Avrupa Merkez Bankası, bundan on yıl önce, Euro Bölgesi'nde ekonomik olumsuzluklarla verilen mücadelede ilk adımını atmıştı.
Avrupa Merkez Bankası'nın 9 Ağustos 2007'de bankalara verdiği 95 milyar euroluk (112 milyar dolar) acil kredi, bankanın finansal krize tepki olarak bilançosunu genişletmek adına attığı ilk adımdı. Frankfurt merkezli banka, Fed ve İngiltere Merkez Bankası ile birlikte, banka iflasları, resesyonlar ve ekonomik görünümü şekillendiren ve para politikasının neler yapabileceği ve yapması gerektiği yönündeki görüşleri tamamen değiştiren devlet borçlarındaki karmaşa karşısındaki eşi benzeri görülmemiş mücadelede ilgi odağı oldu.
İç karışıklıkla aşağı çekilen kusurlu Euro Bölgesi ekonomisi, Avrupa Merkez Bankası'nın yapacağı işlere engel oldu. Ancak, bölgede yıllar boyunca süren teşvik ve ekonomik reform mücadelelerinin ardından ekonomi toparlanıyor. Merkez bankası yetkilileri, daha normal politikalara dönüş yolları arıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, 2.3 trilyon euroluk tahvil alımı programından kademeli olarak çıkma taslağını muhtemelen sonbaharda öne sürecek.
Londra'da Oxford Economics çalışanı James Nixon, "Avrupa Merkez Bankası, standardın dışında bir para politikasına derin bir şekilde girmiş durumda ve bankanın bundan çıkması, oldukça uzun bir sürede gerçekleşecek" diye konuştu.