sonunda 'gelin siz de üye olun’ dedik. Biz 54’üncü, Güney Kıbrıs ise 55’inci ülke oldu” diye konuştu.
Dipkarpaz'da tatil köyleri kurulacak
Turizm teşviklerini bir miktar artırdıkları bilgisini veren Ataoğlu, bu yıl konuk sayısının yüzde 30, gecelemenin ise yüzde 45 yükseldiğini belirtti. Turizm için 2 günlük çalıştay düzenlediklerini de ifade eden Ataoğlu, “Kıbrıs’ı çok bozmadan nasıl geliştirebiliriz diye tartıştık. Bafra’da eğlence mekanları oluşturacağız. Burada 14 turizm yatırımı yapılacak. Dipkarpaz’da ise tatil köyleri yapılmasını planlıyoruz. Bahçeli köy evleri kurulabilir. Çalışmaları 2- 3 ayda tamamlayacağız. Yeni havalimanı oldukça süratli ilerliyor. Birkaç yıla bitecek” dedi. İşadamı Asil Nadir’in kargo uçaklarının inmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Bakan Ataoğlu, Nadir’in devreye girmesiyle Kıbrıs’ta tekrar değişim süreci yaşanacağını savundu.
Serkan Akıncı - Dünya